Kontaktirajte nas

Aktualno

Prošle godine premašili plan: 51 akcija za 2110 doza krvi

Objavljeno

-

Usprkos pandemiji koronavirusa, darovatelji krvi su se i tijekom 2020. godine u velikom broju odazivali na akcije dragovoljnog darivanja krvi koje je Gradsko društvo Crvenog križa Vinkovci organiziralo u suradnji s Kliničkim zavodom za transfuzijsku medicinu Kliničkog bolničkog centra Osijek.

Od prve akcije DDK u novonastaloj situaciji pandemije koronavirusa organizirane 20. ožujka 2020., sve akcije do kraja godine su provedene uz striktnu primjenu epidemioloških mjera za sprečavanje širenja koronavirusa: u aplikaciji za pojedinu akciju DDK svakih 15 minuta su planirana tri, odnosno četiri darovatelja krvi, ovisno o veličini prostorije u kojoj se provodi akcija, telefonsko naručivanje za termin darivanja krvi nakon čega se darovatelju upućuje SMS s terminom, primijenjeno je korištenje zaštitnih maski, dezinfekcija ruku i prostora, mjerenje temperature i korištenje jednokratnih kemijskih olovaka.

Tijekom 2020. godine Gradsko društvo Crvenog križa Vinkovci je organiziralo 51 akciju dragovoljnog darivanja krvi, a prikupljeno je ukupno 2.110 doza krvi. Plan za 2020. godinu je bio prikupiti 1.920 doza krvi za potrebe zdravstvenog sustava, što znači da je ispunjen sa 110 %. Po prvi put krv je dalo 287 osoba ili 13,60%, a prosjek novih darovatelja za RH je 7%.

Uoči Dana dragovoljnih darovatelja krvi – 25. listopada, u velikoj vijećnici Vukovarsko-srijemske županije u Vinkovcima upriličena je dodjela plaketa i zahvalnica Hrvatskog Crvenog križa darovateljicama i darovateljima krvi s područja Vukovarsko-srijemske županije, među kojima su bile dvije darovateljica s 35, devet darovatelja s 50 i dva darovatelja sa 75 darivanja krvi iz aktiva DDK GDCK Vinkovci.

Zbog aktualne epidemiološke situacije i važeće mjere ograničenja broja osoba na javnim okupljanjima Gradsko društvo Crvenog križa Vinkovci je, želeći zaštititi zdravlje najhumanijih među nama, moralo odgoditi planiranu svečanost dodjele priznanja darovateljicama i darovateljima za 5, 10, 25, 30 i 40 puta darovanu krv te redovite sportske susrete jubilaraca u Rogoznici. Nadanja su da će ove godine epidemiološka situacija dozvoliti dodjelu priznanja, a o novom terminu svečanosti će dobitnice i dobitnici priznanja biti obaviješteni pismenim putem.

Na koncu dodajmo da je i prva akcija u 2021. godini donijela sjajan odziv darovatelja krvi. Akciji DDK, održanoj u prostorijama Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci, odazvala se čak 81 osoba, od kojih je 79 (61 muškarac i 18 žena) darovalo krv. Po prvi put je krv darovalo 7 osoba, 3 muškarca i 4 žene.

Iduće akcije planirane su za subotu, 23. siječnja u prostorijama Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci odnosno utorak, 26. siječnja 2021. u prostoru Vinkovačkog vodovoda.

Aktualno

Nevrijeme pogodilo Sisačko – moslovačku županiju

Objavljeno

-

Napisao/la

    67 pregleda

Snažno nevrijeme prošlo je sisačkim, petrinjskim i glinskim područjem ostavivši iza sebe brojna počupana stabla i štete na objektima, potvrdili su iz centra 112 Sisačko-moslavačke županije, prenosi HRT.

Prometnice su presječene počupanim stablima, oštećena su postrojenja HEP-a, snažan vjetar oštetio je objekte koji su stradali u prosinačkom potresu, a uz to sve uništeno je i krovište crkve Svetog Lovre.

Na terenu su sve raspoložive vatrogasne službe kako bi sanirale štetu i normalizirali promet.

Nevrijeme je pogodilo i područje Moslavine, a štete ima i u Hrvatskoj Kostajnici.

Nastavi čitati

Aktualno

U Hrvatskoj 143 nova slučaja zaraze koronavirusom

Objavljeno

-

Napisao/la

    98 pregleda

U posljednja 24 sata zabilježena su 143 nova slučaja zaraze koronavirusom, a umrle su 4 osobe, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

Na bolničkom liječenju je 150 pacijenata, od kojih je 12 na respiratoru.

U posljednja 24 sata preminule su četiri osobe, čime je ukupan broj preminulih od početka epidemije narastao na 8263.

U samoizolaciji je trenutno 4029 osoba, a broj aktivnih slučajeva danas je ukupno 1102.

Ukupno je testirano 2.305.717 osoba, od toga 6017 u posljednja 24 sata.

Od početka epidemije zabilježeno je 363.758 osoba zaraženih novim koronavirusom.

Ukupno su se oporavile 354.393 osobe od toga 155 u posljednja 24 sata.

Jučer je u Hrvatskoj utrošeno 9728 doza cjepiva, a od toga je 3067 osoba cijepljeno prvom dozom. 

Do jučer je utrošeno ukupno 3.078.364  doza cjepiva, a cijepljeno je je 40,6% ukupnog, odnosno 48,8% odraslog stanovništva. Barem jednom dozom cijepljeno je 1.646.466 osoba, dok je za 1.483.687 osoba, odnosno 44,02% odraslog stanovništva, cijepljenje završeno.

Nastavi čitati

Aktualno

Na Bajakovu kolona duga 8, na Lučkom 5 kilometara

Objavljeno

-

Napisao/la

    345 pregleda

Vrhunac je turističke sezone, a promet je pojačan na cestama u smjeru mora, autocestama A2 i A3 te na pojedinim graničnim prijelazima, izvijestio je danas Hrvatski autoklub koji savjetuje vozače da zbog čestih usporavanja i vožnje u kilometarskim kolonama pripaze na udaljenost između vozila.

Zbog veće gustoće prometa na autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče zbog kolona vozila kreće se u povremenim zastojima između čvorova Lučko i Karlovac u smjeru Dubrovnika. Osim toga, gustoća prometa povećana je između čvorova Lučko i Zadar II u smjeru Dubrovnika, a prije naplatne postaje Karamatići kolona vozila duga je oko pola kilometra. Kolona duga tri kilometra očekuje i one koji se nalazi na autocesti A2 Zagreb-Macelj kod naplatnih postaja Trakošćan u smjeru Slovenije.

Zbog pojačanog prometa na A3 u smjeru Lipovca između čvorova Jankomir i Lučko u smjeru naplatne postaje Lučko kolona vozila proteže se oko pet kilometara, te u smjeru Bregane između čvora Buzin i čvora Lučko u smjeru Lučkog oko dva kilometara. Zbog prometne nesreće koja se dogodila na toj relaciji, vozi se uz ograničenje brzine od 40 km/h.

Kolona osobnih i teretnih vozila ispred graničnog prijelaza Bajakovo duga je oko osam kilometara.

HAK također upozorava vozače da se zbog vozila u kvaru na autocesti između naplatne postaje Demerje i čvora Donja Zdenčina u smjeru Dubrovnika promet vodi po dvije prometne trake.

Zbog upozorenja od toplinskog vala, HAK savjetuje svima koji putuju na dužim relacijama da to čine rano ujutro ili kasnije navečer, a izbjegavaju vožnju i putovanje tijekom dana kada temperature dosežu svoj maksimum. Osim toga, tijekom puta treba se češće zaustavljati i rashladiti te piti dovoljno tekućine i umjereno koristiti rashladni uređaj u vozilu.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 15 minuta

Nevrijeme pogodilo Sisačko – moslovačku županiju

Snažno nevrijeme prošlo je sisačkim, petrinjskim i glinskim područjem ostavivši iza sebe brojna počupana stabla i štete na objektima, potvrdili...

Aktualnoprije 56 minuta

U Hrvatskoj 143 nova slučaja zaraze koronavirusom

U posljednja 24 sata zabilježena su 143 nova slučaja zaraze koronavirusom, a umrle su 4 osobe, izvijestio je Nacionalni stožer...

Aktualnoprije 3 sata

Na Bajakovu kolona duga 8, na Lučkom 5 kilometara

Vrhunac je turističke sezone, a promet je pojačan na cestama u smjeru mora, autocestama A2 i A3 te na pojedinim...

Aktualnoprije 4 sata

VSŽ: jedna novopozitivna osoba iz Privlake

U Vukovarsko – srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata PCR testiranjem na COVID-19 potvrđena...

Aktualnoprije 5 sati

Zaljubljenik u vinkovačko Ivan Schweizer: Uvijek je najvrjednije ono što nemaš

Strastveni vinkovački kolekcionar 67-godišnji Ivan Schweizer u svojoj kući posjeduje vrijednu zbirku starih predmeta, plakata, knjiga, razglednica, filatelije, znački, prvih...

Vijestiprije 19 sati

Općina Nuštar poziva roditelje osnovnoškolaca da podnesu zahtjev za dodjelu jednokratnih novčanih naknada 

Općina Nuštar poziva roditelje osnovnoškolaca da podnesu zahtjev za dodjelu jednokratnih novčanih naknada polaznicima osnovne škole s prebivalištem na području Općine...

Aktualnoprije 20 sati

Novo “čudo” retkovačkih kazalištaraca

Foto: Kazalište “Mika Živković” Retkovci Izvrsni retkovački kazalištarci sinoć su svojoj publici poklonili još jedan nesvakidašnji umjetnički doživljaj. Drugi put...

Aktualnoprije 22 sata

VPK: I druga grupa mališana završila Malu školu plivanja 2021.

U okviru projekta Hrvatska pliva u 2021. godini besplatnu obuku  završila je druga od pet grupa neplivača Male škole plivanja...

Najčitanije