32 C
Vinkovci
Utorak, 16. kolovoza 2022.

Pod sloganom “Jedan svijet” sutra započinje Vukovar film festival

Više od autora

- vl promo-

Antonija Periša
Antonija Periša
antonija.perisa@novosti.hr

Vukovar Film Festival održava se od 2007., a svake je godine donio nešto novo i tako, po mnogočemu, postao jedinstven. Jedini je to filmski festival koji se doslovno održava na Dunavu, što doprinosi jedinstvenom doživljaju. „Radi se o hrvatskom festivalu koji posljednjih nekoliko godina sigurno nudi najbolji filmski program, pogotovo ako se u obzir uzmu oni koji se održavaju ljeti”, rekao je Dean Sinovčić, umjetnički direktor festivala.

Program se ne razlikuje previše od onih na najvećim svjetskim festivalima kao što su Berlin, Cannes i Karlovy Vary, pa će se tako i ove godine u Vukovaru prikazati filmovi koji su u Canessu konkurirali za nagradu Zlatna palma te oni koji su u Berlinu osvajali nagrade. „Odabrali smo filmove koji su vedrijeg tona upravo zbog cijele atmosfere koja vlada svijetom u posljednje vrijeme”, dodao je Sinovčić.

Ovaj se festival podunavskih zemalja odvija pod geslom Jedan svijet upravo zbog toga, kako bi se naglasilo kako smo svi u istim problemima i kako je filmska industrija pretrpjela velike gubitke. Prošle je godine Canneski festival, najveći na svijetu, bio otkazan, a ove se godine održava u prilagođenim uvjetima. I u Vukovaru će se, poštujući sve epidemiološke mjere, skupiti manji broj ljudi nego inače, a zbog ograničenja satnice do ponoći, svi koncerti, koji su se inače održavali nakon projekcija, neće biti održani.

Filmske projekcije održavat će se na četiri lokacije – Terasa Agencije za vodne putove, Perivoj dvorca Eltz, Hrvatski dom i Cinestar. Što se tiče programa, iz organizacije navode kako su se pobrinuli da se za svakoga nađe po nešto – od dokumentaraca, komedija, francuskih i skandinavskih filmova i još mnogo toga. Novina ove godine odluka je da se neće dodjeljivati nagrade. „Smatramo da svi filmovi zaslužuju nagradu jer su snimani u vrijeme pandemije, a poznavajući što su sve filmaši i filmske industrije prošli proteklih godinu i pol shvatili smo da smo svi pobjednici”, rekao je Sinovčić dodavši kako imaju samo jednu želju, a to je vratiti film publici i publiku filmovima.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno