Prvi kućni antigenski testovi polako stižu i u Vinkovce. Za sada je poznato da su dostupni u Ljekarnama „Šibalić” dok ih ostale ljekarne u Vinkovcima očekuju danas poslijepodne ili tijekom sutrašnjeg dana.

Cijena testa iznosi 77,63 HRK, a uzimanje uzorka je prilično jednostavno. Testom se registrira kvalitativna prisutnost antigena, a koristi se na površini nosa, nosni bris je na oko 2 do 2,5 cm i stavlja se u tekućinu, a rezultati su gotovi za 15-ak minuta.

Do jednog testa došla je i naša redakcija, a kolega Mario dobrovoljno se testirao. Test je bio negativan, a postupak prikazujemo na fotografijama.

Podsjetimo, ovo su prvi testovi koji su prijavljeni i odobreni od strane HALMED-A, mogu se kupiti isključivo u ljekarnama i specijaliziranim trgovinama te se zbog moguće velike potražnje uskoro očekuju isti testovi drugih proizvođača.

Član uprave Medike, Jakov Radošević, gostovao je u Novom danu televizije N1 i komentirao brze testove za kućnu uporabu koji će se pojaviti na hrvatskom tržištu. “Testovi su pouzdani, njihova pouzdanost je preko 98 posto”, rekao je Radošević.

Dodao je da je Medika već krenula s distribucijom prema ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama, koje će jedine moći prodavati te testove. “Najkasnije sutra će sve ljekarne i specijalizirane trgovine taj test imati u svojoj ponudi”, rekao je Radošević pa objasnio o kakvom se testu radi.

“To je prvi test koji je odobrila i Europska unija, to je brzi antigenski test za samotestiranje. Uputa je prilagođena korisnicima, nemedicinskom osoblju. Upitan hoće li se taj test moći koristiti prije dolaska na svadbu ili drugi organizirani događaj, u sklopu uvjeta o negativnom testu na covid-19, Radošević je rekao da pretpostavlja da hoće. “Informacije koje smo dobili, da je 120 ljudi dozvoljeno na događaju i da će morati imati dokaz da su preboljeli covid, da su cijepljeni najmanje dva tjedna prije događaja ili da imaju negativan test, PCR ili antigenski. Sukladno tome, moja je pretpostavka da je HZJZ dao preporuku da se i taj test prihvaća”, rekao je Radošević.