Jučer i danas, točnije 27. i 28. rujna, Tovarnik je 14. put domaćin Jesenskog festivala koji je ponovno privukao brojne izlagače, uzgajivače bundeva i tikva, majstora u pripremi pekmeza, graha i rakije.

U sklopu Festivala jučer je održan Gospodarski forum o uzgoju graha te velika vatrogasna vježba, a u večernjim satima mještani i njihovi gosti zabavljali su se na koncertu Miroslava Škore. Danas su održana brojna natjecanja: za najtežu bundevu, za najdužu tikvu, za najbolje skuhani zeleni grah i za najbolje skuhani pekmez, a za sve posjetitelje osigurani su ručak i večera po promotivnoj cijeni –dva bika koja se peku na ražnju i besplatan grah za sve posjetitelje koji se kuha u loncu od 250 litara. Za sve posjetitelje i izlagale pripremljeni su i prigodni pokloni iznenađenja. Na Festivalu sudjeluje i stotinjak izlagača pekmeza, rakija, likera, vina, bundeva, meda, rukotvorina i drugih proizvoda, a predstavljaju se i brojna kulturno-umjetnička društva. Po prvi puta održan je  i sajam poljoprivredne mehanizacije.

“U početku je to bilo na jednom manjem prostoru, imali smo puno manji broj izlagača i ponuda je bila skromnija. Danas, na ovom 14. po redu Festivalu, možemo vidjeti kako on raste iz godine u godinu. Atmosfera je ugodna, domaćinska, opuštena, svi se družimo, a Festivalom prođe između 5 i 6 tisuća ljudi i po povratnim informacijama naših izlagača možemo vidjeti kako su zadovoljni i oni i posjetitelji“, rekao nam je Jasmin Budinski, zamjenik načelnice Općine Tovarnik i član Odbora za provedbu Festivala, koji je dodao kako na idućem 15. Festivalu očekuju da to sve bude još masovnije.

Danas u poslijepodnevnim satima proglašeni su i pobjednici natjecanja. Najduža tikva je ona Gorana Lazića iz Kikinde, dugačka čak 395 centimetara čime je oboren svjetski rekord. Ivica Ribarić iz Kozarca u Tovarnik je donio najtežu bundevu – 580 kilograma. Prvak u kategoriji najteže bundeve osvojio je 7 tisuća kuna, drugo plasiranom pripalo je 3 tisuće kuna, a treće mjesto zaslužilo je tisuću kuna. U svim ostalim kategorijama – najbolji pekmez, grah i najduža tikva, prvaku je pripalo 3 tisuće kuna, drugo mjesto osvojilo je 2 tisuće kuna, a treće tisuću.

Po završetku natjecateljskog i kulturno-umjetničkog programa slijedi nastup Hanke Paldum.