33 C
Vinkovci
Petak, 1. srpnja 2022.

Prof. Josip Petrinović Joka: Legenda vinkovačkog juda

Više od autora

- vl promo-


Judo klub Vinkovci nedavno je proslavio okrugli 50. rođendan o čijim uspjesima svjedoči i novootvorena Soba trofeja u prostorijama kluba. Velika su to priznanja nanizana kroz povijest, a sve na inicijativu velikog čovjeka vinkovačkog juda i sportaša prof. Josipa Joke Petrinovića.

Počelo je treningom dvadesetak srednjoškolaca u prizemlju Gimnazije. Ondašnji profesor Milan Bašić registrirao je Judo klub „Polet” pri  Hrvatskom judo savezu. Od prvog treninga u rad se uključio i prof. Josip Petrinović, tada student četvrte godine Visoke škole za fizičku kulturu u Zagrebu, obavljajući pedagošku praksu u vinkovačkoj Tehničkoj školi.

Na temelju rezultata Ljerke Prakaturović, prvakinje Hrvatske i bivše SFRJ u judu 1971., rastao je interes vinkovačke mladeži za ovim sportom te je samim time postojala potreba za osnutkom gradskog kluba koji bi omogućio mladima bavljenje judom. Tako je naš Joka 1972., baš na Josipovo, svoj imendan, organizirao Skupštinu gradskog kluba, tadaosnovanog pod imenom „Vinkovci”.

Usprkos svim nedaćama kroz koje je klub u prijašnjim godinama prošao, promjenama Uprava te posljedicama Domovinskog rata, u kontinuitetu nižu pobjedu za pobjedom, medalju za medaljom.

Foto: Facebook Judo klub Vinkovci

„Njegov uporan i kontinuiran rad tijekom četiri desetljeća, a posebno nakon Domovinskog rata, obilježio je postojanje judo sporta na ovim prostorima”, navodi sadašnji predsjednik Judo kluba Vinkovci Tomislav Čuljak u knjizi o judu u Vinkovcima „Naših 40 godina” osobno ispisanih iz pera Josipa Petrinovića.

Nakon zapisa o četvrt stoljeća juda u gradu, Petrinović je odlučio ukoričiti sve dokumente.„Cilj mi je bio da temeljem autentičnih dokumenata prikažem rad i rezultate judo sporta Vinkovaca od početka do danas.” Zahvalio se i svom prvom učitelju Zdravku Baršniku koji ga je naučio prvim koracima juda i mudro uputio na pravi put.

Do 1972. godine, navodi Petrinović u svojoj knjizi, vladalo je pionirsko doba ovog sporta te kao pri svakom početku, nailazio je na brojne „porođajne muke”. Iako iz male sredine, skromnih financijskih sredstava, manjkavosti opreme te prostora za trening, tadašnja već spomenuta prvakinja Hrvatske Ljerka Prakaturović postizala je nevjerojatne rezultate.

Foto: Facebook Judo klub Vinkovci

Za svoj rad u sportu, a naročito judu, profesor Joka dobio je priznanje Judo kluba, Grad Vinkovci ga je proglasio športskim djelatnikom godine jednako kao i Vukovarsko-srijemska županija, a Gradsko vijeće mu je dodjelilo najveće priznanje koje se dodjeljuje zasluženim građanima – „Zlatni grb grada Vinkovaca”,2008. godine.

 

Za utemeljenje judo sporta u Vinkovcima i rezultate natjecatelja pojedinačno i momčadski te napisanu knjigu o povijesti judo sporta Vinkovaca dodijeljeno mu je posebno priznanje Hrvatskog olimpijskog odbora.

Rođen na vinkovačkom Krnjašu 1945., Josip Petrinović vinkovačkom je sportu podario povijest o kojoj će se vječno govoriti. Doprinosio je uspjesima mnogih uspješnih sportaša. O ovoj gradskoj legendi, generacije učenika prepričavaju anegdote i dan danas.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno