19 C
Vinkovci
Subota, 2. srpnja 2022.

Počeli radovi na obnovi Galerije likovnih umjetnosti Slavko Kopač

Više od autora

- vl promo-

Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Zgrada Galerije likovnih umjetnosti Slavko Kopač uskoro će dobiti novi izgled, a zaštitna ograda koja ju okružuje znak je kako se tu trenutno odvijaju radovi na izradi konzervatorskog elaborata za sveobuhvatnu obnovu zgrade. Izvodi ih Hrvatski restauratorski zavod iz Zagreba i bit će podloga za zamjenu krovišta, energetsku obnovu, rješavanje kapilarne vlage i obnovu fasade.

Kako nam je rekla voditeljica istraživanja Bernarda Ratanjčić, terenska istraživanja su počela u ponedjeljak, a planirani završetak je kroz idući tjedan. Radovi su temelj za izradu elaborata i na njegovim osnovama bit će izrađen projekt arhitektonske obnove. Izrada elaborata je dugotrajniji proces, predviđanja su da će biti gotov do ožujka sljedeće godine.

„U tijeku su sondažna istraživanja u zgradi galerije, obavljena su djelomično povijesna i arhivska istraživanja, a trenutno se obavljaju i terenska na temelju kojih ćemo skupiti spoznaje o oblikovanju kuće, građevinskoj genezi, izradit će se potom valorizacija i prijedlog prezentacije čime ćemo dobiti smjernice za daljnju obnovu. Nakon toga kreće se u izradu projekta arhitektonske obnove”, pojasnila je Ratanjčić.

Galerija likovnih umjetnosti Slavko Kopač u ovoj je zgradi od šezdesetih godina. 1964. godine postojali su planovi da se zgrada sruši, no lokalni Zavod za zaštitu spomenika kulture nije to dozvolio pa je zgrada obnovljena i to prilično temeljito, kako kaže ravnatelj Gradskog muzeja Vinkovci, Hrvoje Vulić. Postojala je još jedna manja obnova 1982., no od tada galerija nikada nije obnavljana. U međuvremenu je došlo do prokišnjavanja krovišta pa je zbog sigurnosti umjetnina i posjetitelja galerija trenutno zatvorena.

„Odlučili smo iskoristiti ovu situaciju i dogovoriti radove koje financira Ministarstvo kulture i medija, a koji će rezultirati izradom konzervatorskog elaborata. Cilj je kompletna obnova kojima će se riješiti estetski i funkcionalni dijelovi. Galerija će dobiti novo lice i izvana i iznutra, a time će biti riješeno i pitanje energetske obnove i funkcionalnosti same zgrade”, rekao je Vulić dodavši kako se isti proces planira i za zgradu Gradskog muzeja Vinkovci.

Ispričao je i kako su u zgradi pronađeni zanimljivi arhitektonski nalazi koji će utjecati na izgled galerije u konačnici.

„U zgradi uopće nema starih tragova žbuke što je neobično, jer se inače barem malo „fušarilo”. Pronađen je kameni spolij koji je bio uzidan u zid. To je komad kamene arhitekture koji se ugradio u novu zgradu, a nije se vidio jer je bio zažbukan. Na sebi ima urezani križ pa je sigurno dio nekog sakralnog objekta, a s obzirom na oblik križa pretpostavka je da se radi o srednjovjekovnom ili kasno antičkom djelu zgrade”, rekao je. Spomenuti komad kamena u budućnosti će u galeriji ostati otvoren kako bi ga posjetitelji mogli vidjeti.

Radove je danas obišao i zamjenik gradonačelnik Josip Romić. Podvukao je sve ono što su nam i ostali sugovornici rekli – konzervatorski elaborat bit će temelj za daljnju obnovu zgrade.

„Na osnovu tog elaborata dobit ćemo naputke konzervatora kako treba projektirati, a bez toga ne možemo raditi projekte energetske obnove, zamjene krovišta ili možda čak određenog dijela rekonstrukcije galerije. Bitno je odraditi sve ove predradnje kako bi imali točno određene troškove, temeljem kojih bi se mogli prijaviti na jedan od nadolazećih poziva za sufinanciranje obnove zgrada javnog dobra”, zaključio je Romić.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno