Na današnjoj medijskoj konferenciji županijskog Stožera civilne zaštite potvrđen je prvi slučaj zaraze koronavirusom i u našoj županiji. Virus je potvrđen kod ženske osobe iz Posavskih Podgajaca. Riječ je o ženi koja je radila u Austriji i nedavno se vratila u selo. Deveti dan je osjetila neke od simptoma zbog kojih je zatražila liječničku pomoć. Odrađena su i testiranja koja su pokazala da su nalazi pozitivni.

“Radi se o 61-godišnjoj ženskoj osobi koja se 17. ožujka vratila iz Austrije. Trenutno je hospitalizirana u vinkovačkoj bolnici i njezino zdravstveno stanje za sada je stabilno. Osoba je bila u samoizolaciji u obiteljskoj kući u kojoj živi sa suprugom, koji nije povratnik iz Austrije, ali koji se također stavio u samoizolaciju. To je povoljna situacija jer osoba nije imala drugih kontakata i nije širila zarazu”, istaknula je dr. Kata Krešić, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo naše županije.

Dodala je da je to i smisao samoizolacije, a ovo je odličan primjer dobrog ponašanja koji bi svi koji dolaze iz drugih krajeva trebali slijediti. Suprug koji još ne pokazuje nikakve simptome i nadalje će biti u samoizolaciji. Prema njezinim riječima, prvozaražena osoba u našoj županiji do Zagreba se iz Austrije dovezla s osobama iz jednog drugog hrvatskog grada, a u Zagreb je po nju osobnim automobilom otišao njezin suprug. Svi suputnici su u samoizolaciji i epidemiološka služba iz njihova grada je na vrijeme obaviještena.

“U našoj županiji u samoizolaciji je 998 osoba, a policija svakodnevno radi na kontroliranju tih osoba. Moram reći da se građani sve odgovornije ponašaju, pa smo tako za jučerašnji dan imali samo tri dojave o kršenju samoizolacije, od kojih niti jedna nije bila točna, znači nije bilo kršenja”, istaknuo je ovom prilikom načelnik PU vukovarsko-srijemske Fabijan Kapular.