1 C
Vinkovci
Nedjelja, 4. prosinca 2022.

Proizvodi iz školskog vrta dostupni svima: Od kupusa i zelene salate do maćuhica ili šumskih sadnica

Više od autora

- vl promo-


Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Kao i prethodnih godina učenici, nastavnici i suradnici u nastavi Poljoprivredno šumarske škole Vinkovci, koja je imenovana Regionalnim centrom kompetentnosti za poljoprivredu, ostvaruju postavljene ishode učenja. Tako, temeljeći nastavu na ishodima učenja, škola obrazuje učenike koji će doći spremni na tržište rada s onim kompetencijama i znanjima koja su im nužna u proizvodnji poljoprivrednih proizvoda: povrća, voća i cvijeća kao i u plasiranju tih proizvoda na tržište.

Ova proizvodna godina bila je izuzetno teška zbog situacije sa širenjem bolesti Covid-19, pa učenici nisu mogli obavljati vježbe i dio praktične nastave koju inače obavljaju na poljoprivrednim površinama, voćnjaku i zaštićenim prostorima škole. Međutim, zahvaljujući vrijednim nastavnicima i suradnicima u nastavi koji su i tijekom ljetnih praznika njegovali zasađene kulture, na početku nove školske godine učenike su dočekali plodovi spremni za berbu i prodaju.

Sreći nije bilo kraja kada su se svi na početku školske godine ponovno okupili na praktičnoj nastavi, poštujući propisane epidemiološke mjere i pristupili berbi, pakiranju i prodaji kupusa, salate, jabuka, maćuhica i drugog cvijeća. Učenici programa šumarski tehničar brižno njeguju šumske sadnice i plasiraju ih na tržište, učenici zanimanja mehaničar poljoprivredne mehanizacije održavaju i servisiraju poljoprivredne strojeve i alate, a učenici zanimanja cvjećar, poljoprivredni gospodarstvenik i vrtlar uređuju okoliš škole te ostvaruju partnerske odnose s lokalnom zajednicom, a sudjeluju i u uređenju grada za razne prigode.

„U školi djeluje i učenička zadruga AGRO u okviru koje zainteresirani učenici izrađuju jabučni ocat, čips od jabuke i prirodne sapune, a svoje proizvode prodaju na kućnom pragu po pristupačnim cijenama. Uprava škole sada, kao i ranije, prepoznaje trud i rad zadruge pružajući financijsku potporu za maturalna putovanja, maturalne zabave i osiguranje boljih uvjeta rada te osigurava repromaterijal za stjecanje novih vještina“, ističe ravnateljica škole Ružica Zucić.

U školi tako od jučer traje akcijska prodaja proizvoda iz školskog vrta. Primjerice, kupus po kunu i pol za kilogram, zelena salata, komad za nešto manje od tri kune ili maćuhice od kunu i osamdeset! Također, od šumskih sadnica i ukrasnog bilja, svaki dan od 10 do 11 sati naši sugrađani u dijelu rasadnika mogu nabaviti hrast lužnjak, gorski javor i azijske tuje.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno