17 C
Vinkovci
Subota, 28. svibnja 2022.

Proslava sakramenata ponovno postala “mali svatovi”

Više od autora

- vl promo-
Antonija Periša
Antonija Periša
antonija.perisa@novosti.hr

Bijelom nedjeljom u većini krajeva Hrvatske započinje podjela sakramenta Svete pričesti. Izuzetak nisu ni vinkovačke župe. Na Mladi Uskrs svoj dan imali su prvopričesnici u crkvama sv. Euzebija i Poliona te sv. Vinka Pallottija dok su danas sakrament Svete pričesti primili trećaši župe sv. Ćirila i Metoda.

Sedam dana nakon – 8. svibnja, na rasporedu su prvopričesnici lapovačke župe dok će se 15. svibnja slaviti u čak tri vinkovačke župe: sv. Nikole Biskupa, Bezgrešnog Srca Marijina i bl. Alojzija Stepinca. Najduže će čekati mališani u Maloj Bosni koji će sakramentu Svete pričesti pristupiti 22. svibnja.

Povoljnom epidemiološkom situacijom i popuštanjem mjera, polako dolazimo do povratka na „staro normalno”, pa tako i razna slavlja kao što su pričesti, krizme i svadbe ponovno poprimaju veće razmjere, one na koje smo navikli prije početka pandemije koronavirusa.

Iako svećenici s oltara pozivaju na skromnost i poniznost pri slavljenju Svete pričesti i Potvrde, roditelji se često oglušuju pa od slavlja koje bi trebalo biti u samom krugu obitelji prave „male svatove”.

Prema iskustvima ispitanih Vinkovčana, broj uzvanika rijetko bude ispod tridesetak, a ta brojka zna doći i do sto. Na dekoraciju prostora tzv. „tematske Prve pričesti” roditelji troše nerealne svote novca, a malo je onih koji u današnje vrijeme Svetu pričest i Potvrdu slave u vlastitom domu okruženi samo najbližima.

Župnici se nerijetko žale kako roditelji traže datum održavanja što ranije, kako bi na vrijeme „uhvatili” prostor za iznajmljivanje, za proslavu, što je daleko od istinskog smisla podjele sakramenata, onoga što su prvopričesnici učili na katehezama na kojima su se pripremali za taj veliki događaj.

Djeca kao djeca, većinom se najviše raduju poklonima pa već prije samog sakramenta planiraju što će si kupiti od novca kojeg skupe kroz darove. Na pitanje obitelji, rodbine i prijatelja žele li možda nekakav nakit ili drugu uspomenu koja će im biti trajnija od „kuverte”, najčešće odgovaraju da bi radije novac jer skupljaju za novi bicikl, mobitel, romobil ili računalo.

Može se zaključiti kako je komercijalizacija, kao i kod većine drugih događaja i obilježavanja, uzela maha, a prvotna euforija prvopričesnika često splasne sve do Potvrde i novog kruga darivanja.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno