3 C
Vinkovci
Srijeda, 30. studenoga 2022.

Posljednje zbogom judo velikanu

Više od autora

- vl promo-


Mario Kurhelec
Mario Kurhelec
mario.kurhelec@novosti.hr

Prijateljstvo između Judo kluba „Vinkovci“ i Baršnika traje od 1969. godine kada je Zdravko zajedno s Josipom Petrinovićem – Jokom održao trodnevni seminar i ispite za učeničke pojaseve dvadesetak mladih judoka.

Zdravko Baršnik bio je jedinstvena osoba u hrvatskom judo sportu bilo kao natjecatelj ili kasnije kao trener i učitelj. Nema područja u kojem nije radio i djelovao na vrhunskoj razini od trofejnog judaša, sportskog djelatnika, suca i sportskog novinara.

Počeo je trenirati ranih 1950-ih godina. Brzo je napredovao i stigao do prvaka bivše države do 68 kg, a bio je čak i pobjednik na nekoliko međunarodnih natjecanja. Nakon vrlo uspješne natjecateljske karijere, širio je judo po cijeloj Hrvatskoj, od Zagreba, Osijeka do Čakovca, Vinkovaca i dalje. Često je posjećivao Institut za proučavanje judo sporta u Japanu – Kodokan. Ondje je položio najviše pojaseve istodobno gradeći uspješnu sudačku karijeru pa  je tako sudio na europskim i međunarodnim prvenstvima. Učio je i napredovao kao borac, a posebno kao učitelj.

Zdravko Baršnik pridonio je popularnosti juda i svojim mnogobrojnim pisanjima o ovoj istočnjačkoj borilačkoj vještini. Bio je tajnik Hrvatskog Judo Saveza, voditelj stručne komisije za pojaseve i suđenje. Zdravko je osvojio 1972. godine Trofej Mladosti za najboljeg sportskog djelatnika.

Za svoj šezdesetogodišnji rad u judo sportu dobio je najveća priznanja Hrvatske – od 1980. i republičke nagrade pa do 2009. i nagrade Franjo Bučar. Posebnu čast ukazao mu je Hrvatski Judo Savez dajući ime najvišem pojasu u Hrvatskoj – Zdravko Baršnik 8. dan. „Dragi učitelju i prijatelju laka ti tvoja Hrvatska gruda“, poručuju iz Judo kluba „Vinkovci“.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno