32 C
Vinkovci
Utorak, 16. kolovoza 2022.

Preventivni program “Zajedno protiv govora mržnje” održan u Vukovaru

Više od autora

- vl promo-

Antonija Periša
Antonija Periša
antonija.perisa@novosti.hr

Multimodularni preventivni program Zajedno protiv govora mržnje održan je danas s učenicima 3. i 4. razreda Srednje tehničke škole Nikola Tesla u Vukovaru, u organizaciji Policijske uprave vukovarsko-srijemske, a u suradnji s Policijskom upravom osječko-baranjskom i Policijskom upravom međimurskom, uz podršku Ravnateljstva policije Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva znanosti i obrazovanja te potporu Vijeća za prevenciju Grada Vukovara i nekoliko organizacija civilnog društva.

Preventivni program za cilj ima promicanje kulture tolerancije, dijaloga, nenasilja i nediskriminacije te prevenciju svih oblika govora mržnje kao društveno neprihvatljivog oblika ponašanja. Posebna pozornost pritom je posvećena primarnoj prevenciji, u smislu poticanja mladih na stvaranje pozitivnih stavova, zdravih stilova života kao i međusobnog uvažavanja te prihvaćanja različitosti u društvu. Aktivnim sudjelovanjem učenika u programu želi se potaknuti mlade preispitati vlastite stavove o nasilju, neprihvatljivom ponašanju mladeži te konstruktivnom razgovoru o temi nasilja, morala i pravednosti.

Program se istovremeno proveo na nekoliko lokacija s više različitih tematskih aktivnosti.

Učenici su budno pratili izradu murala street art umjetnika inicijative Art Hill u predvorju škole, koji su, prema citatu Nikole Tesle, izradili mural pod nazivom Svi smo mi jedno! Ljudi su međusobno povezani nevidljivom silom koji na umjetnički način prenosi poruke štetnosti govora mržnje, važnosti ujedinjenja u suprotstavljanju svim oblicima nasilja, te međusobnog uvažavanja i tolerancije.

Umjetnosti izrade grafita, gdje ih je i pod kojim uvjetima dozvoljeno izrađivati te tehnike i način izrade, učenike su podučili street art umjetnici i policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske na radionici grafita pod nazivom Respect.

Istovremeno, na nogometnom stadionu HNK Radnički u Vukovaru održana je nogometna utakmica učenika Srednje tehničke škole Nikola Tesla pod nazivom Ja sam za FAIR PLAY!. Policijski službenici Interventne jedinice policije Policijske uprave vukovarsko-srijemske simulirali su pritom osiguranje javnog okupljanja na nogometnoj utakmici, a policijski službenici Policijske uprave međimurske predstavili su Mobilni preventivni centar policije.

Udruga Status M i policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske proveli su s učenicima i prometnu radionicu naziva Prometna tolerancija u sklopu projekta Sigurna vozačka dozvola gdje je naglasak bio na izgradnji prometne kulture, poštivanju prometnih propisa i prometnih pravila s ciljem unaprjeđenja sigurnosti prometa kod mladih sudionika u prometu. Dobro poznavanje prometnih propisa na kvizu osiguralo je 10 učenika sudjelovanje na natjecanju na poligonu pored škole, a najbolji učenik nagrađen je polaganjem vozačkog ispita B kategorije u vukovarskoj autoškoli.

U programu su sudjelovali i Vijeće za prevenciju Grada Vukovara i Centar za nestalu i zlostavljanu djecu iz Osijeka, a podršku programu dali su i zamjenik gradonačelnika Grada Vukovara, g. Filip Sušac te predstavnici Europskog doma Vukovar i PRONI Centra za socijalno podučavanje u Vukovaru.

U okviru programa, upriličeno je i davanje izjava medijima, koji su također važni dionici kreiranja društvene klime na određenom prostoru kako bi zajedničkim angažmanom senzibilizirali mlade o štetnosti širenja govora mržnje kao i neprihvatljivosti svih oblika nasilja, huliganizma i govora mržnje.

Tijekom programa učenici su iskazali korisnost provođenja ovakvih preventivnih programa i izrazili želju za sudjelovanjem i na drugim preventivnim programima o temama koje su interesantne mladeži njihove dobi.

“Pozivamo sve da se glasno suprotstave govoru mržnje i nesnošljivosti. Ne vrijeđaj druge, toleriraj! Prihvati razlike među ljudima. Širi pozitivu i ne diskriminiraj! Njegujmo kulturu, fair play i udružimo se protiv govora mržnje!”, primjerenom porukom zaključili su održavanje preventivnog programa.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno