Foto: HRT
Kazališni, televizijski i filmski glumac Špiro Guberina preminuo je u 88. godini u Zagrebu. Legendarni Špiro je rođen je 1. ožujka 1933. u Šibeniku. Karijeru je počeo kao kazališni amater u komedijama i operetama šibenskog Narodnog kazališta. Na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu diplomirao je 1958. godine, a godinu kasnije postao je član Drame Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu. Usprkos odlasku u mirovinu 1999. godine, ovom je ansamblu ostao vjeran sve do smrti, više od pet desetljeća nastupajući u njegovim repertoarnim predstavama.
Od početka svoje karijere u svom glumačkom radnom vijeku odigrao je mnoge nezaboravne glavne i sporedne likove, te surađivao s brojnim domaćim redateljima nastupajući u ostalim zagrebačkim kazalištima, u Slavonskom Brodu, Osijeku, Šibeniku, Splitu, Dubrovniku, Sarajevu, Novom Sadu i ostalim gradovima.
Špiro Guberina stekao je veliku popularnost televizijskim ulogama Strikana u “Velom mistu” redatelja Joakima Marušića, nastalom prema djelu Miljenka Smoje, Divca u “Prosjacima i sinovima” Ivana Raosa, Očenašeka u “Dnevniku Očenašeka” redatelja i scenarista Eduarda Galića prema djelu Vjekoslava Majera, Bepa u “Starcima” redatelja Eduarda Galića i scenarista Antuna Šoljana i drugima. Glumio je i u dječjoj popularnoj seriji “Jelenko” (1980.) i emisiji za najmlađe “Zlatna nit” kao Špiro Špula (1976.-1978.).
Osim kazališnih i televizijskih, Špiro Guberina je tijekom karijere ostvario i mnoštvo uloga na velikom platnu, među kojima je i hrvatski kandidat za nominaciju za nagradu Oscar iz 2018., Osmi povjerenik Ivana Salaja, zatim ekranizacija hrvatskog klasika Ivane Brlić MažuranićŠegrt Hlapić Silvija Petranovića (2013.), “Tu” Željka Ogreste (2003.), “Posljednja volja” redatelja Zorana Sudara i scenarista Ante Tomića (2001.), “Tajna starog tavana” Vladimira Tadeja (1984.), “Servantes iz Malog mista” Danijela Marušića (prema djelu Miljenka Smoje, 1982.) i mnogim drugima.
Nemali broj puta nastupao je na Međunarodnom dječjem festivalu u Šibeniku, a u animiranom filmu za djecu “Asterix protiv Cezara” posudio je glas liku Obelix.
Špiro Guberina je 1997. godine osnovao privatno kazalište Mali hrvatski teatar Kiklop. Legendarni glumac je prije tri godine dobio nagradu Šibensko-kninske županije za životno djelo u umjetničkom i kulturnom promicanju Županije.
Izvor: HAVC