14 C
Vinkovci
Četvrtak, 28. rujna 2023.

Proljetni radovi u punom jeku u vrtovima Regionalnog centra kompetentnosti

Više od autora

- vl promo-
Mario Kurhelec
Mario Kurhelec
mario.kurhelec@novosti.hr

Dolaskom lijepog proljetnog vremena vrtovi i voćnjaci Poljoprivredno šumarske škole Vinkovci dobili su svoje „stalne stanovnike” – vrijedne učenike koji zajedno s nastavnicima rade na nekoliko lokacija.

Na najudaljenijoj lokaciji koja je u posjedu vinkovačke poljoprivredne škole, a na kojoj se gradi Regionalni centar kompetencije (RCK), zatekli smo zabavnu ekipu koja je u izvanučioničnoj nastavi orezivala voćke. „Orezujemo marelicu po prvi put ovog proljeća jer su dosad bili nepovoljni vremenski uvjeti i mrazovi koji ostavljaju velike rane na biljke”, poručuje simpatični Fabijan Dančo, učenik 3. razreda smjera Poljoprivredni gospodarstvenik, koji ističe da se biljkama odstranjuju grane koje su višak, a konačan oblik orezane voćke poprima oblik vaze. „Poljoprivreda je moj prvi izbor jer se moji roditelji bave njom, a želja mi je ostati na našem području i nastaviti ono što su moji započeli”, dodao je Fabijan.

U plastenicima vrta Poljoprivredno šumarske škola Vinkovci – regionalnog centra kompetencija sva pažnja usmjerena je na proizvodnju sadnica i njegu rajčice. Kako smo doznali od nastavnice stručnih poljoprivrednih predmeta Marije Filipović u školskom hidroponu, u kontroliran uvjetima, uzgaja se rajčica. „Budući da su sadnice rajčice nedavno stavljene trenutno se radi na njezi rajčice: namotavanje rajčice uz špagu koja joj služi kao oslonac i klipsanje biljaka. Kako biljka bude dalje rasla, namotat ćemo špagu i klipsom pričvrstiti špagu uz biljku”, pojašnjava nastavnica Filipović. Cijeli proces proizvodnje rajčice traje do jeseni kada završava njezina proizvodnja.

Motivacije i rada nije nedostajalo ni u susjednom plasteniku gdje se obavljalo pikiranje kopra uz, sad već tradicionalnu, prodaju sadnica i cvijeća.

„Nadamo se da će ljudi prepoznati naš rad i da će sezona uzgoja presadnica i cvijeća biti uspješna”, rekla je učenica Mia Serenčeš, učenica 1. razreda smjera poljoprivredni tehničar – fitofarmaceut iz Ivankova.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno