Kontaktirajte nas

Aktualno

Pronađi posao u drvnom sektoru! Nedostaje 80 radnika

Objavljeno

-

Drvna industrija u županiji vapi za radnom snagom. Stanje je alarmantno, potvrdio je Mijo Ćošković, vlasnik tvrtke Šiška i dopredsjednik županijskog Drvnog klastera.

„Prioritet su stolari. Oni su nositelji naše proizvodnje. Jednako i pomoćni radnici. Imamo potrebu po svim radnim mjestima, govoreći u ime svih članova klastera,” istaknuo je.

Analiza potreba 15 drvoprerađivača kaže da nam nedostaje 80 radnika u 13 zanimanja. Prednjače dakle stolari, radnici primarne i finalne obrade drveta te 3D i CAD operateri, naglasila je Ana Škrabo, voditeljica projekta u ime Drvnog klastera Slavonski hrast koji je s Vukovarsko-srijemskom županijom nositelj afirmativne priče u realnom sektoru. Iz tog se razloga krenulo u projekt „Pronađi posao u drvnom sektoru!“ čiji je tim odradio prvi sastanak. Traje od polovice srpnja, 24 mjeseca.

Studij Drvne tehnologije, Centar kompetencija, promjene u vlasničkoj strukturi drvoprerađivača, osposobljavanje za tržište rada teško zapošljivih mladih ljudi, radnje su to koje su prethodile, podsjetio je vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić ne zaboravljajući predizborno obećanje o decentralizaciji Hrvatskih šuma. Nabrojano je preduvjet rasta zaposlenih i plaća u drvnom sektoru iz kojeg i sam dolazi.

„Ovakvim razvojem županije mišljenja sam da će to biti itekako moguće. Uz vrlo dobru i organiziranu srednju, Drvodjelsko-tehničku školu, imamo razloga biti optimisti kada je riječ o drvnom sektoru. Bit će posla i to bolje plaćenog za mlade ljude nego je to bilo do sada,” najavljuje župan.

S obzirom na nedostatak radne snage, Drvni će klaster u okviru projekta obrazovati 30 nezaposlenih mladih ljudi s ciljem lakšeg zapošljavanja u drvnom sektoru. Riječ je o NET osobama, teško zapošljivim mladim ljudima do 29 godina, većinom NKV, koji nisu u sustavu obrazovanja niti osposobljavanja, niti su bili u evidenciji HZZ-a najmanje četiri mjeseca prije ulaska u projektne aktivnosti, pojasnila je Škrabo.

„Kada im predstavimo zanimanja, ponudit ćemo im besplatno pohađanje verificiranih programa obrazovanja. Na kraju programa, ovisno o motivaciji i stečenim zanimanjima zaposlit ćemo ih kod odabranog drvoprerađivača. Cilj projekta je da minimalno deset osoba koje prođu program obrazovanja ostvari posao u drvnom sektoru”, najavila je voditeljica projekta teškog nešto više od milijun i tristo tisuća kuna, financiranog iz europskog Socijalnog fonda.

Uz obrazovanje, polaznici će proći i stručnu praksu, a drvoprerađivači će na koncu dati procjenu jesu li oni pravi kadar što na koncu otvara mogućnost zaposlenja. Iako plaće danas u drvnom sektoru nisu atraktivne, potvrdio je Ćošković kao jedan od predstavnika branše, nastoje ih povećati kroz davanja za topli obrok i putni trošak. Spremni su i dalje plaćati obveze državi no traže način da se dio tih sredstava vrati izravno na račune zaposlenika u radno-intenzivnim proizvodnjama jer su davanja na plaće ogromna, mišljenja je. “Kada bi se s pet i pol došlo do šest tisuća kuna mjesečno, da bi to za početak bilo zadovoljavajuće,” poručuje dopredsjednik županijskog Drvnog klastera.

Aktualno

Hvalevrijedna donacija Odjelu za pedijatriju Vinkovačke bolnice

Objavljeno

-

Napisao/la

    40 pregleda

Klub roditelja nedonoščadi „Palčići“ donirali su Općoj županijskoj bolnici Vinkovci intenzivni inkubator za skrb o nedonoščadi. Ova hvalevrijedna akcija puno znači, prvenstveno za sve neonatologije u Hrvatskoj, a pogotovo za one manje, kao što je naša u Vinkovačkoj bolnici.

“Drago nam je da klub roditelja nedonoščadi “Palčići” nije zaboravio na nas. Ovo je već treća donacija u slijedu kojom nam nastavljaju stavljati osmijeh na lice i donositi sreću”, rekla je dr.sc. Marija Jurković, voditeljica Odjela za pedijatriju. Prije svega, bitna je mogućnost pružanja adekvatne skrbi nedonoščadi koja se rode u manjim centrima i koja imaju veće probleme. “Moraju biti liječeni u klinikama, međutim, postoji dio nedonoščadi koja mogu primiti adekvatnu skrb i u bolnicama kao što je naša u Vinkovcima. Naravno da je za to potrebna odgovarajuća oprema, osoblje i znanje, a mi se prije svega trudimo učiniti dostupnim sva tri segmenta skrbi”, dodala je Jurković.

Briga na neonatoligiji prvenstveno je bitna roditeljima nedonoščadi. Mogućnost skrbi u bolnici gdje je ono rođeno i koja nije kilometrima udaljena od mjesta stanovanja, uvelike olakšava situaciju i boravak, gdje roditelji mogu lakše posjećivati svoje dijete i s njim provoditi duže vrijeme. “Stalna prisutnost roditelja, bitna je za razvoj nedonoščadi i osjećaj sigurnosti. Sve to omogućit će ova današnja donacija. Osim novog uređaja, posjedujemo i nekoliko starijih koji nas i dalje dobro služe i obavljaju svoju funkciju”, zaključila je Jurković.

Sama priča sa opremom na neonatoligiji nikad nije gotova iz dva razloga: stalni priljev novih i naprednijih uređaja, njihova modernizacija i nešto što je prije svega pogodnije za pacijente. Industrija napreduje, na tome se puno radi, u ovom slučaju radi omogućavanja što kvalitetnije skrbi za nedonoščad u prvim danima života. Drugi razlog je samo korištenje opreme koja se konstantno troši i potrebna joj je kontinuirana obnova.”

Voditeljica odjela za pedijatriju zahvalila se u svoje ime, u ime svih kolega pedijatara, svih medicinskih sestara, ravnatelja dr. Krunoslava Šporčića, a osobito pacijenta nedonoščadi i njihovih roditelja, klubu roditelja nedonoščadi “Palčići” i svim donatorima.

“Ovdje smo bili 2014. godine sa četiri vrijedna uređaja, otprilike ukupne vrijednosti 190 000 kuna. Danas smo ovdje sa intenzivnim inkubatorom, za koji su sredstva prikupljena u sklopu akcije “Palčići za Hrvatsku” gdje je prikupljeno 2 400 000 kuna, kojima bi trebali donirati uređaje u 25  rodilišta, za potrebe koje su nam poslali”, rekla je Željka Vučko, klub roditelja nedonoščadi “Palčiči” i dodala kako je vrijednost ovog inkubatora 158 000 kuna. Akcija je ovo koju je pokrenuo ovaj klub, nakon potresa u Zagrebu, a koja je zapravo nastavak akcije “Vratimo Palčiće u Petrovu”

“Mi nećemo stati dok i posljednji uređaj koji je kupljen u akciji ne dobije svoje mjesto tamo gdje će biti zaista najvrijedniji”, objasnila je Vučko.

Nastavi čitati

Aktualno

Pritvoren 29-godišnjak koji je drogiran i alkoholiziran Audijem usmrtio biciklista na ulazu u Vinkovce

Objavljeno

-

Napisao/la

    105 pregleda

Policijski službenici Policijske postaje Vinkovci proveli su kriminalističko istraživanje nad uhićenim muškarcem, 29-godišnjakom sa šireg područja Grada Otoka, zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu u kojoj je 25. listopada oko 18.40 sati, na državnoj cesti D55, smrtno stradao 54-godišnji biciklist.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja kako je 29-godišnjak, upravljajući vozilom marke Audi vinkovačkih registracijskih oznaka pod utjecajem alkohola i opojne droge amphetamin te za vrijeme dok mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanje motornim vozilima „B“ kategorije, naletio na bicikl kojim je upravljao 54-godišnjak u istom smjeru, te bez zaustavljanja radi pružanja pomoći, nastavio kretanje u smjeru Vinkovaca, gdje su ga u 22 sata pronašli policijski službenici PPRP Vinkovci.

Uz kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu, 29-godišnjak je predan pritvorskom nadzorniku PU vukovarsko-srijemske. Istražni sudac odredio mu je mjesec dana istražnog zatvora, priopćila je policija.

Nastavi čitati

Aktualno

Vinkovački klubovi raznim aktivnostima obilježavaju Svjetski dan juda

Objavljeno

-

Napisao/la

    68 pregleda

U suradnji s Hrvatskim judo savezom, vinkovački klubovi su u sklopu Svjetskog dana juda organizirali razne aktivnosti kako bi obilježili važan dan za sve judaše. Naime, obilježava na rođendan utemeljitelja toga sporta, Jigoro Kanoa, 28. listopada. Ovogodišnja tema Judo dana je solidarnost što se izvrsno poklapa s osnovnim principima sporta, ITA KYOE! što znači prosperitet i blagostanje.

Princip je to koji izdiže Judo iznad granice sporta i svrstava ga u red društvenih vrijednosti koje treba njegovati i slijediti. Ovo je tema koja poručuje da niti jedan težak trenutak ne traje zauvijek, istovremeno i uči da je teške trenutke lakše proživljavati kroz solidarnost s drugima oko nas. Judaši vinkovačkog Olimpa svoj je program “Želim zdravlje, biram Judo” započeo likovnom radionicom u kojoj su polaznici crtali, bojali te izlagali judogi izrađen od papira na kojem su pisale poruke zbog čega je dobro baviti se ovim sportom.

Osim toga, naučili su tko je Jigoro Kano te kako i gdje je nastao njihov sport. Članovi kluba sudjelovali su i na edukativnoj radionici i kvizu znanja o poznavanju juda. Djeca su pokazala odlično znanje, kreativnost i snalažljivost što je rezultiralo zanimljivim odgovorima. Njihovi kolege iz judo kluba Vinkovci istim povodom danas pripremaju zabavnu i edukativnu radionicu s ekološkom temom i prezentacijom sporta pod nazivom “Tamo gdje ljubav vlada nema ni velikih ni malih.”

Za sutra najavljuju prikupljanje pomoći u suradnji s Udrugama Mladi protiv gladi i zaštitu životinja Rocco što je odličan primjer solidarnosti u praksi koja je i glavna teme ovogodišnjeg Svjetskog dana juda.

Nastavi čitati

Najčitanije