28 C
Vinkovci
Petak, 12. kolovoza 2022.

Povodom Martinja pojačana kontrola prometa, trajat će do 15. studenoga

Više od autora

- vl promo-

Antonija Periša
Antonija Periša
antonija.perisa@novosti.hr

Povodom obilježavanja Martinja i tradicionalnog krštenja mošta 11. studenog, u danima prije, ali i nakon, očekuje se veća konzumacija alkoholnih pića u ugostiteljskim objektima i na privatnim druženjima te samim time i veći broj sudionika u cestovnom prometu koji su konzumirali alkoholna pića. Policijski službenici PU vukovarsko-srijemske 5. studenoga započeli su pojačano postupanje u prometu usmjereno na sprječavanje i sankcioniranje prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, a u cilju preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica, odnosno povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama.

Ove godine Policijska uprava vukovarsko-srijemska bilježi smanjenje broja prometnih nesreća uzrokovanih nedopuštenom prisutnošću alkohola u organizmu za 11.5%. U prvih deset mjeseci ove godine na području ove Policijske uprave vozači pod utjecajem alkohola počinili su sto prometnih nesreća, od kojih su dvije sa smrtno stradalom osobom, što čini 10,2% u ukupnom broju evidentiranih prometnih nesreća.

Tijekom navedenog razdoblja, policijski službenici utvrdili su 850 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, što je za 14,4% manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Proteklog vikenda policijski službenici zatekli su 15 vozača s prisutnošću alkohola u organizmu. Najveća koncentracija od 2,9 g/kg zabilježena je kod 52-godišnjeg vozača u Vinkovačkim Banovcima.

Pojačano postupanje u prometu povodom Martinja predviđeno je do 15. studenog, a iz PU vukovarsko-srijemske vozačima koji su konzumirali alkohol savjetuju:

  • ne sjedajte za upravljač vozila, ostavite vozilo parkirano
  • osigurajte si (javni) prijevoz
  • razmislite, cijena jedne runde pića iznosi koliko i taksi prijevoz do kuće
  • ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag te neka on ne konzumira alkohol
  • ako niste u društvu s poznatom osobom zamolite nekoga trijeznog vozača da vas preveze do odredišta
  • ne dozvolite da postanete crna statistička brojka
  • ne zaboravite da za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola niti jedan razlog nije opravdan
  • imajte u vidu da vozač pod utjecajem alkohola ne dovodi u opasnost samo sebe već i sve ostale sudionike u prometu
  • budite odgovorni prema sebi i drugima.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno