Promovirali policijsko zvanje mladima: Interes u našoj županiji uvijek je velik

0
143

Budite otvoreni izazovima, prijavite se i postanite policajac ili policajka – poruka je Policijske uprave vukovarsko-srijemske županije koju je danas poslala s Dana otvorenih vrata. U pješačkoj zoni pokušali su mladima što realnije približiti policijski poziv.

Policijski službenici temeljne, interventne jedinice, prometne, kriminalističke i granične policije pokazali su Vinkovčanima čime se sve služe u svakodnevnom radu – koja vozila, opremu i tehniku koriste, kako nadziru i štite državnu granicu, što znači protueksplozijska zaštita te neke dijelove kriminalističke tehnike.

Unatoč visokim temperaturama, Dan otvorenih vrata izazvao je zanimanje velikog broja mladih, osobito vrtićaraca i školaraca od kojih će neki upravo zbog danas viđenog odlučiti svoj radni vijek provesti u redovima „plavaca”.

„Ovaj događaj organizirali smo s obzirom na to da je u tijeku natječaj za upis u Program srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka kojim se planira upis 480 polaznika mlađih od 28 godina. Cilj nam je prezentirati policijske poslove i privući kandidate. Iako imamo dosta prijavljenih za selekcijski postupak, koristimo svaku priliku kako bi pronašli one najkvalitetnije”, pojasnio nam je Dalibor Sovilj, pomoćnik voditelja policijske škole.

Podsjetio je kako kandidat mora zadovoljiti selekcijski postupak koji čini psihološko testiranje, provjera motoričkih sposobnosti te motivacijski razgovor. Ne smije biti član političke stranke te mora imati hrvatsko državljanstvo, a važno je spomenuti i kako su u školi osigurani besplatni udžbenici, školska oprema, hrana i smještaj te stipendija od 1000 kuna.

„Kada je riječ o odazivu mi smo uvijek u vrhu pa je na području Vukovarsko-srijemske županije, ali i u ostatku Slavonije, zainteresiranost veća nego u ostalim dijelovima Hrvatske”, kaže Sovilj.

Recimo još kako je u tijeku i natječaj za upis u 3. razred srednje Policijske škole „Josip Jović“ koja upisuje 100 učenika i učenica za potrebe MUP-a te 25 učenika i učenica za potrebe Ministarstva pravosuđa i uprave. Rok za prijavu na natječaj je 1. kolovoza 2022. godine.

Što to sve „ljudi u plavom” rade posebno je oduševilo naše najmlađe sugrađane koji su jednostavno htjeli sve isprobati. Najzanimljiviji im je svakako bio policijski motocikl, brojni su htjeli ostaviti svoje otiske krim policajcu, pokušali su rukovati detektorom metala, a svoje vještine pokazali su i na malom policijskom poligonu.

Nije to ništa čudno, istaknula je pomoćnica voditelja službe za javni red i sigurnost PU vukovarsko-srijemske Ivana Mudrinić, jer zainteresiranost za ovaj posao uvijek je bila velika. A čini se, bit će tako i u budućnosti.

„Krenuli smo od vrtićke dobi pa sve do maturanata. Inače naša policijska uprava poznata je po tome što ima velik odaziv maturanata koji onda odlaze na policijsku akademiju i školuju se da postanu policajac, odnosno policajka”, rekla je Mudrinić.