Vinkovački program 15. Dana Matice hrvatske u Vukovarsko-srijemskoj županiji, 3. do 30. listopada 2019., nastavljen je večeras u suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Vinkovci gdje je predstavljena druga zbirka poezije mlade pjesnikinje Mateje Jurčević pod nazivom “Žene iz Altamire”. Uz autoricu u predstavljanju je sudjelovala Nikolina Maletić, prof., a program je moderirala knjižničarka Blanka Bazina Vranić.

Nakon prve zbirke “Bijela vrata”, za koju je autorica dobila prestižnu nagradu Goran za mlade pjesnike (2016.), zbirka “Žene iz Altamire”, moglo se čuti, predstavlja svojevrsni odmak od one početne poetike. Riječ je o zbirci ljubavne poezije koja je nastajala gotovo tri godine i sastoji se od tri osnovna ciklusa, a to su bukolike, elegije i groteske.

“Na neki način ova zbirka koketira s tradicijom, ali i sa suvremenošću nastojeći ljubav prikazati ne kao odvojenu od stvarnosti nego kao dio naše svakodnevice i kao nešto što je inkorporirano u svijet i što je zapravo temelj samoga svijeta. Sam naslov trebao bi sugerirati ljubav kao iskonsku čovjekovu emociju, kao nešto iz čega zapravo sve potječe. Mi možemo bježati od naših emocija, od afekata koji nas pokreću, ali im ne možemo pobjeći. Tako da u zbirci načelno sukobljavam razum i srce. Za razliku od prve zbirke, koja je bila više hermetična, možda apelirala na intelekt, na neku igrivost, mislim da je ova zbirka puno pristupačnija, otvorenija čitatelju. To je došlo vrlo prirodno s nekim vlastitim iskustvom svijeta i odnosa među ljudima i mislim da će doprijeti do srca čitatelja”, istaknula je autorica.

A svoju drugu zbirku poezije posvetila je svojoj profesorici iz srednjoškolskih dana u vinkovačkoj Gimnaziji M. A. Reljkovića. “Posvetila sam je Nikolini Maletić za koju u samoj posveti kažem kako me “izvela iz Altamire” pri čemu Altamiru smatram intelektualnim područjem. Ona me na neki način uvela u svijet suvremene poezije i otvorila mi ta vrata prema izlazu, prema svijetu i prema suvremenoj književnosti”, istaknula je Mateja Jurčević.

“Kada je Mateja došla u Gimnaziju i uključila se u literarnu grupu prvo sam se susrela s njezinom prozom i mislim kako će vrijeme pokazati koliko je ona talentirana i u prozi. Bili su to tekstovi prepuni ironije, humora koji su me oduševili i nekako sam očekivala da će ona nastaviti tim putem. A onda je stigla prva pjesma i na kraju glavni naglasak bio je na poeziji. Ta je poezija bila prepuna slika, metafora, koje se nisu mogle onako na prvu odgonetnuti. Bio je to jedan ritam koji je stvarno poseban, njoj svojstven. Vidjelo se odmah da je to nešto drukčije”, istaknula je Nikolina Maletić.

Mateja Jurčević, rođena 1995. godine u Vinkovcima, studentica je komparativne književnosti i bibliotekarstva na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Iako vrlo mlada Mateja je već zapaženo ime hrvatske književne scene, a ono što je započelo pjesmama koje je napisala kao vinkovačka gimnazijalka, priznanjima na natjecanjima LiDraNo, književnim susretima, literarnim natječajima ( na literarnom natječaju za izradu najboljeg eseja na temu „Vukovar – europska poruka mira“ u organizaciji ureda zastupnika u Europskom parlamentu Davora Ive Stiera i Bernda Posselta, iz Kluba zastupnika europske pučke stranke), te objavljivanjem pjesama u Godišnjaku Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima, vrijednu potvrdu dobiva s Goranovim proljećem. Naime, 2014. godine na književnoj manifestaciji Goranovo proljeće u Lukovdolu Mateja je osvojila 1. mjesto na literarnom natječaju za mlade pjesnike Goranovog proljeća u kategoriji srednjih škola, a 2016. godine za rukopis „Paranoja“ dobiva nagradu Goran za mlade pjesnike, najvažniju pjesničku nagradu u Hrvatskoj koja se dodjeljuje mladim pjesnicima do 30 godina.

2017. godine Goranom nagrađeni rukopis „Paranoja“ objavljen je pod nazivom „Bijela vrata“. Iste godine zbirka dobiva Povelju uspješnosti na 23. Danima Josipa i Ivana Kozarca u Vinkovcima, a 2018. godine Ministarstvo kulture zbirku „Bijela vrata“ uvrstilo je među 15 najboljih ostvarenja na području književnog stvaralaštva objavljenih u 2017. godini. Svoju drugu zbirku “Žene iz Altamire” objavila je ove godine.

Mateja Jurčević bila je angažirana i na pokretanju sada već poznatoga projekta InBook pri Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci.

Njene književne kritike objavljene su na portalu http://booksa.hr/autor/mateja-jurcevic, a na stranici https://pjesnickimedijator.com objavljuje prijevode suvremene poezije s ruskog jezika.