Kontaktirajte nas

Aktualno

Prošlogodišnji broj studenata na Drvnoj tehnologiji premašen već na ljetnom upisnom roku

Objavljeno

-

Vukovarsko – srijemski župan Damir Dekanić 16. srpnja potpisao je ugovor za pokretanje dislociranog preddiplomskog redovnog stručnog studija Računarstva i tako su Vinkovci postali bogatiji za još jedan fakultet.

“Novcem i vrijednosti ne možemo mjeriti ovo što dobivamo. Vinkovci su nekada imali fakultet i sada se opet vraćaju na te staze kroz Studij drvne tehnologije, a sada i računarstva. Svi znaju da je IT sektor najbrže rastući od svih, da su dobre plaće, da su mladi ljudi izuzetno zainteresirani, da je lako pronaći posao i sada imamo situaciju i priliku da naši mladi ne idu drugdje na fakultete sličnih disciplina, nego da to imaju i u Vinkovcima”, rekao je župan nakon potpisivanja ugovora o suradnji s Fakultetom elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek.

U novoj akademskoj godini, Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek započet će s izobrazbom studenata kroz stručni studij koji će trajati šest semestara, studenti će završetkom steći 180 ECTS bodova, a stečeno zvanje bit će stručni/a prvostupnik/prvostupnica inženjer/inženjerka računarstva.

Sporazumom su usuglašena prava i obveze između navedenog Fakulteta koji će biti nositelj predmeta te brinuti o izvođenju nastave, kao i obavljati upravne, računovodstvene i administrativne poslove, te  Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vinkovaca koji će dati financijsku potporu, dok će županijska tvrtka Centar kompetencija d.o.o. za istraživanje i razvoj pružati logističku podršku.

Prema Sporazumu, FERIT se obvezuje upisati minimalno 25 do maksimalno 40 studenata u prvoj godini, a nastava će se, dok se ne izgradi Centar za digitalizaciju i razvoj, održavati u Tehničkoj školi Ruđera Boškovića u Vinkovcima. 23. srpnja otvorena je mogućnost predupisa studenata preko portala postani-student.hr, što znači da ove godine studenti nisu bili u mogućnosti upisati se u ljetnom roku.

Osim toga, porasla je potražnja i za upisom na studij Drvne tehnologije. Prošle je godine, u prvu generaciju studenata drvne tehnologije upisano njih 15, dok se ove godine na upisima održanim 16. srpnja u Glazbenoj školi Josipa Runjanina, gdje se inače provodi nastava, samo na ljetnom roku upisalo njih 17. S obzirom da je broj budućih studenata ograničen na 40, ostalo je još 23 mjesta za jesenski rok.

S obzirom da se radi o dislociranim studijima FERIT-a iz Osijeka i Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije iz Zagreba, radni kadar je osiguran dijelom iz navedenih ustanova, a dijelom i s našeg područja. „Za oba studija imamo u planu uključiti i lokalne predavače, posebice one iz uspješnih tvrtki i poduzeća koje će studentima moći prenijeti svo znanje i u teoriji, ali i praksi, ali koji će ih isto kasnije moći zaposliti“, pojasnili su iz Županije.

Aktualno

DZS: Za sada uspješno popisano više od 652.000 građana

Objavljeno

-

Napisao/la

    149 pregleda

U prvoj fazi provedbe Popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine (samopopisivanje), danas do 15 sati uspješno je popisano više od 652.000 građana, objavio je Državni zavod za statistiku.

Pregled broja samopopisanih građana pokazuje kako se najviše građana samopopisalo u Gradu Zagrebu, 208.148, a najmanje, njih 4.010, u Ličko-senjskoj županiji.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji do sada se samopopisalo 13.429 građana.

U prvoj fazi provedbe Popisa, do 26. rujna 2021., građani mogu samostalno popisati sebe i sve članove svoga kućanstva na portalu e-Građani. Pravilo samopopisivanja jest jedna vjerodajnica − jedno kućanstvo. Takav način samopopisivanja omogućuje sigurnu i naprednu digitalnu komunikaciju s građanima, u vrijeme kada im to najviše odgovara.

Nastavi čitati

Aktualno

Na poziv građana policija preuzela veću količinu oružja i eksplozivnih sredstava

Objavljeno

-

Napisao/la

    151 pregleda

Akcijom Ministarstva unutarnjih poslova „Manje oružja, manje tragedija“ građanima je omogućeno da bez sankcija prijave i predaju policiji oružje i eksplozivna sredstva, podsjećaju  iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske, koja u protekla dva tjedna bilježi preuzimanje veće količine oružja i eksplozivnih sredstava.

Kako se navodi, od 6. do 19. rujna policijski službenici protueksplozijske zaštite Policijske uprave vukovarsko-srijemske su u 4 slučaja dragovoljne predaje i 7 slučajeva pronalaska oružja i eksplozivnih sredstava preuzeli te predmete od građana, koji su željeli ostati anonimni.

Policija je preuzela vojni eksploziv (100 g), osvjetljavajuću minobacačku minu, dvije minobacačke granate, pet ručnih bombi,  dvije automatske puške, jedna puška „kubura“, 10 komada spremnika za automatsku pušku, 990 raznovrsnih komada streljiva. Preuzeta minsko eksplozivna sredstva pohranjena su u skladište do uništenja.

“Nazovite policiju na broj 192, predajte ilegalno oružje i učinite svoje okruženje sigurnim”, poručuju još jednom iz policije.

Nastavi čitati

Aktualno

Od ponoći nove cijene goriva

Objavljeno

-

Napisao/la

    493 pregleda

Kako najavljuje web portal Cijenegoriva.info, od ponoći bi na benzinskim crpkama u Hrvatskoj vozače očekuju nove cijene goriva. Prema najavi benzin bi mogao biti nešto jeftiniji, dok bi dizel i autoplin trebali značajnije poskupjeti.

Spremnik od 50 litara benzina tako bi trebao biti jeftiniji za 2 kune, isti takav spremnik dizela trebao bi biti skuplji za 9 kuna, a spremnik LPG-a bi trebao također poskupjeti za 9 kuna.  To znači da bi od ponoći litra najprodavanijeg Eurosupera 95 trebala biti jeftinija za 4 lipe, a litra Eurodizela bi trebala biti skuplja za 18 lipa.

Kako cijene nisu iste na svim prodajnim mjestima, nije loše pogledati kako se one kreću. U Vinkovcima gorivo možete točiti na prodajnim mjestima Ine, Tifona, Croduxa i Petrola.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 1 sat

DZS: Za sada uspješno popisano više od 652.000 građana

U prvoj fazi provedbe Popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine (samopopisivanje), danas do 15 sati uspješno...

Aktualnoprije 1 sat

Na poziv građana policija preuzela veću količinu oružja i eksplozivnih sredstava

Akcijom Ministarstva unutarnjih poslova „Manje oružja, manje tragedija“ građanima je omogućeno da bez sankcija prijave i predaju policiji oružje i...

Aktualnoprije 2 sata

Od ponoći nove cijene goriva

Kako najavljuje web portal Cijenegoriva.info, od ponoći bi na benzinskim crpkama u Hrvatskoj vozače očekuju nove cijene goriva. Prema najavi benzin...

Aktualnoprije 2 sata

U Vinkovcima nikad veći zabavni park

Uspješno su održane 56. Vinkovačke jeseni, a na nekoliko lokacija u gradu Vinkovčani, Vinkovčanke i njihovi gosti uživali su u...

Aktualnoprije 4 sata

Petar Tomić više nije trener prve momčadi Cibalije

Na službenom Facebook profilu HNK Cibalia Vinkovci upravo je objavljeno priopćenje u kojem se navodi da braća Tomić više nisu...

Aktualnoprije 4 sata

Sufinanciranje troškova putovanja vlakom redovitim studentima

Vukovarsko-srijemska županija će od 1. listopada do 31. prosinca 2021. godine ili do utroška predviđenih novčanih sredstava, sufinancirati prijevoz vlakom...

Aktualnoprije 5 sati

U Hrvatskoj 264 nova slučaja zaraze koronavirusom, umrlo 14 osoba

U posljednja 24 sata potvrđena su 264 nova slučaja zaraze koronavirusom, a umrlo je 14 osoba, izvijestio je Nacionalni stožer...

Aktualnoprije 7 sati

U Ceriću lopovi operirali po osobnim automobilima

Tijekom vikenda zabilježene su dvije provale u osobne automobile u Ceriću. U ulici Slavka Mađera, tijekom noći s 18. na...

Najčitanije