6 C
Vinkovci
Nedjelja, 27. studenoga 2022.

Prava romansa (1993.)

Više od autora

- vl promo-Prava romansa je američki igrani film snimljen 1993. godine u režiji Tonyja Scotta, a prema scenariju Quentina Tarantina. Po žanru predstavlja kombinaciju akcijskog filma, melodrame i crne komedije. Protagonisti – koje tumače Christian Slater i Patricia Arquette – su mladi radnik iz detroitskog video kluba i prostitutka, a radnja prati njihov pokušaj da kokain ukraden od okrutnih kriminalaca ‘utope’ u Hollywoodu i tako započnu novi život…

Iako ispočetka nije imao veliki komercijalni uspjeh, stekao je brojne pohvale od strane kritike, a nakon što je Tarantino postao zvijezda sa ‘Paklenim šundom’ (1994.), stekao je i kultni status. Tarantino, čiji je scenarij, prema vlastitim tvrdnjama, ubacio je brojne autobiografske elemente, ispočetka je htio sam režirati film, ali se na kraju složio s time da film režira Tony Scott. Na kraju je bio zadovoljan tim izborom, kao i Scottovom odlukom da izmijeni kraj filma, smatrajući da bi bio daleko efektniji happy End.

Film se odlikuje i glazbenom partiturom Hansa Zimmera temeljenoj na temi Gassenhauer Carla Orffa, korištenoj dvadeset godina u filmu ‘Badlands’. I time, kao i naracijom glavnog ženskog lika je Prava romansa odao omaž Badlandsu.

Osim spomenutih, Christiana Slatera i Patricie Arquette, u filmu se pojavljuje cijela plejada fenomenalnih glumaca koji su redom ostvarili uloge za pamćenje. Spomenut ćemo samo neke: Dennis Hopper u ulozi oca Clarencea Worleya, Christopher Walken u ulozi mafijaškog bossa Vincenza Coccottija, neprepoznatljivi Gary Oldman u ulozi opakog svodnika Drexla Spyvija (koji odbija biti bijelac), James Gandolfini, mafijaški gorila, lik koji će ustati upamćen kao tip koji svirepo premlaćuje zamamnu Patriciu Arquette. Svoje mjesto u filmu su našli i do tada slabo primječivani Samuel L. Jackson, Val Kilmer, Brad Pitt, Bronson ‘Balky’ Pinchot, Michael Rapaport (koji će postati poznat nekoliko godina poslije, nakon fenomenalnog nastupa u Woody Allenovoj ‘Moćnoj Afroditi’), Chris Penn, Tom Sizemore i mnogi dgugi.

TRUE ROMANCE, Patricia Arquette, Christian Slater, 1993, (c) Warner Bros.

Originalni naslov: True Romance, 1993.

TRAILER

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno