Jučer je u prostorijama Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva u Zagrebu predsjednik drvnog klastera Slavonski hrast dr.sc. Josip Faletar potpisao ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt Jačanje kapaciteta Drvnog klastera Slavonski hrast za popularizaciju STEM područja. Nositelj projekta, nazvanog Wood4STEM, je udruga Slavonski hrast, dok su partneri na projektu Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Drvodjelsko tehnička škola Vinkovci. Vrijednost samog projekta je 1.716.735,46 kuna, a isti će se u cijelosti financirati iz Europskog socijalnog fonda.

„Ono što je bitno je to kako će se kroz projekt odvijati aktivnosti popularizacije STEM područja i to konkretno područja šumarstva i drvne tehnologije. Aktivnosti će se provoditi ciljano u vrtićima, osnovnim i srednjim školama diljem općina i gradova naše Vukovarsko-srijemske županije”, naglasio je dr.sc. Ivan Ambroš menadžer i član upravnog odbora drvnog klastera Slavonski hrast. Ovdje se zapravo radi o potrebama Drvodjelsko tehničke škole i Šumarskog fakulteta da jačaju svoje kadrove koji će u budućnosti upisivati navedenu školu i fakultet te se u konačnici kasnije zapošljavati u drvnom sektoru.

„Time će naše firme drvnog sektora imati kvalitetne kadrove, a upravo te buduće kadrove moramo mobilizirati od najranije dobi. Cijeli projekt je usmjeren u popularizaciju šumarstva i drvne tehnologije kao zanimanja i područja djelatnosti”, ponovio je Ambroš i poručio kako će drvodjelska škola i šumarski fakultet polučiti nastavnike i profesore koji će sudjelovati na samim aktivnostima projekta. Svi će oni zajedno s ekipom drvnog klastera koja bude radila na provedbi ovog projekta odlaziti u vrtiće i škole te na tim lokacijama osmišljavati i realizirati kreativne radionice i tako zainteresirati djecu vrtićke i školske dobi.

„Cijelo područje Vukovarsko-srijemske županije predodređeno je šumarskim djelatnostima zbog Spačvanskog bazena koji obiluje slavonskim hrastom, no uvijek možemo dodatno poraditi na podizanju svijesti o potrebi i važnosti šume, zdravog okoliša i svega onoga što šuma znači za naše lokalno stanovništvo. Zato je važno informiranjem i aktivnostima krenuti što ranije kako bi do kraja obrazovanja dobili izgrađene kadrove koji će doprinijeti našem prirodnom potencijalu, našoj šumi”, zaključio je Ambroš. Ovo će biti prilika da se uključi veliki broj djece i mladih budući da se radi o 50 interaktivnih i kreativnih radionica koje će biti provedene tijekom 24 mjeseca. Ambroš navodi kako će sredinom godine započeti s radionicama o kojima će pravovremeno obavijestiti javnost.