1 C
Vinkovci
Srijeda, 7. prosinca 2022.

Pronađena vrijedna ostavština istaknutog Vinkovčanina Viktora Urbihe

Više od autora

- vl promo-


Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

U Arhivskom sabirnom centru u Vinkovcima Državnog arhiva u Vukovaru i danas vlada uzbuđenje zbog dragocjenog arhivskog gradiva do kojega su došli jučer stjecajem slučajnih okolnosti.

„Riječ je o povijesno vrijednoj građi za Vinkovce prije svega, ali i za cijelu našu arhivsku službu koja pokriva Vukovarsko-srijemsku županiju. Govorimo o ostavštini nekadašnjega jednog od najuglednijih vinkovačkih odvjetnika dr. Viktora Urbihe, koji je u čak dva navrata bio gradonačelnik Vinkovaca, od 1938. do 1940. te 1945. godine. Pronađeno arhivsko gradivo sadrži spise nastale radom njegove odvjetničke kancelarije i osobne spise, u količini od oko pet dužnih metara. Prema količini o kojoj je ovdje riječ radi se zapravo o jednoj od najvećih ostavština nekog od privatnih djelatnika, fizičkih osoba koje su na bilo koji način ostavile traga u povijesti Vinkovaca”, ističe Stjepan Prutki, viši arhivist, voditelj Odjela za obradu i sređivanje arhivskog gradiva DAVU.

Ovo arhivsko gradivo, napominje Prutki, iznimno je vrijedno i s obzirom na okolnost kako je pronađeno, a riječ je o dojavi sadašnjega vlasnika prostora na adresi Duga ulica 6, javnog bilježnika Alena Vajcla, gdje je tijekom radova na starim nusprostorijama pronađena veća količina starih dokumenata i spisa. Zgrada u čijem je dvorištu pronađena arhiva Viktora Urbihe, nekada se nalazila u posjedu obitelji Urbiha. Dr. Viktor Urbiha kupio ju je 1928. godine i u njoj je otvorio svoj odvjetnički ured. Kuću je 1955. poklonio svojim kćerkama, Vlasti i Mirjani. Danas je u posjedu Javnobilježničkog ureda Vajcl.

„Odmah nakon dojave mi smo žurno otišli tamo kako bi prenijeli gradivo i evo, imamo tu sreću da je naš Arhivski sabirni centar ovdje u Vinkovcima od jučerašnjeg dana bogatiji za jedno iznimno gradivo, rekao bih neprocjenjivo, a pravu sliku njegove vrijednosti imat ćemo tek nakon čišćenja, koje je već u tijeku i konzerviranja te valorizacije za povijest, za kulturu, za baštinu Vinkovaca”, ističe Stjepan Prutki.

Kako nam je rekao Alen Vajcl riječ je doista o spletu sretnih okolnosti jer je provjeravajući kako teku radovi na starim nusprostorijama uočio i stare spise i dokumente nekadašnjega vlasnika zgrade na koje su radnici naišli. „Prvo sam nazvao Muzej, a oni su me uputili na Arhiv. Iz Arhiva su odmah došli pa smo im pomogli da sve prebace kod sebe. Drago mi je što ova vrijedna ostavština Viktora Urbihe nije slučajno uništena i što sada ostaje trajno sačuvana u Arhivu”, kazao je Alen Vajcl.

Inače, kako ističe Stjepan Prutki, riječ je o relativno dobro sačuvanom arhivskom gradivu. „To je također jedna od zanimljivih i jako pozitivnih okolnosti s obzirom na to da, koliko mi znamo, privatne ostavštine u pravilu stradaju uslijed razno raznih okolnosti”, ističe Stjepan Prutki.

Viktor Urbiha (1892. – 1976.), napominje Prutki, osim što je bio ugledni vinkovački odvjetnik i gradonačelnik u dva navrata, bio je i jedan od starješina Hrvatskog sokola iz 20-tih godina 20. stoljeća, a zanimljiv podatak je vezan i uz povijest zgrade današnje „sokolane“.

Naime, baš u vrijeme kad je uslijed kraljeve diktature zakonom ukinuto djelovanje svih nacionalnih društava Hrvatskog sokola 1929.godine, Hrvatski sokol u Vinkovcima, bojeći se da bi njihova netom izgrađena sokolana i ponos grada mogao biti predan u vlasništvu unitarnom Sokolu Kraljevine Jugoslavije, odlučuje objekt ustupiti u vlasništvo svojim članovima, a među kupcima se, uz Ivana Hogea, Antuna Rocka i Dragutina Basslera, odreda istaknutim građanima, našao i Viktor Urbiha. Tako je ova skupina članova Hrvatskog sokola zapravo spasila taj objekt od „nacionalizacije“ imovine 1929. godine.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno