18 C
Vinkovci
Nedjelja, 26. ožujka 2023.

Poziv školama sudjelovati na izložbi „Hrana nije otpad, i ja mogu utjecati“

Više od autora

- vl promo-
Antonija Periša
Antonija Periša
antonija.perisa@novosti.hr

Ministarstvo poljoprivrede i ove godine povodom obilježavanja Svjetskog dana osviještenosti o otpadu od hrane i s ciljem podizanja svijesti javnosti o problematici vezanoj za temu, organizira izložbu pod nazivom „Hrana nije otpad, i ja mogu utjecati!“. Objavljen je Javni natječaj za sve srednje škole, a održavanje izložbe planirano je 29. rujna u paviljonu na Trgu bana Josipa Jelačića. Ulaz za posjetitelje bit će besplatan.

Ideja izložbe je da kroz sedam tematskih sekcija koje zajedno čine jednu cjelinu, srednjoškolci kroz svoje praktične i kreativne radove podignu svijest o problemu bacanja hrane te pruže potrošačima jednostavne savjete kako smanjiti otpad od hrane kod kuće, u restoranima i prilikom kupovine. Ministarstvo poljoprivrede tako je prošle godine objavilo knjižicu recepata „Skuhat ću, neću baciti“ u kojoj se nalaze inovativni i zanimljivi recepti učenika i njihovih mentora.

„Ovim putem pozivamo sve srednje škole u Republici Hrvatskoj prijaviti se na Javni poziv i sudjelovati kao izlagači na izložbi „Hrana nije otpad, i ja mogu utjecati“ te biti aktivnim sudionicima aktivnosti koje doprinose ostvarenju cilja UN Agende za održivi razvoj do 2030., a to znači prepoloviti otpad od hrane na razini maloprodaje i kućanstava te općenito smanjiti gubitke hrane duž cijelog prehrambenog lanca“, pozvali su iz Ministarstva poljoprivrede.

Ovo događanje dio je informativno – edukativne kampanje za sprječavanje otpada od hrane koja se provodi u okviru mjere „Unaprjeđenje sustava doniranja hrane RH“ Nacionalnog plana za oporavak i otpornost RH, mjeri vrijednoj 32 milijuna kuna.

Detalji Javnog poziva dostupni su na službenim mrežnim stranicama Ministarstva.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno