Djeca se u predškolske ustanove i u razrednu nastavu vraćaju 11. svibnja, dio je to treće faze popuštanja epidemioloških mjera, najvećeg popuštanja koje mnogi s nestrpljenjem čekaju. Dječji vrtić Vinkovci je od samog početka uvijek tu za naše najmlađe, a dežurni vrtić Stribor unazad dva tjedna svoje vrlo rado prima sve mališane.

„Od trenutka kada su počele mjere suzbijanja virusa, mi smo otvoreni za sve naše mališane. Prvi tjedan smo dežurali u svim vrtićima, a nakon toga smo odredili DV Stribor u kojemu jedno mjesec dana nije bilo djece, a unazad dva tjedna djeca se polako vraćaju i danas brojimo petero djece u vrtiću“, rekla je Suzana Zidar, ravnateljica Dječjeg vrtića Vinkovci.

Podsjetila je da sad predstoji period adaptacije djece na nove uvjete i novi život u vrtićima te kako će u novom periodu biti manje bliskog kontakta s tetama. Prostora ima dovoljno, poduzete su sve mjere zaštite, na ulazu u vrtiću su spužve s dezinfekcijskim sredstvom, a po prijemu djeteta odgajatelj će s njim odmah oprati ruke, presvući ga i napraviti sve što je potrebno da bi se higijena održala na zadovoljavajućoj razini.

Povodom ponovnog rada, Dječji vrtić Stribor danas je posjetio i gradonačelnik Ivan Bosančić koji je rekao da se moramo pripremiti na nove mjere koje će se polako uvoditi u vrtiće, ali i u osnovne škole.

„Ublažavanje mjera krenulo je od Nacionalnog stožera i otvorit ćemo vrata svoj djeci čiji ih roditelji neće moći sami čuvati jer se moraju vratiti na svoje poslove. Tako ćemo pristupiti i školama, jer kako je najavljeno, mogućnost je da djeca od prvog do četvrtog razreda osnovne škole krenu s nastavom. Vidjet ćemo kako će naši objekti to uspjeti odraditi, no potrudit ćemo se osigurati svima onima koji budu htjeli ići u školu sigurne uvjete kako ne bi došlo do širenja zaraze“, rekao je gradonačelnik i još jednom pozvao sve na pridržavanje mjera i podsjetio da se trebamo prilagoditi novoj normalizaciji života.

Što se tiče ostvarivanja prava na naknadu od 2 tisuća kuna povodom rođenja djeteta, gradonačelnik podsjeća roditelje da dostave broj tekućeg računa u Upravni odjel društvenih djelatnosti kako bi im se iste mogle isplatiti na račune kod poslovnih banaka. Također, stipendije se nastavljaju s redovnom isplatom.