Vinkovačka gradska tvrtka Polet d.o.o. bogatija je za sedam novih modernih, ekoloških autobusa koji će građanima osigurati udobniju i sigurniju vožnju, ali i uljepšati gradske ulice. Vrijednost projekta „Nabava autobusa za Polet d.o.o. Vinkovci“  iznosi 15 milijuna kuna od čega je 12 milijuna kuna osigurano iz bespovratnih EU sredstava i iz državnog proračuna zahvaljujući projektu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture kojim će se nabaviti ukupno 187 autobusa za devet hrvatskih gradova.

Podizanje kvalitete javnog prijevoza

Na predstavljanju novih autobusa organizirana je i promotivna vožnja pa su se vinkovačkim ulicama osim građana provezli i ministar Oleg Butković, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić te vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić, uz Mijata Kurtušića, direktora Poleta. Svi su imali samo riječi hvale za nove autobuse.

Župan Galić istaknuo je kako je izuzetno važno što će se autobusima voziti i učenici te najavio da bi se nakon izrade plana javnog prijevoza Polet d.o.o. mogao i u to uklopiti te dobiti koncesiju za cijeli javni prijevoz u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Direktor Polet d.o.o. Mijat Kurtušić rekao je kako je osnovni cilj ovog projekta podići Vinkovčanima kvalitetu javnog prijevoza, na što ih je potaknula starost dosadašnjih ekološki neprihvatljivih autobusa s velikom potrošnjom goriva i onemogućenim ili otežanim prijevozom starijih osoba i invalida. Novi su autobusi suprotnost tome. Riječ je o autobusima VDL Citea LLE-120, prvim takvim vozilima u Hrvatskoj. Odlikuju ih ekološki prihvatljivi motori i mala težina zahvaljujući laganom modularnom konceptu što rezultira malom potrošnjom goriva i niskim troškovima održavanja. Podvozje autobusa izrađeno od posebnog nehrđajućeg čelika.

Dojmljive odlike novih autobusa

Znalce će impresionirati i podaci da su autobusi opremljeni Cummins ISB6.7E6C motorima snage 187 kW (255 KS) koji ispunjavaju Euro 6 normu zajedno sa ZF Ecolife 6 AP 1000 B, automatskim mjenjačem sa šest brzina. Upravljanje mjenjačem je preko tri pozicije D, N, R koje se nalaze na upravljačkoj ploči. Vozila imaju Goodyear UrbanMax MCA gume dimenzija 265/70R19,5, a na njima se, u skladu s bojom vozila, nalaze plave ratkape. Na autobusima su dvoja vrata za putnike, od čega su prva jednokrilna, a druga dvokrilna. Tu su i linijski displeji proizvođača Ameli, na prednjoj, desnoj i zadnjoj strani vozila.

Za duge vožnje pobrinut će se spremnik goriva kapaciteta 240 litara i AdBlue spremnik od 27 litara, a za sigurnost tu je EBS-3, elektronički sustav kočenja s ABS-om i ASR-om, parkirna i zaustavna kočnica koja se aktivira signalom otvorenih vrata pri brzinama ispod 3 km/h.

Udobnost putnicima jamče 38 Kiel sjedišta uz dodatna dva preklopna.

Kvalitetna klimatizacija i rasvjeta

Vozila imaju i remen s čičak trakom u prostoru za invalidska kolica kako bi se prema potrebi mogla pričvrstiti i dječja kolica. Za prihvat takvih putnika služi i ručno upravljana rampa ugrađena u pod pokraj drugih vrata. Dio za vozača fizički je odvojen pregradom, a vozač će sjediti na udobnom Isri sjedalu sa standardnom podstavom i sigurnosnim pojasom s tri točke. Sjedalo ima zračni ovjes i anatomski je oblikovano. Vozački prostor ima i USB priključak, zaštitu od sunca, vješalicu za odjeću i poseban klimatizacijski uređaj s funkcijom hlađenja. U autobusima je klimatizacija Thermo King, a za hladnije dane tu je sustav Spheros Webasto grijanja. Unutrašnja rasvjeta je u LED tehnologiji, a rasvjetu ima i motorni prostor.

Planovi u tvrtki Polet d.o.o. ne staju na ovome. Direktor Kurtušić najavio je nove projekte: obnovu autobusnog kolodvora vrijednu 15 milijuna kuna te nabavku deset novih autobusa za prijevoz unutar županije i za međužupanijski prijevoz.


„NABAVA AUTOBUSA ZA POLET D.O.O. VINKOVCI“

Nositelj projekta – Polet d.o.o.

Ukupna vrijednost projekta: 14.999.999,96 kn

Iznos koji sufinancira EU: 11.999.999,97  kn

Razdoblje provedbe projekta: 1.svibanj 2018. – 30. travanj 2020.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda.

Sadržaj ove publikacije isključiva je odgovornost Polet d.o.o.

Za više informacija posjetite www.polet.hr

Za više informacija o EU fondovima posjetite stranicu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije www.strukturnifondovi.hr