1 C
Vinkovci
Srijeda, 6. prosinca 2023.

Poskupljuje i kava, pitali smo građane hoće li ići u kafić ako ju budu morali platiti 20 kn

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Najdraža razbibriga Vinkovčana – ispijanje kave u kafićima, mogla bi postati luksuz. Uz sva ostala poskupljenja o kojima se piše gotovo svakodnevno, na red stiže i omiljeni crni napitak čija bi cijena mogla narasti i na 20 kuna po šalici. Evo što kažu vinkovački ugostitelji, ali i građani.

Cijena šalice kave neizbježno će rasti, samo je pitanje koliko. Neki ugostitelji najavljuju i više nego dvostruko veće cijene pa se tako spominju i cijene od 16-25 kuna za šalicu kave. Razlog? Prelazak na euro, skuplji energenti i sirovine.

“Cijena režija, struje i plina, otišla je u nebo pa bi opravdano bilo i poskupljenje kave. Međutim, moramo biti svjesni u kojoj regiji živimo, da je iz našeg kraja iselilo 20 posto ljudi i da smo najsiromašnija županija te da mi jednostavno ne možemo toliko podići cijene. Kupovna moć kod nas je slabija i bez pomoći lokalne vlasti i države ne možemo namiriti trošak, odnosno razliku u cijenama”, kaže nam vinkovački ugostitelj Vatroslav Luburić dodavši kako ugostitelji očekuju pomoć, budući da su u pandemiji podnijeli najveći teret.

Ističe kako bi objektivno bilo, u skladu s ostalim poskupljenjima, da jedna šalica kave u našem gradu bude 16 kuna, no to nikako ne može biti dobro.

“Imam nabavno najskuplju kavu. Digao sam kavu za kunu još za Vinkovačke, 9 kuna je obična, sa šlagom i mlijekom 10 kuna. Trenutno neću ništa mijenjati”, kaže Tomislav Rupčić, vlasnik kafića Charlie.

Za sada cijenu kave ne planira dizati ni vlasnik kultne Nostalgije Velimir Marojević. Potvrdio je da je nabavna cijena kave rasla 15-20%, no mišljenja je da je 20 kuna za kavu previše i za velike gradove, a kamoli za Vinkovce. “Kod nas su kave 9 kuna. Brojna poskupljenja su evidentna, no treba imati osjećaja za situaciju u kojoj se nalazimo i na neki način solidarizirati se jer većinom su u pitanju stalni gosti”, komentirao je najave.

Neki ugostitelji, pak, poskupljenje kave pravdaju prelaskom na euro. Po svim dosadašnjim iskustvima zemalja koje su uvodile euro, nema nikakvog dokaza za utjecaj eura na rast inflacije pa svaki ugostitelj sam odlučuje hoće iskorištavati uvođenje eura za podizanje cijene kave.

“Mislim da će cijene ostati u ovim okvirima kakve su sada, da kava neće biti skuplja od 1,5 eura. Mislim da je to jedna realna cijena koja bi zadovoljila i nas ugostitelje i naše goste”, kaže Robi Ević iz Kavane Aurelia, dodavši kako veliku ulogu igra i lokacija lokala – kafići na periferiji zasigurno imaju niže cijene od onih u centru grada, a da ne spominjemo cijene u Zagrebu ili na moru.

Što misle naši građani?Jure Veselčić:

Tko je naučio piti kavu u kafićima taj će ju i dalje piti, bez obzira na cijenu. Često pijem vani kavu i nastavit ću to raditi kolika god cijena bila.

Mario Matanović:

Nastavit ću piti kavu, do nekih 30 kuna ću davati, a ako cijena ikada bude veća od toga onda ću dobro razmisliti. Navikao sam na to i neću prestati.

Tajana Kiš:

Normalno da ću nastaviti po kafićima piti kavu, idem gotovo svaki dan, odnosno minimalno četiri puta tjedno. S rastom cijena kod mene se neće ništa promijeniti.

Petra Bošnjak:

Nije isto kada kavu popijem kod kuće i u kafiću tako da ću i dalje piti kavu vani. Ne idem u kafić svaki dan, ali ponekad mi je to pravi gušt i rast cijena neće me spriječiti u tome.

Hoćete li ići u kafiće koji će kavu naplaćivati 20-30 kuna?
336 glasova · 628 odgovora

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno