18 C
Vinkovci
Subota, 25. lipnja 2022.

Prošle godine premašili plan: 51 akcija za 2110 doza krvi

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr
Usprkos pandemiji koronavirusa, darovatelji krvi su se i tijekom 2020. godine u velikom broju odazivali na akcije dragovoljnog darivanja krvi koje je Gradsko društvo Crvenog križa Vinkovci organiziralo u suradnji s Kliničkim zavodom za transfuzijsku medicinu Kliničkog bolničkog centra Osijek.

Od prve akcije DDK u novonastaloj situaciji pandemije koronavirusa organizirane 20. ožujka 2020., sve akcije do kraja godine su provedene uz striktnu primjenu epidemioloških mjera za sprečavanje širenja koronavirusa: u aplikaciji za pojedinu akciju DDK svakih 15 minuta su planirana tri, odnosno četiri darovatelja krvi, ovisno o veličini prostorije u kojoj se provodi akcija, telefonsko naručivanje za termin darivanja krvi nakon čega se darovatelju upućuje SMS s terminom, primijenjeno je korištenje zaštitnih maski, dezinfekcija ruku i prostora, mjerenje temperature i korištenje jednokratnih kemijskih olovaka.

Tijekom 2020. godine Gradsko društvo Crvenog križa Vinkovci je organiziralo 51 akciju dragovoljnog darivanja krvi, a prikupljeno je ukupno 2.110 doza krvi. Plan za 2020. godinu je bio prikupiti 1.920 doza krvi za potrebe zdravstvenog sustava, što znači da je ispunjen sa 110 %. Po prvi put krv je dalo 287 osoba ili 13,60%, a prosjek novih darovatelja za RH je 7%.

Uoči Dana dragovoljnih darovatelja krvi – 25. listopada, u velikoj vijećnici Vukovarsko-srijemske županije u Vinkovcima upriličena je dodjela plaketa i zahvalnica Hrvatskog Crvenog križa darovateljicama i darovateljima krvi s područja Vukovarsko-srijemske županije, među kojima su bile dvije darovateljica s 35, devet darovatelja s 50 i dva darovatelja sa 75 darivanja krvi iz aktiva DDK GDCK Vinkovci.

Zbog aktualne epidemiološke situacije i važeće mjere ograničenja broja osoba na javnim okupljanjima Gradsko društvo Crvenog križa Vinkovci je, želeći zaštititi zdravlje najhumanijih među nama, moralo odgoditi planiranu svečanost dodjele priznanja darovateljicama i darovateljima za 5, 10, 25, 30 i 40 puta darovanu krv te redovite sportske susrete jubilaraca u Rogoznici. Nadanja su da će ove godine epidemiološka situacija dozvoliti dodjelu priznanja, a o novom terminu svečanosti će dobitnice i dobitnici priznanja biti obaviješteni pismenim putem.

Na koncu dodajmo da je i prva akcija u 2021. godini donijela sjajan odziv darovatelja krvi. Akciji DDK, održanoj u prostorijama Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci, odazvala se čak 81 osoba, od kojih je 79 (61 muškarac i 18 žena) darovalo krv. Po prvi put je krv darovalo 7 osoba, 3 muškarca i 4 žene.

Iduće akcije planirane su za subotu, 23. siječnja u prostorijama Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci odnosno utorak, 26. siječnja 2021. u prostoru Vinkovačkog vodovoda.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno