14 C
Vinkovci
Četvrtak, 28. rujna 2023.

Predstavljena monografija Općine Andrijaševci “Rokovci Andrijaševci”

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Dugogodišnja ideja napokon je postala stvarnost. Tim stručnjaka posljednje četiri godine istraživao je, skupljao podatke i dokumentirao duh vremena Rokovaca i Andrijaševaca, sve to prenio na 350 stranica i objavio dugoočekivanu monografiju Općine Andrijaševci „Rokovci Andrijaševci”.

Zapisi su to, rekli su nam danas svi oni koji su sudjelovali u stvaranju ove povijesne publikacije, koji žele sačuvati od zaborava sve ono čime su protkana ova dva mjesta. Ispunjena je ljudima i događajima, najsitnijim detaljima vrijednima trajnog spomena, autori su u jednoj knjizi uvezali prošlost, predstavili sadašnjost i dali pogled u budućnost.

„Prvi spomen Andrijaševaca seže iz 1337. godine i od tada do danas nismo imali nekakvu knjigu u kojoj smo napravili presjek vremena, spomen svih onih zaslužnih i sve aktivnosti koje su obilježile naša dva mjesta. Za mene je to jedan zahtjevan projekt i hvala svima koji su dali svoj doprinos u njegovoj realizaciji. Iza nas je velik broj projekata, ali ovo je prvi ovakvog tipa i vjerujem da svi oni koji su dali svoj doprinos bit će posebno sretni, osobito oni koji su svoga mjesta otišli u daleke zemlje”, rekao je danas na predstavljanju knjige Ante Rajković, načelnik Općine Andrijaševci.

Monografija je, dodaje, nastajala poprilično dugo, a tomu je kumovala i korona koja je onemogućila autorima da posjećuju mještane, budući da je velik dio građe prikupljen u direktnom razgovoru s njima.

Vremena je trebalo i za okupljanje tima stručnjaka koji su, kako kaže profesorica Višnja Sorčik, članica autorskog tima, pokušali dati opis dva sela u prošlosti i sadašnjosti, a koji će ostaviti velik trag na budućnost.

„Imamo vrsne suradnike i stručnjake na svome području. Arheolozi iz muzeja, primjerice, pomogli su nam s prapovijesnim nalazima u našem mjestu, pisali smo o rokovačkim zidinama, zastupljena je etnologija, geografski pregled, rijeka Bosut, škola, povijest župe i zbora, sport, udruge, povijest općine, općina što je danas i što želi biti, gospodarstvo, a naročito bih istaknula velik trud oko teksta o Domovinskom ratu, braniteljima i nestalima jer se na tu temu uključilo gotovo cijelo selo”, pojasnila je profesorica.

Kao najvažniji dio u stvaranju monografije ističe veliko zajedništvo.

„Stvarno nas je jako puno radilo na ovom projektu, a drago mi je što su se aktivno uključile i mlade snage. Koga god smo pitali, nije odbio suradnju. Zato bih rekla kako ne postoji jedan autor, to je zajednički rad svih nas”, napomenula je Sorčik.

Prva je to monografija općine Andrijaševci, no to ne znači da je zadnja. Župan vukovarsko-srijemski Damir Dekanić vjeruje kako će budućnost donijeti dopunjeno izdanje, još opsežnije i bogatije.

„Za svako mjesto koje ima bogatu povijest, a Rokovci i Andrijaševci ju svakako imaju, važno je napraviti dobro ukoričeno štivo koje će svjedočiti o vremenu koje je prošlo. Vrijeme koje je bilo potrebno za nastanak monografije govori o tome koliko je posao bio opsežan, nije bilo jednostavno skupiti građu i angažirati ljude pa hvala svim svjedocima vremena koji su utkali jako puno žara i ljubavi za svoje mjesto i za sve nas ovdje u općini”, poručio je župan koji je posebnu čast imao govoriti kao bivši načelnik ove općine, ali i kao jedan od začetnika cijele priče.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno