33 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 27. lipnja 2022.

Prošlogodišnji broj studenata na Drvnoj tehnologiji premašen već na ljetnom upisnom roku

Više od autora

- vl promo-
Antonija Periša
Antonija Periša
antonija.perisa@novosti.hr
Vukovarsko – srijemski župan Damir Dekanić 16. srpnja potpisao je ugovor za pokretanje dislociranog preddiplomskog redovnog stručnog studija Računarstva i tako su Vinkovci postali bogatiji za još jedan fakultet.

“Novcem i vrijednosti ne možemo mjeriti ovo što dobivamo. Vinkovci su nekada imali fakultet i sada se opet vraćaju na te staze kroz Studij drvne tehnologije, a sada i računarstva. Svi znaju da je IT sektor najbrže rastući od svih, da su dobre plaće, da su mladi ljudi izuzetno zainteresirani, da je lako pronaći posao i sada imamo situaciju i priliku da naši mladi ne idu drugdje na fakultete sličnih disciplina, nego da to imaju i u Vinkovcima”, rekao je župan nakon potpisivanja ugovora o suradnji s Fakultetom elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek.

U novoj akademskoj godini, Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek započet će s izobrazbom studenata kroz stručni studij koji će trajati šest semestara, studenti će završetkom steći 180 ECTS bodova, a stečeno zvanje bit će stručni/a prvostupnik/prvostupnica inženjer/inženjerka računarstva.

Sporazumom su usuglašena prava i obveze između navedenog Fakulteta koji će biti nositelj predmeta te brinuti o izvođenju nastave, kao i obavljati upravne, računovodstvene i administrativne poslove, te  Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vinkovaca koji će dati financijsku potporu, dok će županijska tvrtka Centar kompetencija d.o.o. za istraživanje i razvoj pružati logističku podršku.

Prema Sporazumu, FERIT se obvezuje upisati minimalno 25 do maksimalno 40 studenata u prvoj godini, a nastava će se, dok se ne izgradi Centar za digitalizaciju i razvoj, održavati u Tehničkoj školi Ruđera Boškovića u Vinkovcima. 23. srpnja otvorena je mogućnost predupisa studenata preko portala postani-student.hr, što znači da ove godine studenti nisu bili u mogućnosti upisati se u ljetnom roku.

Osim toga, porasla je potražnja i za upisom na studij Drvne tehnologije. Prošle je godine, u prvu generaciju studenata drvne tehnologije upisano njih 15, dok se ove godine na upisima održanim 16. srpnja u Glazbenoj školi Josipa Runjanina, gdje se inače provodi nastava, samo na ljetnom roku upisalo njih 17. S obzirom da je broj budućih studenata ograničen na 40, ostalo je još 23 mjesta za jesenski rok.

S obzirom da se radi o dislociranim studijima FERIT-a iz Osijeka i Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije iz Zagreba, radni kadar je osiguran dijelom iz navedenih ustanova, a dijelom i s našeg područja. „Za oba studija imamo u planu uključiti i lokalne predavače, posebice one iz uspješnih tvrtki i poduzeća koje će studentima moći prenijeti svo znanje i u teoriji, ali i praksi, ali koji će ih isto kasnije moći zaposliti“, pojasnili su iz Županije.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno