6 C
Vinkovci
Nedjelja, 27. studenoga 2022.

Postrožene mjere za svadbe: Dozvoljen samo prvi ples, a mjesta moraju biti unaprijed označena

Više od autora

- vl promo-


Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Na sastanku ugostitelja s predstavnicima Nacionalnog stožera civilne zaštite razgovaralo se i o svadbama, a rečeno je kako su „izregulirane maksimalno“ te će i za svadbe biti postrožene mjere.

„Bitno je i da će svi raditi do 24 sata – klubovi i ostali objekti, a i svadbe će moći biti do tog doba i nijedan objekt neće moći raditi poslije tog vremena, pa ni klubovi“, rekao je predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Marin Medak.

Za svadbe je dodao da broj okupljenih ne bi bio ograničen, ali se moraju svi prijaviti do pet dana do početka svadbe i mora se voditi evidencija svih gostiju, da se svi pridržavaju mjera i da se i tako može voditi nadzor. To ne znači da ih neće moći biti primjerice do tisuću, nego se mora omogućiti četiri metra kvadratna po osobi zbog distance, a na svima koje imaju do 50 osoba morat će ordinirati tzv. covid redari. Ukida se i plesni podij i sve će morati biti gotovo do 24 sata, a hrana će se morati služiti na stolove. Nije dozvoljeno imati buffet ili švedske stolove.

Za vrijeme cijelog boravka u svim prostorima, uključujući dolazak i odlazak, preporučuje se fizički razmak od 1.5 metra. Ovo pravilo ne mora se primjenjivati među članovima istog kućanstva ili osobama koje su inače u bliskom kontaktu. Mora se voditi evidencija svih sudionika, a na svadbama također ne smije biti stajaćih mjesta niti visokih stolova za kojima je moguće jedino stajanje gostiju.

Sjedeća mjesta moraju biti unaprijed označena i udaljena po metar i pol, a među stolovima mora biti razmak od 3 metra. Maksimalni broj osoba za jednim stolom je osam.

Uzvanici ulaze u prostor gdje se održava svadba tako da se ne zadržavaju i ne grupiraju te odmah trebaju sjesti za svoj stol. Preporučuje se da za istim stolom sjede ljudi iz istog kućanstva, kao i da se raspored sjedenja ne mijenja tijekom svadbe.

Plesati smiju jedino mladenci i njihovi roditelji ili uži članovi obitelji i to samo na početku slavlja. Nakon toga ples nije dopušten.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno