9 C
Vinkovci
Nedjelja, 25. rujna 2022.

Početak dragovoljnog vojnog osposobljavanja ročnika i vrhunskih sportaša u Požegi

Više od autora

- vl promo-


Antonija Periša
Antonija Periša
antonija.perisa@novosti.hr

Prema priopćenju Ministarstva obrane Republike Hrvaztske, na temeljnu vojnu obuku prijavilo se ukupno 40 djevojaka i 131 mladić. Među njima je i dvoje vrhunskih sportaša – džudaš Robert Klačar i jedriličarka Mihaela Zjena De Micheli-Vitturi.

U Bojnoj za temeljnu vojnu obuku Središta za obuku pješaštva i oklopništva u Požegi danas je započelo dragovoljno vojno osposobljavanje 33. naraštaja ročnika i 11. naraštaja vrhunskih sportaša. Ukupno ih se prijavilo 171, a proći će obuku koja će trajati ukupno osam tjedana.

Mladići i djevojke su nakon potpisivanja ugovora, zadužili opremu i raspoređeni su u tri obučne satnije, u kojima će, pod budnim okom svojih zapovjednika i instruktora prolaziti obuku iz programskih područja rukovanja osobnim oružjem, kretanja, komuniciranja, zaštite, reakcije, vojne službe, tjelovježbe i psihološke pripreme ročnika.

Vrhunski sportaši, nakon polaganja prisege, ostatak obuke provest će u matičnim klubovima.

Cjelokupna obuka provodit će se u vojarni „123. brigade HV“ u Požegi te na vojnom vježbalištu  „Glavica“ i strelištu „Novo Selo“.

Dragovoljni ročnici nakon završene obuke dobivaju vojno-stručnu specijalnost strijelca pješaštva, čime stječu jedan od propisanih uvjeta za profesionalnu vojnu karijeru, odnosno stječu mogućnost sudjelovanja u razvrstanoj pričuvi.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno