9 C
Vinkovci
Nedjelja, 25. rujna 2022.

Poznat je dizajn hrvatskih kovanica eura i centa

Više od autora

- vl promo-


Antonija Periša
Antonija Periša
antonija.perisa@novosti.hr

Na sjednici Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kojom je presjedao premijer Andrej Plenković, glavna tema bila je dizajn hrvatskih kovanica eura i centa. Odabrani su motivi geografske karte Republike Hrvatske, šahovnica, lik Nikole Tesle i glagoljica, a dizajn potpisuju Ivan Šivak, Stjepan Pranjković, Ivan Domagoj Račić i Maja Škripelj.

Odluka Vijeća o pristupanju Hrvatske europodručju očekuje se početkom ljeta, a u to vrijeme ćemo imati milijun primjeraka svake kovanice što će koštati oko 900 milijuna kuna. „Pritom je šahovnica određena za motiv koji će biti zajednička podloga na svim hrvatskim kovanicama eura i centa. Dakle, poruka je prepoznatljivost Hrvatske”, rekao je premijer Plenković pojasnivši kako će na kovanici od dva eura biti karta Hrvatske, na onoj vrijednosti jedan kuna, na 50, 20 i 10 centi lik Nikole Tesle dok će se na manjim apoenima naći službena kratica RH na uglatoj glagoljici.

Osim toga, na obodu kovanice od dva eura stoji dobro poznati stih Ivana Gundulića: O lijepa, o draga, o slatka slobodo.

Slijedi pristupanje izrade alata kojima će se kovati kovanice, potvrdio je guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić.

„Važno je da javnost razumije da je ovo zaista jedan proces koji se vodi sustavno, vodi se studiozno, uključeni su baš svi koji trebaju biti i mislim da ovakav veliki povijesni trenutak koji nas očekuje 1. siječnja 2023. treba biti kvalitetno pripremljen u svim aspektima, a to, naravno, podrazumijeva i kvalitetan zakon i niz drugih zakona koje ćemo izmijeniti ove godine. To podrazumijeva i pripremu gospodarstva i zaštitu potrošača, koja je jedna od temeljnih načela u ovom procesu”, zaključio je Plenković.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno