Kontaktirajte nas

Kultura

Povodom desetog rođendana predstavili dva vrijedna projekta

Objavljeno

-

Proslavljajući radno svoj deseti rođendan, vinkovačka etno udruga Vrijedne ruke u 2021. godine provode više projekata od uobičajenih. Tako su u suradnji s Gradom Vinkovci i Gradskim muzejom osmišljena i prezentirana dva projekta, a to su “Šokačka sunčana čipka – motivi” i “Vinkovačke rimljanke”.

Želeći sačuvati od zaborava još jednu vrstu ručnog rada, ove godine izabrana je sunčana čipka, u Slavoniji zvana motivi. Uz voditeljice radionica, Slavicu Dujmović i Đurđicu Mandić, članice udruge savladale su tehniku izrade motiva te su ih uvrstile u ručne radove i odjevne predmete. Sve zajedno je putem radionica, izložbe i revije prezentirano u Loparu na otoku Rabu, gdje je naišlo na divljenje kako domaćina, tako i posjetitelja.

U ovaj posjet uključili su se i likovni umjetnici zagrebačke, karlovačke i naše županije, a na taj način ostvarena je još jedna suradnja između udruga. U tijeku je i izrada letka koji predstavlja poveznicu izvornih narodnih nošnji i današnje mode, a koji sufinancira Općina Stari Jankovci.

Osvrnuvši se na stariju povijest našeg grada, pojašnjava nam predsjednica udruge Željka Renić, nastala je modna kolekcija “Vinkovačke rimljanke” kao spoj izvornih rimskih krojeva, prirodnih materijala, i raznih tehnika ručnih radova – heklanja, tkanja, veza, čunčanja, oslikavanja. Suradnju su pružili i likovni umjetnik Vladimir Voćanec izrađujući nakit od trajbanog bakra te limari, cvjećari, stolari i obućari. Rimljanke su tako prošetale gradom Hvarom, ali i Vinkovcima u vrijeme Rimskih dana kada su održane i radionice tkanja i izrade nakita.

“Stvaranje je radost koja povezuje ljude i krajeve i pruža priliku svakome da obogati kako sebe, tako i svoju okolinu”, zaključuje Željka.

Aktualno

Kino pod zvijezdama

Objavljeno

-

Napisao/la

    584 pregleda

Ovoga srpnja, u sklopu svog Ljetnog programa, Hrvatski dom Vukovar po prvi put organizira Kino pod zvijezdama, koje je besplatno za sve gledatelje.

Projekcije su petkom i subotom od 21 sat, a Kino pod zvijezdama nudi šarolik izbor romantičnih filmova – američke, francuske, britanske, irske i talijanske kinematografije iz distribucije Discovery-a Hrvatska.

Vukovarke i Vukovarci tako se opuštaju uz Drew Barrymore, Bruce Willisa, Sharon Stone, Jude Law-a i mnoge druge poznate i manje poznate zvijezde.

Projekcije se održavaju na platou iza Hrvatskog doma, uz pogled na Dunav, ili u slučaju nevremena u dvorani Ružičkine kuće.

Večeras na rasporedu je Tajno pismo, a sutra Sve što želim. Za sljedeći vikend najavljeni su Slatki snovi i Kišni dan u New Yorku.

“Ponesite sa sobom omiljeno piće i grickalice te dobru volju! Čekamo vas!”, poručuju iz Hrvatskog doma Vukovar.

Nastavi čitati

Aktualno

Kriste gospodine, zaustavi Avarina!

Objavljeno

-

Napisao/la

    1481 pregleda

Zanimljivo predavanje o avarodobnim nalazima iz Vinkovaca u sklopu 171. Ugodnika večeri Građanskog društva moji Vinkovci održala je viša kustosica Gradskog muzeja Vinkovci Anita Rapan Papeša.

Građansko društvo Vinkovci u goste je pozvalo Anitu Rapan Papeša, vodeću hrvatsku stručnjakinju za avarsko razdoblje, koja je svoje predavanje, u srijedu, 21. srpnja u hotelu Admiral, naslovila sa „Kriste gospodine, zaustavi Avarina”. Naslov ovog predavanja, moglo nse čuti, inspiriran je natpisom koji je urezan na antičkoj opeci nađenoj u Sirmiumu (današnja Sremska Mitrovica), a koja se danas čuva u Arheološkom muzeju u Zagrebu. Natpis na grčkom jeziku i pismu u prijevodu glasi: „Kriste Gospodine, pomozi gradu, zaustavi Avarina, zaštiti Romaniju i onog koji je ovo napisao. Amen.“

„Taj je natpis izvrstan svjedok vremena i opasnosti koju su Avari predstavljali za kasnoantički svijet. No, kako je Gospodin Krist očito imao drugačije planove Sirmij su u konačnici Avari i osvojili i taj datum smatramo završetkom antike u našim područjima. Iako za Cibale nemamo tako zanimljiv dokaz scenarij iz Sirmija lako možemo zamisliti i na prostoru današnjih Vinkovaca. Dosadašnje spoznaje o avarodobnim nalazima u našem gradu su bile sporadične i više su se vezivale uz velika groblja istražena u okolici. To se međutim stubokom promijenilo gotovo slučajnim nalazom iz proljeća 2020., kada su radnici tijekom izgradnje novih grobnih polja na Gradskom groblju uočili arheološke nalaze i o tome obavijestili Muzej”, istaknula je Anita Rapan Papeša.

Istraživanje je rezultiralo fantastičnim nalazima koji dijelom predstavljaju raritete u avarodobnoj europskoj arheologiji, a predstavljeni su kroz predavanje kako bi zainteresirani građani dobili uvid u rezultate novijih arheoloških istraživanja. Predavanje je održano u sklopu popularizacije znanosti projekta „Život na rimskoj cesti od 1. do 8. stoljeća“. Nositelj projekta, financiranog od Hrvatske zaklade za znanost, je dr. sc. Ivana Ožanić Roguljić, znanstvena suradnica u Institutu za arheologiju u Zagrebu, a Anita Rapan Papeša je aktivna suradnica na tom projektu.

Nastavi čitati

Aktualno

Predstavljen Godišnjak br. 38 Ogranka MH u Vinkovcima

Objavljeno

-

Napisao/la

    715 pregleda

Ogranak Matice hrvatske u Vinkovcima u srijedu, 21. srpnja, predstavio je novi broj edicije za kulturu, umjetnost i društvena pitanja. Godišnjak br. 38 za 2020. godinu posvećen slikaru i grafičaru Albertu Kinertu.

Nazočne na predstavljanju pozdravio je predsjednik Ogranka Dražen Švagelj, a potom je o sadržaju novoga Godišnjaka govorila je urednica Ivana Petričević. A broj 38 donosi brojne društvene, povijesne, arheološke, glazbene i jezične teme, književne teme i ostvaraje, te radove o kazališnoj i fotografskoj umjetnosti.

Nadamo se da će Godišnjak svojim sadržajem i prilozima osigurati recipijente koji će uvidjeti važnost publikacije kojoj je cilj promicati društvene, kulturne i povijesne teme našega kraja. Zahvaljujemo svim ovogodišnjim suradnicima na tekstovima koji svojim tematom pridonose kvaliteti i razvijanju osviještenosti o vrijednostima zavičajnoga identiteta koje treba biti polazište u otkrivanju novih i drugačijih kulturno-društvenih odrednica”, istaknula je urednica Ivana Petričević.

Brojni su i autori u Godišnjaku, a na promociji sudjelovali su Lana Skender, Tihomir Marojević i Tomislav Talanga. Lana Skender autorica je rada „Albert Kinert – (ob)lik i djelo. Riječ je o temi broja posvećenog ovom slikaru, grafičaru, ilustratoru, svestranom umjetniku koji je zašao i u područje književnosti, (Vinkovci, 1919. – Zagreb, 1987.). Tihomir Marojević autor je rada „Likovni prilozi Godišnjaka OMH Vinkovci 1960.-2014.” i suautor rada s Vedranom Lugić „Rodoslovlje Josipa Kozarca (Nove spoznaje na temelju razgovora s Velimirom Šurinom)”. Tomislav Talanga pisao je na temu ”Upoznajte „lažne prijatelje” hrvatskoga i srpskoga jezika”.

Promociju novoga Godišnjaka upriličenu povodom Dana grada Vinkovaca i blagdaba sv. Ilije, u glazbenom dijelu programa upotpunio je samičar Zlatko Ćosić. 

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 18 minuta

Udaran turistički vikend, na Lučkom rampa pala na aute

Vrhunac je turističke sezone, a osim po broju dolazaka u našu zemlju, primjetan je i po gužvama na prometnicama. Kada...

Filmprije 32 minute

24.7.1981. | Špijun zvan Igla

Foto: Alan Hume Na današnji se dan 24. srpnja 1981. godine u američkim kinima počeo prikazivati film “Špijun zvan Igla”...

Aktualnoprije 2 sata

U županiji bez novopozitivnih na koronavirus

U Vukovarsko – srijemskoj županiji u posljednja 24 sata nema novih pozitivnih osoba na COVID-19. Nema ni preminulih. Od početka...

Aktualnoprije 4 sata

Na Ljetnom se kinu tražilo mjesto više

Najmlađi žitelji grada napokon su dočekali održavanje Ljetnog kina koje već tradicionalno posljednjih desetak godina organizira Gradska knjižnica i čitaonica...

Aktualnoprije 5 sati

Periska nije suvenir!

Zbog pojave smrtonosne zaraze koja je zahvatila populaciju plemenite periske u cijelom Mediteranu, pa tako i u Jadranskom moru, Ministarstvo...

Vijestiprije 18 sati

DIH PANNONIA uvršten u bazu potpuno operativnih DIH-ova Europske komisije

Digitalni inovacijski centar DIH PANNONIA, sa sjedištem u Vinkovcima, čiji konzorcij obuhvaća 15 partnera i čiji je nositelj i koordinator...

Aktualnoprije 19 sati

Kino pod zvijezdama

Ovoga srpnja, u sklopu svog Ljetnog programa, Hrvatski dom Vukovar po prvi put organizira Kino pod zvijezdama, koje je besplatno...

Aktualnoprije 20 sati

EU digitalne Covid potvrde od danas vrijede 270 dana

Od danas EU digitalne Covid potvrde o cijepljenju vrijede do 270 dana te se njihov status može provjeriti i u...

Najčitanije