19 C
Vinkovci
Četvrtak, 30. lipnja 2022.

Suradnja vinkovačkih gimnazijalaca s vršnjacima u dalekom Japanu

Više od autora

- vl promo-

Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Zahvaljujući prijateljstvu s vinkovačkim matičarima, na čelu s predsjednikom Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima doc.dr.sc. Draženom Švageljom, od 2007. godine na ovamo, u Vinkovcima je već desetak puta gostovala istaknuta japanska pijanistica Yoko Nishii. Yoko Nishii klavir je usavršavala u Hrvatskoj te pri tom postala velika zaljubljenica opusa Dore Pejačević, a zavoljela je jednako i Hrvatsku te među gradovima u kojima je nastupala posebice i Vinkovce.

Prijateljske veze s Vinkovčanima vrlo su čvrste, a u stalnim kontaktima uvijek se otvara prostor za nove suradnje i prijateljstva. Upravo tako došlo je i do uspostavljanja veze između Gimnazije Matije Antuna Reljkovića Vinkovci i Srednje škole Toba u istoimenom gradu u dalekom Japanu.

Naime, u okviru promocije koju provodi Europska unija u Japanu „EU dolazi u vašu školu – EU comes to your school”, prošle godine, 11. studenoga, u Srednjoj školi Toba gostovao je hrvatski veleposlanik u Japanu Dražen Hrastić. Kao pripremu za taj susret ravnatelj Srednje škole Toba, Takahisa Kadoya, zamolio je Yoko Nishii da održi predavanje o Hrvatskoj. Njezina prezentacija, a potom i susret s veleposlanikom Hrastićem, pobudili su veliko zanimanje učenika i djelatnika škole koji su izrazili želju za uspostavljanjem kontakta s nekom školom u Hrvatskoj.

Zahvaljujući Yoko Nishii i dr.sc. Draženu Švagelju, ta je škola upravo vinkovačka Gimnazija.

“Nakon što su iz škole u Tobi izrazili želju da se povežu s jednom školom u Hrvatskoj te zamolili Yoko Nishii da u tome posreduje, naša dugogodišnja prijateljica iz Japana javila se meni u Vinkovce s ovom idejom. Predložio sam da to bude naša Gimnazija kao najuglednija, najstarija vinkovačka škola, radostan da će naša djeca komunikacijom putem modernih tehnologija, a možda jednom u budućnosti i posjetom, imati prigodu upoznati svoje vršnjake iz jedne dalekoistočne zemlje”, ističe dr.sc Dražen Švagelj.

Gimnazija u Vinkovcima poznata je po međunarodnoj suradnji, a novi iskorak u tom pravcu dočekan je sa zadovoljstvom.

“Uspostavljanje interkulturalnog dijaloga između dvije škole na različitim krajevima svijeta svakako obogaćuje odgojno-obrazovni proces, ali i osobni razvoj svakog pojedinca. Zbog toga smo vrlo rado prihvatili ovu suradnju i već ostvarili prvi kontakt. Profesorica hrvatskoga jezika Marija Tikvić je s učenicima snimila kratki film o Vinkovcima i našoj školi, koji smo poslali ravnatelju Srednje škole Toba, a krajem veljače mi očekujemo film o njihovoj školi i njihovom kraju”, ističe Ivana Biljan, ravnateljica Gimnazije M.A. Reljkovića uz uvjerenje kako je ispred dvije škole lijepa suradnja i prijateljstvo koje se može njegovati zahvaljujući modernim tehnologijama, a danas, sutra, tko zna, možda dođe i do razmjene učenika.

A novi prijatelji u Japanu oduševljeni s uspostavljenim kontaktom. U filmu koji je snimljen na hrvatskom jeziku s titlovima na engleskom, jer je cilj bio da oni čuju hrvatski jezik, posebno ih je iznenadio pozdrav na japanskom koji im je prenijela bivša gimnazijalka Iva Bilen, danas studentica druge godine studija japanskog jezika i kulture na Filozofskom fakultetu u Puli. Ivi je jako drago što je mogla pridonijeti ovoj priči, a mi smo je pitali kako se uopće odlučila studirati japanski jezik i kulturu.

“Još u osnovnoj školi prvo me privukao njihov modni izričaj među mladima, koji su mnogi strani youtuberi počeli naveliko promovirati. Također, kao dijete počela sam gledati njihove anime serijale poznate u cijelom svijetu”, ističe Iva.

Vremenom zanimanje je postalo manje sve do prvog razreda srednje kada je ponovno pogledala jedan od anime serijala.

“Kako sam sve više gledala te anime serijale, jako mi se svidio i jezik, a više o njihovoj kulturi saznala sam i iz priča moga bratića, koji je radio u japanskom veleposlanstvu u Zagrebu. Počela sam sve više učiti o njihovoj kulturi i povijesti kao i samostalno učiti jezik i na kraju se odlučila i za studij japanskog jezika i kulture”, ističe Iva Bilen.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno