-1 C
Vinkovci
Nedjelja, 10. prosinca 2023.

Prva ploča kluba, sportski direktor i trener u klubu

Više od autora

- vl promo-
Željko Komljenović
Željko Komljenović
zeljko.komljenovic@novosti.hr

Šahovski velemajstor Ante Brkić proglašen je najboljim sportašem Vukovarsko-srijemske županije za 2019. godinu, dok mu je na izboru najboljeg sportaša Grada Vinkovaca za prošlu godinu, a koji organizira Zajednica športskih udruga Grada Vinkovaca i Novosti dodjeljena nagrada Orion.

U obrazloženju nagrade stoji kako je Brkić nastupio na EP u klasičnom šahu gdje je s momčadi zauzeo 5. mjesto. Na PH za seniore osvaja 4. mjesto u klasičnom šahu u konkurenciji 12 finalista. Osvajač je dva prva mjesta na jakim međunarodnim turnirima u Hrvatskoj i Austriji, te je zauzeo 4. mjesto na turniru u Švicarskoj. Ante je trenutno na četvrtom mjestu Nacionalne top liste igrača.

Svoj uspješan put Ante je započeo još sa 7 godina kada je bio prvak Hrvatske, a hvalospjeve na njegov račun mogli bismo nizati unedogled. Međutim, kao i u svakom sportu, uspjeh je došao kao rezultat vrijednog i mukotrpnog rada. U šahu se mora trenirati puno više nego u drugim sportovima – nije dovoljno trenirati tri ili četiri puta tjedna po dva sata i misliti da je to dovoljno.

“Kad sam išao u osnovnu školu trenirao bih oko 3 sata, a kada nema nastave i po 6,7 sati. I danas sam preko tjedna od 7 do 10 sati u šahu, subotom nešto manje, a nedjeljom odmaram iako i tada nekada treniram“, govori nam Ante Brkić te dodaje kako je siguran da u svijetu ima barem 10 tisuća šahista koji su 10 sati dnevno u šahu, tako da je važno držati taj ritam kako bi bio uspješan.

Nagrade koje dobiva, jer šahom se bavi više od 20 godina, za njega su postale normalne. “Kod mene je malo drugačija situacija u odnosu na druge sportaše koji su dobili nagradu, jer sam prvi puta bio na ovim proglašenjima još davne 2000. godine tako da je meni to postalo normalno. Šah je za razliku od drugih sportova specifičan jer se može puno duže igrati na visokom nivou za razliku od drugih sportova, a naš velemajstor Zdenko Kožul je postao prvak Europe sa 40 godina tako da me možete očekivati i sljedećih godina, a ja imam tek 32 godine.”, rekao nam je Ante.Situacija uzrokovana epidmijom koronavirusa zaustavila je i odgodila sva sportska natjecanja, pa tako i šahovska. Ante je tako trebao u travnju nastupiti na pojedinačnom prvenstvo Hrvatske, a koje se trebalo igrati u, zatim na prvenstvu Europe u petom mjesecu, jakom turniru Bosna open u Sarajevu, pa ponovo na turnirima Schwarzacher open i Biel open, no medjutim sve je ili odgodjeno ili otkazano.

Na pitanje kada očekuje nastavak natjecanja i turnira odgovora kako je teško reći kada će početi dodavši kako je problem šaha to što se igra u zatvorenom prostoru, te je praktički kontakt sport tako da ne očekuje da će igrati turnire minimalno do 9 mjeseca, a možda i kasnije. Trenira stalno i igra neke mečeve preko interneta pa kad ponovno krenu turniri cilj mu je dočekati ih još spremniji.

Ante igra za ŠK Vinkovci, a, osim što igra, obavlja i dužnost trenera, što mu očito odgovara, a i bolje se osjeća za šahovskom pločom. “Rekao bi da sam prva ploča kluba, sportski direktor i trener u klubu. Klub se dosta digao u odnosu na 2014. kada sam došao klub. Imamo puno više članova (oko 45 registriranih), tri seniorske momčadi, juniore, kadete i žene. Također imamo i najboljeg kadeta u Hrvatskoj Stjepana Dabića kojem sam ja ujedno i trener. Imamo ideja i planove kako ćemo još napredovati kao klub, no naravno da je veliki problem ova trenutačna situacija.”, zaključio je Ante Brkić.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno