Povodom premijerne izvedbe Strindbergove drame „Gospođica Julija”, održana je medijska konferencija u prostorijama vinkovačkog kazališta na kojoj su prisustvovali intendantica osječkog HNK Dražena Vrselja, ravnatelj vinkovačkog kazališta Zdenko Rečić, redateljica predstave Aida Bukvić te glumci Matea Marušić, Petra Blašković i Vladimir Tintor. Premijera „Gospođice Julije” bit će u petak 6.11. s početkom u 20 sati u vinkovačkom gradskom kazalištu.

Predstava “Gospođica Julija” nastala je tako da je Matea Marušić predložila tekst nakon čega je uslijedio poziv redateljici Aidi Bukvić koja je pristala izrežirati Strindbergovu dramu. „Zahvalio bih se i Petri Blašković koja je prihvatila razgovor u smjeru da to bude zajednička predstava nakon čega je Petra razgovarala s intendanticom HNK Osijek Draženom koja je na moje zadovoljstvo prihvatila prijedlog. Predstava sigurno ne bi bila ovakva da nije HNK Osijek zajedno s nama u ovom projektu”, istaknuo je ravnatelj Zdenko Rečić. Intendantica je osječkog HNK iznijela zadovoljstvo što jedna nacionalna kuća (HNK Osijek) ima priliku napraviti koprodukciju s cijenjenim vinkovačkim kazalištem. „Bilo bi dobro da ova suradnja bude primjer i drugim kulturnim sredinama kojima HNK Osijek pripada bez obzira što nisu u našoj županiji”, dodala je intendantica osječkog HNK.

Ova predstava pokazala se kao rješenje da jedno veliko kazalište, jedna nacionalna kuća „diše” i radi u ovim teškim vremenima. Strindberg se, iako djeluje prije 100-tinjak godina, svevremenski i moderno suočava s pitanjima koja su aktualna te koja nas muče i dan danas.

„Iznimno mi je drago da je ovaj ansambl takav kakav je, mlada Matea Marušić, Petra Blašković i Vladimir Tintor iz HNK-a Osijek te da bolji nisam mogla poželjeti, a spajanje kreativnih energija jedna je od dobiti ovakvih koprodukcija”, rekla je redateljica ove predstave. Cjelokupna postava od glumaca i redatelja do scenografa i kostimografa od samog početka jako se dobro razumjela i pronašla zajednički jezik čiji će rezultat biti odlična predstava. Matea je dodala da je imala privilegiju što je dobila glavnu ulogu u ovom djelu te kako se nada da će opravdati ukazano povjerenje. Vladimir Tintor, Jean u predstavi, nije krio zadovoljstvo suradnjom i ulogom u predstavi te je naveo sljedeće: „Mislim da je ovaj tekst potreban i Vinkovcima i Osijeku i kazalištu danas. Vidim koliko Vinkovci vole svoju tradiciju kulturu i kazalište”. Na kraju je ravnatelj Gradskog kazališta Joza Ivakić, Zdenko Rečić, zahvalio gradu Vinkovcima i ministarstvu kulture bez kojih ova predstava ne bi mogla biti realizirana.

„Gospođica Julija” dragulj je dramske literature koji će Vinkovčani, osim u petak na premijeri u 20 sati, imati priliku vidjeti i u subotu i nedjelju u 20:00 sati na reprizama, a osječka publika navedenu predstavu redateljice Aide Bukvić moći će uživo pogledati 14. studenog.