Kontaktirajte nas

Aktualno

Preventivni program “Zajedno protiv govora mržnje” održan u Vukovaru

Objavljeno

-

Multimodularni preventivni program Zajedno protiv govora mržnje održan je danas s učenicima 3. i 4. razreda Srednje tehničke škole Nikola Tesla u Vukovaru, u organizaciji Policijske uprave vukovarsko-srijemske, a u suradnji s Policijskom upravom osječko-baranjskom i Policijskom upravom međimurskom, uz podršku Ravnateljstva policije Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva znanosti i obrazovanja te potporu Vijeća za prevenciju Grada Vukovara i nekoliko organizacija civilnog društva.

Preventivni program za cilj ima promicanje kulture tolerancije, dijaloga, nenasilja i nediskriminacije te prevenciju svih oblika govora mržnje kao društveno neprihvatljivog oblika ponašanja. Posebna pozornost pritom je posvećena primarnoj prevenciji, u smislu poticanja mladih na stvaranje pozitivnih stavova, zdravih stilova života kao i međusobnog uvažavanja te prihvaćanja različitosti u društvu. Aktivnim sudjelovanjem učenika u programu želi se potaknuti mlade preispitati vlastite stavove o nasilju, neprihvatljivom ponašanju mladeži te konstruktivnom razgovoru o temi nasilja, morala i pravednosti.

Program se istovremeno proveo na nekoliko lokacija s više različitih tematskih aktivnosti.

Učenici su budno pratili izradu murala street art umjetnika inicijative Art Hill u predvorju škole, koji su, prema citatu Nikole Tesle, izradili mural pod nazivom Svi smo mi jedno! Ljudi su međusobno povezani nevidljivom silom koji na umjetnički način prenosi poruke štetnosti govora mržnje, važnosti ujedinjenja u suprotstavljanju svim oblicima nasilja, te međusobnog uvažavanja i tolerancije.

Umjetnosti izrade grafita, gdje ih je i pod kojim uvjetima dozvoljeno izrađivati te tehnike i način izrade, učenike su podučili street art umjetnici i policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske na radionici grafita pod nazivom Respect.

Istovremeno, na nogometnom stadionu HNK Radnički u Vukovaru održana je nogometna utakmica učenika Srednje tehničke škole Nikola Tesla pod nazivom Ja sam za FAIR PLAY!. Policijski službenici Interventne jedinice policije Policijske uprave vukovarsko-srijemske simulirali su pritom osiguranje javnog okupljanja na nogometnoj utakmici, a policijski službenici Policijske uprave međimurske predstavili su Mobilni preventivni centar policije.

Udruga Status M i policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske proveli su s učenicima i prometnu radionicu naziva Prometna tolerancija u sklopu projekta Sigurna vozačka dozvola gdje je naglasak bio na izgradnji prometne kulture, poštivanju prometnih propisa i prometnih pravila s ciljem unaprjeđenja sigurnosti prometa kod mladih sudionika u prometu. Dobro poznavanje prometnih propisa na kvizu osiguralo je 10 učenika sudjelovanje na natjecanju na poligonu pored škole, a najbolji učenik nagrađen je polaganjem vozačkog ispita B kategorije u vukovarskoj autoškoli.

U programu su sudjelovali i Vijeće za prevenciju Grada Vukovara i Centar za nestalu i zlostavljanu djecu iz Osijeka, a podršku programu dali su i zamjenik gradonačelnika Grada Vukovara, g. Filip Sušac te predstavnici Europskog doma Vukovar i PRONI Centra za socijalno podučavanje u Vukovaru.

U okviru programa, upriličeno je i davanje izjava medijima, koji su također važni dionici kreiranja društvene klime na određenom prostoru kako bi zajedničkim angažmanom senzibilizirali mlade o štetnosti širenja govora mržnje kao i neprihvatljivosti svih oblika nasilja, huliganizma i govora mržnje.

Tijekom programa učenici su iskazali korisnost provođenja ovakvih preventivnih programa i izrazili želju za sudjelovanjem i na drugim preventivnim programima o temama koje su interesantne mladeži njihove dobi.

“Pozivamo sve da se glasno suprotstave govoru mržnje i nesnošljivosti. Ne vrijeđaj druge, toleriraj! Prihvati razlike među ljudima. Širi pozitivu i ne diskriminiraj! Njegujmo kulturu, fair play i udružimo se protiv govora mržnje!”, primjerenom porukom zaključili su održavanje preventivnog programa.

Aktualno

Ne ide pa ne ide, dramatična završnica i samo bod, Spačva 26:26 Rudar

Objavljeno

-

Napisao/la

    108 pregleda

Ni u trećoj domaćoj utakmici u Vinkovcima rukometaši Spačve nisu došli do pobjede, a ovaj put bod kući nosi Rudar, završilo je 26:26.

Bio je to vrlo izjednačen susret, a prednost je gotovo uvijek bila na Spačvinoj strani, ali nikad nije prelazila 3 gola razlike. U tijesnoj i dramatičnoj završnici rukometaši Josipa Mečića imali su 26:24 četiri minute prije kraja utakmice. No, Rudar tada radi seriju od 2:0 i dolazi do važnog boda. Kada na gostovanju imate vratare koji vam obrane 16 lopti, kao što su to napravili golmani Rudara, bod je najmanje što trebate uzeti. S druge strane nešto malo lošiji bio je Nikola Ćirović koji je imao ukupno 11 obrana. Igrač utakmice je bila gostujuća petnaestica Andrej Trčak s 10 golova, a Vignjević i Mažurana za Spačvu su zabili 6.

Spačva nije uspjela iskoristiti priliku za bijeg s dna tablice, ostala je zadnja momčad Lige A sa samo 3 boda. U sljedećem kolu Spačva će ugostiti Umag koji je poraž kod Poreča s 26:19, a utakmica je u subotu.

Nastavi čitati

Aktualno

Rohalj, Božić i Ćorić najbolji za VPK na Dunav kupu

Objavljeno

-

Napisao/la

    107 pregleda
U Vukovaru su kadeti i mlađi nastupali na Dunav kupu u organizaciji PK Vukovar. Plivači i plivačice, njih 23 pod budnim okom trenera Zvonimira Pintera, odmjerili su snage sa 176 vršnjaka iz Vukovara, Sl. Broda, Virovitice, Osijeka i Siska. Kristijan Rohalj bio je zlatni četiri puta u pojedinačnim trkama i brončani u štafeti. Jakov Božić okrunio se s 5 pojedinačnih srebrnih medalja i jednom brončanom u štafeti. Bruno Ćorić osvojio dva zlata, dva srebra i jednu broncu.
Od ostalih rezultata izdvajaju se sljedeći:
Jakov Svetić bronca na 50 delfin
Filip Japundžić bronca na 50 prsno
Frane Marinčić bronca 50 m leđno
Toni Schweizer bronca na 50 m slobodno
Pia Tolušić bronca na 50 m prsno i bronca u štafeti
Bruna Klepo bronca u štafeti
Na drugom kraju Lijepe naše, točnije u Čakovcu, ovaj vikend u organizaciji HPS -a, održava se Regionalni razvojni kamp. VPK predstavljaju: Nika Cajner, Tomo Petrinić, Gabriel Petričević, Marko Polešćuk, Fran Budimir i Jurica Dragun te trener Josip Gajčević kao pomoćnik koordinatora kampa. Provedbom testiranja u dvorani i bazenu prikupljaju se podaci koji će biti ujedno i na službenoj stranici Saveza i na taj se način unapređuje plivački sport.

Nastavi čitati

Aktualno

Dva nova odličja s Prvenstva Hrvatske

Objavljeno

-

Napisao/la

    103 pregleda

U subotu 23. i nedjelju 23. listopada održano je u Jastrebarskom Prvenstvo Hrvatske u karateu za najmlađe uzraste. Među 620 natjecatelja iz 70 klubova na turniru su nastupila i 2 mlada člana Karate kluba “Vinkovci” koji su ostvarili izvrsne rezultate u borbama. Osvojena su dva odličja.

Ivan Slaviček zaslužio je drugo mjesto u kategoriji 2012. godište do 25 kg. Od prošle godine Ivan je znatno napredovao. Na istom prvenstvu prošle godine bio je brončani. Mislav Iličić donio je u Vinkovce brončanu medalju osvojivši je u kategoriji 2009. godište do 40 kg. Mislav je ponovio svoj rezultat sa prošlog Prvenstva Hrvatske i dokazao da je i dalje u vrhu svoje iznimno jake kategorije.

Natjecatelje su vodili treneri Pamela Joskić i Jakov Šikić. Ovi rezultati odraz su kvalitetnog i stručnog rada u klubu proteklih nekoliko godina od kada su uvedene promjene na svim razinama. Klub je to čiji se članovi u zadnje četiri godine redovno u grad vraćaju sa državnim odličjima oko vrata te je iz godine u godinu vidljiv znatan napredak, čak i unatoč korona krizi. Podsjetimo, 2018. godine bila je jedna državna medalja, 2019. godine dvije, 2020. godine tri a ove 2021. godine već četiri državne medalje što je najbolji klupski rezultat do sada. I to nije sve za ovu godinu, već početkom idućeg mjeseca u Slavonskom Brodu na Prvenstvu Hrvatske za mlađe uzraste u katama, klub će imati jednu predstavnicu od koje očekuje također uspješan nastup.

Karate klub “Vinkovci” u studenom se okreće pripremama za polaganje pojaseva. Ispit će se održati sredinom prosinca za sve članove pa ovim putem poziva sve zainteresirane mlade školarce da se priključe ovom uspješnom klubu i već krajem godine polože ispit za svoj prvi karate pojas.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 9 sati

Ne ide pa ne ide, dramatična završnica i samo bod, Spačva 26:26 Rudar

Ni u trećoj domaćoj utakmici u Vinkovcima rukometaši Spačve nisu došli do pobjede, a ovaj put bod kući nosi Rudar,...

Aktualnoprije 11 sati

Rohalj, Božić i Ćorić najbolji za VPK na Dunav kupu

U Vukovaru su kadeti i mlađi nastupali na Dunav kupu u organizaciji PK Vukovar. Plivači i plivačice, njih 23 pod...

Aktualnoprije 13 sati

Dva nova odličja s Prvenstva Hrvatske

U subotu 23. i nedjelju 23. listopada održano je u Jastrebarskom Prvenstvo Hrvatske u karateu za najmlađe uzraste. Među 620...

Aktualnoprije 14 sati

Velika gesta mladog Privlačanina

Student strojarstva i rođeni Privlačanin Ilija Lučić, inače u slobodno vrijeme zaljubljenik u rukomet, odlučio je povezati svoju ljubav prema...

Aktualnoprije 16 sati

U Hrvatskoj 2293 nova slučaja zaraze koronavirusom, 28 osoba umrlo

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 2293  novih slučajeva zaraze koronavirusom, a umrlo je 28 osoba, izvijestio je...

Aktualnoprije 17 sati

Veselčić, Drmić, Pejić i Ljoljo slavili u mini finalima Ljetne županijske teniske lige

Lijepa teniska priča rekreativaca pod nazivom Ljetna županijska teniska liga okončana je jučer završnim turnirom na terenima INA-e na Slaviji,...

Aktualnoprije 19 sati

Damir Kalapati – Fik: Odlučio sam, neću se predati, idem u proboj. Ili izlazim, ili ne, treće opcije nije bilo

Njegova priča zavjet je od zaborava za prijatelje i suborce braću Vlatka i Zvonka Baloga, Mihajla Leta, Željka Patarića, Krešimira...

Aktualnoprije 20 sati

U županiji 74 novooboljelih od koronavirusa

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 74 novih pozitivnih osoba na COVID-19...

Najčitanije