Kontaktirajte nas

Aktualno

Prvi dani u vinkovačkoj bolnici i Domu zdravlja s e-uputnicama

Objavljeno

-

Prema naputku ministra zdravstva Vilija Beroša, liječnici primarne zaštite s 1. listopadom prestali su izdavati tiskane uputnice. Kako su se u tome snašli pitali smo u Općoj županijskoj bolnici Vinkovci i Domu zdravlja Vinkovci.
Ministarstvo zdravstva  u suradnji s Hrvatskim zavodom zdravstvenog osiguranja od 1. listopada ove godine ukinulo je obvezu ispisa tiskanice uputnice, tzv. crvene uputnice, u procesima upućivanja, naručivanja, prijema, naplate usluga i arhiviranja dokumentacije u svim zdravstvenim ustanovama za svoje osigurane osobe i ugovorne zdravstvene ustanove.
S tim u vezi putem medija na određen probleme ukazali su i Udruga liječnika ugovornih zakupaca te KoordinacijaA hrvatske obiteljske medicine. Najviše kritiziran je naputak da ukoliko u Centralnom zdravstvenom informacijskom sustavu Hrvatske (CEZIH), nema slobodnih termina za naručivanje, obiteljski liječnici trebaju od zdravstvenih ustanova zatražiti termin putem elektroničke pošte, a što je, kako je istaknuto, dodatno administrativno opterećenje. Također, istaknuto je kako pojedine bolnice u Hrvatskoj još uvijek nisu uopće niti umrežene u CEZIH.
Vinkovačka bolnica umrežena je u CEZIH od samoga uspostavljanja sustava
Kakva je situacija u Općoj županijskoj bolnici Vinkovci odgovorili su nam iz Odjela tehničkih, uslužnih i informatičkih poslova. Opća županijska bolnica Vinkovci umrežena je u CEZIH od samoga uspostavljanja sustava i do sada je, kažu, već stigla do nekih 60 posto termina koje davala primarnoj zdravstvenoj zaštiti za e-naručivanje. Tako da u ovoj bolnici sustav e-uputnica funkcionira samo još uvijek nije otvoren maksimalan broj termina, a što ovisi o nekim specifičnim uvjetima kod pojedinih djelatnosti te sada i o organizaciji rada u aktualnoj epidemiološkoj situaciji. Ipak, nastoji se otvoriti što više termina kako bi potreba za slanjem zahtjeva e-poštom bila što manja, a što je opcija u slučaju da obiteljski liječnik nema na raspolaganju slobodne termine za naručivanje.
U Domu zdravlja Vinkovci razgovarali smo s članom Upravnog vijeća, obiteljskim liječnikom dr. Božidarom Golubovićem i s obiteljskom liječnicom dr. Meri Fraćin
Kao i za e-recepte, i za e-uputnice trebat će razdoblje prilagodbe 
„Kada govorimo o slobodnim terminima prema dosadašnjem iskustvu po nekim specijalnostima nije ih bilo dovoljno, a po nekima ih nije uopće bilo nego su narudžbe obavljali isključivo pacijenti putem centralnog naručivanja. Ne znam hoćemo li ikada doći do toga da baš svih 100 posto slobodnih termina bude na raspolaganju primarnoj zdravstvenoj zaštiti jer su neke nepredvidive situacije uvijek moguće. U svakom slučaju ideja je dobra samo će, kao i za e-recepte, trebati jedno određeno razdoblje prilagodbe i usklađivanja svih postavki u sustavu. Rekao bih da je informatizacija dobra i da je taj proces na dobrom putu. Opet, zbog tehničkih i ljudskih resursa, trebat će jedno određeno vrijeme da se sve uklopi, ali vjerujem kako će sve to biti riješeno”, ističe dr. Božidar Golubović.
U moru adminstrativnih poslova traženje termina putem e-maila novo je opterećenje 
Dr. Meri Fraćin napominje kako prelazak na e-uputnice doista jest dodatno administrativno opterećenje za obiteljske liječnike. Pri tome nije riječ o zakazivanju termina putem sustava CEZIH jer su to već radili ukoliko je pacijentima odgovarao neki od ponuđenih slobodnih termina. Uz to, međutim, kako je rečeno, liječnici sada trebaju, ako ponuđenih slobodnih termina nema, za svoje pacijente od zdravstvene ustanove tražiti termin putem e-maila.
„Tu moramo upisati sve potrebne podatke od pacijenta, mail, mobitel ili fiksni telefon, a onda bolnica kontaktira pacijenta kako bi ga obavijestila o terminu. Mi se trudimo da to funkcionira, ali, s obzirom na to da je prošlo tek nekoliko dana tek ćemo vidjeti kako će to doista izgledati. Činjenica je da trenutačno od svih tih dijagnostičkih pretraga, prvog pregleda, kontrolnog pregleda, možda možete 20 do 30 posto provesti kroz e-naručivanje, a sve drugo je samo zahtjev za termin putem e-maila. To je sigurno novo administrativno opterećenje za sve nas i svi bi mi trebali jednu osobu koja bi radila samo administraciju, ali, nažalost, to nismo u mogućnosti osigurati”, ističe dr. Meri Fraćin.

Pacijenti i dalje imaju mogućnost naručiti se samostalno za termin
Do sada su, kada se to moglo, liječnici naručivali pacijenta, a kome nije odgovarao ponuđeni termin ili je želio doći kod nekog određenog liječnika, mogao se naručiti sam s tiskanom uputnicom s tim da se za ono za što nije bilo ponuđenih termina svakako morao naručiti sam. Pacijenti i dalje imaju mogućnost samostalnog naručivanja, a sada, po izdanoj e-uputnici, zdravstvenoj ustanovi se obraćaju sa svojim MBO-om kao ključnim podatkom sa zdravstvene iskaznice što je temelj za dohvat i rezervaciju e-uputnice.

Aktualno

Plan objave natječaja iz Programa ruralnog razvoja do kraja 2021. godine

Objavljeno

-

Napisao/la

    30 pregleda

Do kraja 2021. godine Ministarstvo poljoprivrede nastavlja s dodjelom bespovratnih sredstava iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020., čiji je glavni cilj povećanje konkurentnosti poljoprivrednih proizvođača. Poseban naglasak stavit će se na osiguravanje samodostatnosti odnosno primarnu poljoprivrednu proizvodnju, prvenstveno kroz ulaganja u modernizaciju proizvodnih kapaciteta i povećanje proizvodnje. Dio osiguranih sredstava usmjerit će se i na šumarski sektor te sprječavanje daljnje depopulacije ruralnih područja.

S ciljem smanjenja iseljavanja iz ruralnih područja, zadržavanja postojećih te stvaranja novih radnih mjesta osiguran je iznos od 260 milijuna kuna za mlade poljoprivrednike i mala poljoprivredna gospodarstva, dok je za povećanje broja samoodrživih poljoprivrednih gospodarstava osiguravano 140 milijuna kuna za korištenje obnovljivih izvora energije, kao jednog od prioriteta Ministarstva poljoprivrede.

Dodatna sredstva od 200 milijuna kuna usmjerit će se za ulaganja u tovilišta za svinje kao nadogradnja već objavljenog natječaja za reprocentre iz 2020. godine. Uz ovaj natječaj korisnicima će biti na raspolaganju i sredstva za „Zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš“. U pripremi je i natječaj za izgradnju modernih skladišnih kapaciteta za žitarice i uljarice kao odgovor na poremećaje cijena u sektoru ratarstva. Raspoloživa sredstva za ovaj natječaj iznose 150 milijuna kuna.

Osim ulaganja u poljoprivredu, naglasak će se stavit i na ulaganja u šumarski sektor, na povećanje učinkovitosti, okolišne prihvatljivosti, ergonomije i radnih procesa u predindustrijskoj preradi drva kroz modernizaciju postojećih i uvođenje učinkovitih i okolišno pogodnih tehnologija, strojeva, alata i opreme za što je osigurano 147 milijuna kuna.

Dodatna sredstva za obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala na raspolaganju su korisnicima kojima su prirodne nepogode uništile njihov proizvodni potencijal, ali i onima koji su pretrpjeli znatnije štete uslijed bolesti koje su zahvatile određene poljoprivredne kulture.

Uz navedeno, poseban naglasak stavit će se i na ulaganja u digitalne tehnologije koje će se financirati sredstvima instrumenta Europske unije za oporavak od  krize uzrokovane širenjem bolesti COVID-19 (EURI sredstva). EURI sredstvima u planu je do kraja 2021. godine (su)financirati projekte u vrijednosti od 651 milijun kuna.

Indikativni plan objave natječaja do kraja 2021. nalazi se na poveznici.

Nastavi čitati

Aktualno

61-godišnjak smrtno stradao u prometnoj nesreći

Objavljeno

-

Napisao/la

    748 pregleda

Danas u 16,40 sati na cesti između Vrbanje i Otoka dogodila se prometna nesreća sa smrtno stradalom osobom.

61-godišnji vozač upravljao je osobnim automobilom županjskih registracijskih oznaka iz Vrbanje u smjeru Otoka te je uslijed neprilagođene brzine, osobinama i stanju ceste izgubio nadzor nad vozilom, zbog čega je došlo do prevrtanja i slijetanja vozila u odvodni kanal prometne ceste.

Vozač je preminuo na mjestu događaja, dok je u vozilu bila 46-godišnja suvozačica koja je prevezena u OŽB Vinkovci radi pružanja liječničke pomoći.

Na mjestu događaja očevidom uz policiju vodi državna odvjetnica.

Nastavi čitati

Aktualno

Nove medalje i pripreme za državno natjecanje te 1. KUP DVD-a Nuštar

Objavljeno

-

Napisao/la

    139 pregleda

DVD Nuštar nastupio je na 21. Memorijalom kupu “Franjo Divić” u organizaciji DVD Beravci. Mladež ženska odradila je odličnu vježbu te zauzela 1. mjesto i tako uspješno završila natjecateljsku sezonu. Mladež muška zauzela je visoko 3. mjesto.

U DVD-u Nuštar, inače, pripremaju se za sudjelovanje na VIII. državnom natjecanju vatrogasaca Republike Hrvatske. Nuštarske vatrogasce, 26. rujna u Varaždinu, zastupat će ženska A i muška A ekipa.

Također, u nuštarskom vatrogasnom društvu u tijeku su i pripreme za 1. KUP DVD-a Nuštar, koji je najavljen za subotu, 2. listopada. Natjecanje će biti održano u kategorijama: pomladak muški i ženski, žene A, muški A, te žene B i muški B rođeni 2.12.1991. i stariji. Natjecat će se odjeljenja od šest članova: Z, S, V1, V2, C1, C2 po važećem pravilniku HVZ-a.

Pehari su osigurani za prva tri mjesta u svakoj kategoriji kao i prijelazni pehari za ukupne pobjednike kuša u muškoj i ženskoj kategoriji za odrasle.

Ekipe se trebaju prijaviti najkasnije do 30. rujna. 

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 34 minute

Plan objave natječaja iz Programa ruralnog razvoja do kraja 2021. godine

Do kraja 2021. godine Ministarstvo poljoprivrede nastavlja s dodjelom bespovratnih sredstava iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014....

Aktualnoprije 1 sat

61-godišnjak smrtno stradao u prometnoj nesreći

Danas u 16,40 sati na cesti između Vrbanje i Otoka dogodila se prometna nesreća sa smrtno stradalom osobom. 61-godišnji vozač...

Vijestiprije 2 sata

Četvrti poraz zaredom: BSK-Cibalia 1:0

U današnjoj utakmici SuperSport Hrvatskog nogometnog kupa u Bijelom Brdu Cibalia je izgubila od domaćina BSK rezultatom 1:0. Cibalia je...

Aktualnoprije 2 sata

Nove medalje i pripreme za državno natjecanje te 1. KUP DVD-a Nuštar

DVD Nuštar nastupio je na 21. Memorijalom kupu “Franjo Divić” u organizaciji DVD Beravci. Mladež ženska odradila je odličnu vježbu te...

Aktualnoprije 3 sata

Nasilje nad ženama najčešće se događa u obiteljskoj zajednici

U Hrvatskoj se svake godine 22. rujna obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, u spomen na tri ubijene...

Aktualnoprije 5 sati

Putničkim vlakom do Vukovara za 20, umjesto dosadašnjih 40 minuta

Kraće vrijeme putovanja i sigurnost prometovanja – zaključak je današnjeg Info dana u Vukovaru u čijem je središtu bila modernizacija...

Aktualnoprije 6 sati

Beroš: Covid potvrde uvode se zbog sigurnosti, a ne kažnjavanja

Ministar zdravstva Vili Beroš priopćio je danas  da se obveza posjedovanja Covid potvrde, koja će se početi primjenjivati u zdravstvenom...

Aktualnoprije 6 sati

U Hrvatskoj 1812 novozaraženih, umrlo je 13 osoba

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 1812 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a umrlo je 13 osoba, izvijestio je...

Najčitanije