Europska unija postigla je dogovor, nakon četiri kruga pregovora, o Covid-19 certifikatima koji bi trebali pomoći otvaranju ljetnog turizma u EU, objavio je Europski parlament.

Certifikat će postojati u obliku QR koda na pametnim telefonima ili na papiru, a vlasti će pomoću njega moći odrediti “Covid status” posjetitelja. Kod će pokazati je li osoba cijepljena, negativna na Covid ili ima imunitet jer je preboljela bolest. U praksi će to biti tri zasebne potvrde.

“Digitalna potvrda vratit će slobodu kretanja unutar EU-a jer države članice počinju ukidati ograničenja diljem Europe. Taj je sporazum prvi korak prema oporavku schengenskog područja“, rekao je predsjednik Odbora za građanske slobode i izvjestitelj Juan Fernando Lopez Aguilar.

Uredba o digitalnim potvrdama trebala bi biti na snazi 12 mjeseci i potvrda neće biti preduvjet za ostvarivanje prava na slobodno kretanje i neće se smatrati putnom ispravom, ističe EP u priopćenju.

Države članice moraju prihvatiti potvrde koje su izdale druge članice i to za cjepiva odobrena u EU-u. Trenutno su to Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca i Janssen. Također, mogu same odlučiti hoće li prihvatiti i potvrde o cijepljenju drugih članica nakon nacionalnih postupaka hitnog odobrenja ili za cjepiva koja je Svjetska zdravstvena organizacija uvrstila na popis za hitnu uporabu.

Potvrde će se verificirati kako bi se spriječila prijevara i krivotvorenje, a provjeravat će se i vjerodostojnost elektroničkih pečata sadržanih u ispravi. Osobni podaci dobiveni na temelju potvrda ne mogu se pohraniti u članicama Unije u koje se putuje i neće postojati središnja baza podataka uspostavljena na razini EU-a.

Popis institucija koji će obrađivati i primati podatke bit će javan kako bi građani mogli ostvariti svoja prava na zaštitu podataka u skladu s Općom uredbom o zaštiti podataka, navodi EP.

Parlament je u pregovorima tražio da se omogući besplatno testiranje na Covid-19 i to da nijedna članica ne uvodi dodatne restrikcije za putnike. Njemačka i Švedska bile su među zemljama koje su se protivile tim prijedlozima. Naposljetku su članice pristale suzdržati se od nametanja dodatnih ograničenja, poput testiranja ili karantene, osim ako je to nužno zbog javnozdravstvenih razloga.

Europska komisija, koja je također sudjelovala u pregovorima, obvezala se izdvojiti 100 milijuna eura za kupnju testova, a bude li potrebe spremno je još 100 milijuna.

Sporazum će omogućiti EP-u da donese zakon u tjednu od 7. lipnja, a brojnim zemljama EU-a da testiraju sustav prije njegova pokretanja krajem lipnja.

Certifikati su odvojeni od planova za otvaranje EU-a za cijepljene građane iz trećih zemalja.