2 C
Vinkovci
Nedjelja, 29. siječnja 2023.

Poznati dobitnici priznanja Županije za ovu godinu

Više od autora

- vl promo-

Franjo Sorčik
Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr

U Vinkovcima je danas održana 30. sjednica Županijske skupštine na kojoj je uvodno vijećnicima župan Božo Galić podnio izvješće o radu za prvo polugodište ove godine, nakon čega je predsjednik Vatrogasne zajednice Antun Jelić podnio izvješće o radu Vatrogasne zajednice Vukovarsko-srijemske županije. Potom su predložene Odluke o davanju suglasnosti na Odluku Upravnog vijeća Doma zdravlja Vinkovci o davanju u zakup poslovnog prostora te Odluka o izmjenama i dopunama Statuta i pročišćeni tekst Statuta navedenog Doma zdravlja. Izneseni su prijedlozi programa razvoja i unaprjeđenja lovstva u našoj županiji za period od 2021. do 2025. godine, te Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o ustrojstvu i djelokrugu rada upravnih tijela Vukovarsko-srijemske županije, kao i prijedlog Odluke o dodjeli priznanja Vukovarsko-srijemske županije u 2020. godini, a predloženi su i kandidati za članove i zamjenike u Vijeću za Domovinski pijetet, mir i razvoj.

Župan je u svom izlaganju naglasio kako je Vukovarsko-srijemska županija do sada uspješno povlačila sredstva za projekte u svim sektorima što je pokazatelj da kvalitete, znanja i iskustva ne nedostaje.

“Ove godine smo radili na usavršavanju kadrova u drvnom sektoru. Imamo srednju Drvodjelsko tehničku školu u Vinkovcima, a nedavno smo i otvorili Preddiplomski stručni studij Drvne tehnologije. Ulažemo u educiranje naših mladih kako bi poboljšali kvalitetu znanja koja će nas uz iskustvo dovesti do iskorištavanja punog potencijala koji ima naša županija u drvnom sektoru. Imamo i Agro-klaster, uz kojeg našim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima pomažemo plasirati proizvode na tržite. Također se možemo pohvaliti da smo ove godine prvi u Hrvatskoj dobili certifikat za GMO FREE jaja iz slobodnog uzgoja. U tome smjeru i dalje nastavljamo”, rekao je Galić. Također je napomenuo da se trenutno radi na pripremi dokumentacije za strateške projekte, odnosno u pripremi su novi projekti koji se odnose na obnovu željeznica, navodnjavanje, razvoj poljoprivrede i gospodarstva kao i projekti iz ostalih sektora. “Pripremamo se za brojne projekte koji će biti uključeni u novu financijsku perspektivu projekta Slavonija, Baranja i Srijem. Naglasak stavljamo na obnovu željeznica, već i sada smo započeli obnovom i nabavom novih niskopodnih, kvalitetnih vlakova. Znanje, kvalitetu i praksu imamo, projekti za novu perspektivu su u pripremi, a rezultati će biti pokazatelj da je ono što radimo pravi put za razvoj naše županije”, naglasio je župan.

O radu Vatrogasne zajednice Vukovarsko-srijemske županije izvijestio je predsjednik Antun Jelić istaknuvši kako županijska Vatrogasna zajednica ima tri javne vatrogasne postrojbe, u Iloku, Vinkovcima i Vukovaru, 26 središnjih dobrovoljnih vatrogasnih društava i 25 ostalih, te otprilike 100 profesionalnih vatrogasaca i 2.500 dobrovoljnih vatrogasaca.

“Protekle godine smo imali ukupno oko 500 intervencija. Vozni park vatrogasaca je dobar, a zahvaljujući dobroj suradnji s pokrajinom Tirol iz Austrije odakle smo u posljednjih nekoliko godina nabavili 50 vozila za našu županiju. Radi se o starijim vatrogasnim vozilima koja su potpuno tehnički ispravna i tako smo značajno podigli sigurnost građana na području naše županije. Kako bi sustav normalno funkcionirao, radi se procjena i plan zaštite od požara za svaku općinu i grad i na temelju tih procjena i planova mi imamo određen broj, tako u dobrovoljnim društvima imamo u prosjeku 20 vatrogasaca, a u javnim postrojbama se ta brojka kreće od 13 u Iloku, 30 u Vinkovcima i 42 u Vukovaru”, istaknuo je Jelić.

Vijećnici su danas prihvatili i prijedloge za dodjelu priznanja Županije u 2020. godini, pa će tako Nagradu za životno djelo dobiti profesori Stipo Tomić za izuzetna postignuća u području obrazovanja, sporta i razvoja lokalne samouprave i Josip Petrinović za izvanredna postignuća u području tjelesne i zdravstvene kulture i razvoja sporta. Nagrade Županije zaslužili su Marko Sabljaković, Zdenko Rečić i Ljubica Gligorević za izuzetna ostvarenja u području kulture, te Stjepan Sertić za izuzetna ostvarenja u području tjelesne i zdravstvene kulture i razvoja sporta. Povelje za doprinos gospodarskom razvoju dobit će tvrtke Spačva Vinkovci, Mistral Vukovar, Ruris Županja i Agro Tovarnik, a povodom obljetnica osnutka Udruga Golubica Vukovar, Dječji vrtić Zlatokosa Borovo i Privlačica Vinkovci, dok će Povelju za izniman doprinos očuvanju i promociji tradicijske kulture i humanitarni rad dobiti Ivica Oršolić iz Županje.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno