Svojim nesebičnim djelima pomažu da svijet izgleda bolje mjesto i svoje vrijeme i trud, osim u školske aktivnosti, ulažu u zadovoljstvo i sreću drugih. Valentina i Jakov godinama su aktivni članovi Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci, gotovo da i nema aktivnosti u kojoj nisu sudjelovali, a nedavno su zaradili i titulu Volontera godine.

Poprilično velik broj volonterskih sati, brojna humanitarna djela i maksimalno zalaganje obilježili su proteklu godinu Jakova Zucića i Valentine Kostančar, članove i volontere Crvenog križa Vinkovci. Njihov rad prepoznat je diljem županije od strane građana koji su im pokazali povjerenje, ali i od strane Crvenog križa koje im je na nedavno održanom Klubu mladih zasluženo dodijelio titule Volontera godine. Godinama daju sebe u pomaganje drugima, a ova titula dokaz je kako se svaki osmijeh i lijepa riječ itekako isplate.

Valentina Kostančar 19-godišnja je Privlačanka koja je svoj put u Crvenom križu počela prije osam godina kada je u petom razredu sudjelovala na natjecanju. Kako se upoznavala s aktivnostima, ideja Crvenog križa joj se sve više počela sviđati, krenula je na sastanke Kluba mladih i shvatila je da ju dobrotvorni rad ispunjava.

„Predivan je osjećaj vidjeti osmjehe na tuđim licima jer znate da ste ih nečim razveselili. Volim sve u vezi volontiranja. Da nije Crvenog križa ne znam kakva bih danas bila osoba. Ono ne samo da je utjecalo na nas u smislu volontiranja, nego na svim područjima našeg života“, rekla nam je Volonterka godine.

Sličnog je razmišljanja i Jakov Zucić, 18-godišnji Vinkovčanin koji rad Crvenog križa obogaćuje tri godine.

„Kad sam se prvi put učlanio u Crveni križ i u Klub mladih nisam bio upoznat s aktivnostima. Danas se mogu pohvaliti s dosta raznovrsnih aktivnosti i mislim da svaka ima određeni šarm i jedinstvena je na svoj način“, istaknuo je Jakov.

Junaci naše priče kao omiljenu aktivnost ističu božićne predstave koje izvode diljem grada i županije, a ništa manje drage im nisu ni pokazne vježbe. Ističu i edukacije koje su sami držali po osnovnim školama. „To su sve znanja koja smo naučili tijekom godina i jednostavno ih prenosimo dalje.“, napominju i dodaju kako uz dobro društvo svaki posao prođe brzo i opušteno. Pred njima su fakultetski dani i svjesni su da neće moći biti toliko aktivni, ali planiraju i dalje dolaziti na aktivnosti na koje budu mogli.

„Titula volontera godine je materijalna strana nagrade, ona prava nagrada je zadovoljstvo i ispunjenost koje mi osjećamo nakon što nekom pomognemo i odradimo neku aktivnost. Onda znamo da smo ostvarili napredak, da je svijet možda bolje mjesto nego što je jučer bio“, napominju Valentina i Jakov.