Povoljna epidemiološka situacija i popuštanje restriktivnih mjera otvorili su mogućnost vraćanja života u„novu normalu“. To za učenike trećih razreda osnovne škole znači i primanje sakramenta prve pričesti. Datumi su dogovoreni, a većina vinkovačkih školaraca i njihovih roditelja već se počela pripremati za primanje ovog sakramenta.

„Danas dodatno popuštaju epidemiološke mjere koje su uvedene radi suzbijanja širenja koronavirusa, tako da će biti dopuštena veća okupljanja i slavlja do 100 uzvanika u zatvorenom te do 300 na otvorenom. U Crkvi su ponovno dopuštena krštenja, održavanje sakramenata prve svete pričesti i svete potvrde. Župnici dogovaraju s roditeljima termine, a svi se i dalje moraju pridržavati strogih mjera zaštite od koronavirusa“, priopćio je u srijedu Stožer civilne zaštite.

Godinama je bilo uobičajeno da se prve pričesti odvijaju tijekom svibnja, no ove se godine, zbog epidemije, činilo da će se održati tek na jesen. Neki su župnici čak planirali ovogodišnje prvopričesnike pripojiti sljedećoj generaciji i obje generacije prvi put pričestiti sljedećeg proljeća.Međutim, s naglim popuštanjem mjera, velik dio biskupa odlučio je da se pričesti mogu organizirati već od početka lipnja, ali da o tome, uvažavajući stroge epidemiološke mjere i u skladu s mogućnostima koje pojedini crkveni prostori pružaju, konačnu odluku donesu sami župnici.

Vjernici većine vinkovačkih župa neće morati dugo čekati na primanje sakramenta prve pričesti. U Župi sv. Euzebija i Poliona, u Župi Sv. Vinka Pallottijate u župnoj crkvi sv. Nikole pričest će biti održana u nedjelju 21. lipnja, dok će šest dana poslije, u subotu 27. lipnja, prvopričesnici imati svoj dan u Župi Srca Isusova.U nekim župama prvopričesnici će na svoje slavlje ipak morati pričekatiskroz do jeseni. U dogovoru sa župljanima, Župa sv. Ćirila i Metoda slavlje primanja sakramenta prve pričesti organizirala je tek u nedjelju 4. listopada i ono će biti održano u Mirkovcima. Isti dan prvopričesnici će svoj sakrament primiti i u Župi Bezgrešnog Srca Marijina. Kako su nam pojasnili iz župa, zajednički susreti roditelja i vjeronaučni susreti već su počeli i prema uputama, djeca će vjerojatno biti podijeljena u više grupa i imat će zasebna misna slavlja. Svi termini održavanja prve pričesti potvrđeni su iz Đakovačko-osječke nadbiskupije.