24 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 4. srpnja 2022.

Predstavljen roman Pozdrav iz Staljingrada, književna senzacija koja je osvojila Hrvatsku

Više od autora

- vl promo-


U Vinkovcima je predstavljen roman pod nazivom „Pozdrav iz Staljingrada” autora Romana Pavića kojemu je ovo ujedno i prvijenac.

Knjiga zanimljivog naziva, i radnje, izašla je u siječnju ove godine te je pobudila veliko interes kritike, ali i publike. Stoga ne čudi kako je roman u siječnju bio najprodavaniji, dok je u travnju držao drugo mjesto. Djelo „Pozdrav iz Staljingrada” djelo je o ljubavi, umjetnosti i ratu u kojemu autor gradi široku galeriju likova koji oslikavaju Zagreb, London, Osijek i Staljingrad u najkrvavijem vremenu povijesti.

„Povezao sam stvarne dokumente, ljude i događaje s tri fikcionalna lika u koje sam ugradio sebe. Jedan je liječnik, kirurg, i radnja vezana uz njega je smještena u Londonu, zatim imamo akademskog slikara iz Zagreba i franjevca kapucina iz osječkog samostana i oni zajedno završavaju, nisu se prvotno poznavali, u 369. pukovniji u Staljingradu”, rekao je Pavić.

Roman je pisan suvremeno, bez zauzimanja strana s izuzećem ideologije.

„Sve što je opisano pisano je stvarno što se dogodilo s hrvatskim vojnicima u Staljingradu i to je jedno poglavlje u vidu dnevniku, dok druga poglavlja prikazuju razdoblje prije Drugog svjetskog rata, za vrijeme i poslije u zagrebu, Londonu, Osijeku i Rusiji gdje oni susreću brojne poznate osobe. Sve što je vezanu uz njih temeljeno je stvarnim dokumentima, a neke stvari do sada nikada nisu objavljivane što romanu daje jednu dodatnu draž”, navodi autor djela.

Samo neki od poznatih likova koje čitatelji mogu susresti su Ivan Meštrović, Alojzije Stepinac, slikar Ljubo Babić sve do Winstona Churchilla.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno