4 C
Vinkovci
Četvrtak, 8. prosinca 2022.

Ponovljenim natječajem do novog izgleda eurokovanice od jednog eura

Više od autora

- vl promo-
Antonija Periša
Antonija Periša
antonija.perisa@novosti.hr

Nakon poništenja prvotnog natječaja za najuspješnije likovno rješenje nacionalne strane na kovanici od jednog eura, na ponovljenom natječaju odabrano je novo koje je predstavljeno danas na 15. sjednici Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj.

„Mislim da je sada sve dobro prošlo. Hrvatska kuna s ovim dobiva novi život, novo ruho. Bit će dio eurokovanica koje će imati važan simbol hrvatske monetarne državnosti. Mislim i da su Hrvatska, kuna, Nikola Tesla i glagoljica jako dobro izabrani i da će Hrvatska na taj način biti prepoznata”, rekao je za HRT premijer Andrej Plenković čestitavši autoru idejnog te autorima izvedbenog rješenja čiji su prijedlozi izabrani za nacionalnu stranu kovanice eura i centa.

Autori izabranoga likovnog rješenja za motiv životinje kune sa šahovnicom u pozadini za naličje eurokovanice od jednog eura su Jagor Šunde, David Čemeljić i Fran Zekan. Za svoj rad i trud nagrađeni su sa 70 tisuća kuna za idejno i 30 tisuća za izvedbeno rješenje.

Borislav Ljubičić autor je drugorangiranog likovnog rješenja za naličje iste eurokovanice dok je za izvedbeno rješenje bio zadužen Sven Ljubičić. Sveukupno su dobili 60 tisuća kuna, koje su podijelili u omjeru 35:25.

Na trećem mjestu završilo je djelo Meri Lucijete Švragulja koja je nagrađena s 40 tisuća kuna.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno