Foto: Hina / lsd

Miroslav Škoro, Ante Rončević i Vesna Vučemilović danas su predstavili gospodarski program Domovinskog pokreta. Predsjednik Miroslav Škoro rekao je da je Hrvatska u gospodarskom smislu danas kolonija iz koje se izvlači novac i čeka donacije, a jedna od ključnih stvari kojih nema jest transparentnost što daje izuzetno kvalitetnu podlogu za koruptivne radnje. Gospodarski program Domovinskog pokreta, kazao je Škoro, sastoji se od 7. točaka, a među ciljevima su: demografski oporavak i razvitak Hrvatske, snažan rast životnog standarda, cjelovit održivi razvitak Hrvatske.

Energetska politika i politika okoliša temeljit će se na kružnoj ekonomiji, a industrijska politika, koja Hrvatskoj kronično nedostaje, povezat će ulaganje u istraživanje, znanost i obrazovni sustav – sve ono što će stvarati infrastrukturu za razvitak industrije. Ulaganjem u informatizaciju i digitalizaciju povećat će se transparentnost, otvarati radna mjesta i stvarati globalno prepoznatljiva Hrvatska s novim radnim mjestima i na novim osnovama.

Nadalje, Domovinski pokret zalagat će se za samodostatnu poljoprivredu “od polja do stola” jer je glavna zadaća poljoprivredne politike u nekoj državi prehraniti svoje stanovništvo, a Hrvatska tu trenutno stoji vrlo loše.

Turizam koji se temelji samo na konceptu “sunce i more” nema neku veliku budućnost, stoga će se raditi na razvoju novih proizvoda poput etnografskog turizma, eko-turizma, zdravstvenog turizma,a s ciljem produljenja turističke sezone i pretvaranja turizma u ozbiljnu gospodarsku granu.

Porezna politika bit će usmjerena na demografsku obnovu, između ostaloga i kroz vezanje poreznih olakšica za broj djece. Između ostaloga, najavljene su i olakšice za zapošljavanje nezaposlenih starijih od pedeset godina, PDV na turizam 10 posto, oslobađanje od plaćanja tv pristojbe za umirovljenike s dvije tisuće kuna mirovine. Vezano uz teritorijalni preustroj istaknuto je kako jedini parametar može i mora biti fiskalni i administrativni kapacitet pojedine jedinice lokalne samouprave.