Sve je spremno za treći po redu Festival šunke, vina, rakije i kulena. Ogroman broj uzoraka stigao je pred nepca stručnog žirija, oni su ih ocijenili i večeras će proglasiti one koji su u spravljanju ovih delicija bili najspretniji.
S početkom u 20 sati večeras u dvorani Barun Trenk Vinkovčane i njihove goste čeka još jedno izdanje Festivala šunke, vina, rakije i kulena. Nakon što je korona prošlogodišnji festival svela na minimum, ove jeseni vraća se veći nego ikada. To možemo reći sa sigurnošću jer je u naš grad pristigao najveći broj uzoraka do sada, iz svih dijelova Hrvatske – poručili su organizatori Vinkovački šokački rodovi. Spomenimo još kako će večeras nastupati Berde Band, a ulaznice po cijeni od 100 kuna možete kupiti u uredu Turističke zajednice ili u restoranu Barun Trenk.
Dok čekamo završnu svečanost, provjerili smo kako je proteklo ocjenjivanje. Kušači nisu imali nimalo lak zadatak, budući da su ocjenjivali čak 50 uzoraka kulena, 22 šunke, 47 rakija i 140 uzoraka vina iz 45 vinarija od Požege, Iloka do Baranje.
Ocjenjivanju rakija, redom šljivovica, prionula su tri mlađa nepca s doktoratom. Kažu, od mila ih zovu rakijaši. Pojašnjavaju, ne ocjenjuju najbolju, nego one s manjkavostima, zapravo. Dobra rakija zahtjeva visoku razinu higijene buradi, obavezno odvajanje peteljki i koštica, a prvijenac i patoka se ne kupe, samo zlatna sredina, preporučuje struka. Arome kušača neutraliziraju kockice sira i kruha, a kod domaće šunke i jabuka. Dobar miris mesa prvi je znak da bi ocjene mogle ići uzlazno ili suprotno. Dodajmo tome vanjski izgled, presjek, konzistencija i okus, kojim se naravno bavi ocjenjivački sud.
Kada je riječ o vinu, najbolju neutralizaciju donosi čaša mlijeka i komad kruha. Boja i prozirnost ovise o starosti, vrsti grožđa od kojeg je proizvedeno, razini alkohola i šećera te drugim detaljima. Prilikom samog kušanja, bitno je fokusirati se na sam ukus i strukturu vina, a pored svega, važno je da kušač uživa u samom procesu degustacije.
Ove delicije po kojima je naš kraj poznat moći ćete degustirati i sutra 30. listopada u pješačkoj zoni od 10 do 12 sati, a za to se pobrinula Turistička zajednica grada Vinkovaca u kojoj su odlučili da ovogodišnji festival ne bude samo zatvorenog tipa, već će proizvode donijeti i našim sugrađanima.
„Mi pozdravljamo svaki ovakav događaj jer Slavonija je poznata po svojoj gastronomiji i gosti koji dolaze očekuju dobru hranu, a ja vjerujem da se ne razočaraju kad odu. Vjerujemo kako će ovaj festival iz godine u godinu privlačiti posjetitelje u Vinkovce i njegov razvoj će sigurno doprinijeti još boljoj turističkoj ponudi”, poručila je direktorica Turističke zajednice Martina Matković dodavši kako će u isto vrijeme i proizvođači domaćih autohtonih tradicijskih proizvoda izložiti svoje proizvode na jednom malom sajmu. „Ugodno druženje na špici uz degustaciju kulena, šunke, rakije i vina, pjesmu, ples i tradicijske proizvode”, dodala je.
Građane će u centru zabavljati Tamburaški sastav Đeram.