16 C
Vinkovci
Utorak, 27. rujna 2022.

Prvi transnacionalni susret drvoprerađivača, industrije u dinamičnom trendu rasta

Više od autora

- vl promo-


Antonija Periša
Antonija Periša
antonija.perisa@novosti.hr

U organizaciji Razvojne agencije Žepče, i uz podršku partnera na projektu, održan je prvi transnacionalni B2B susret drvoprerađivača iz Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske i Crne Gore. Pozivu se odazvalo 20-tak tvrtki, od malih zanatskih radnji do velikih tvrtki s preko 800 zaposlenih, koje su razmijenile svoja iskustva i mogućnosti povezivanja na domaćem i stranom tržištu te napravile prvi korak ka unaprjeđenju drvoprerađivačkog sektora na regionalnoj razini.

Organiziran je s ciljem unaprjeđenja usluga koje se pružaju malim i srednjim poduzećima, kroz izravnu razmjenu iskustava i potreba između sudionika i partnera na projektu. Osnovna svrha ovakvog načina umrežavanja razvijanje je gospodarstva u lokalnim sredinama kroz osnaživanje malog i srednjeg poduzetništva te razvoj poduzetničkih vještina i povećanje gospodarske razmjene u regiji.

Zaključeno je kako su potrebni novi pristupi u radu koji će povećati stupanj suradnje na regionalnoj razini, olakšati razmjenu znanja i resursa te integrirati nove tehnologije u proizvodni proces. Naglašena je važnost organiziranja ovakvih događaja koji predstavljaju jedinstvenu priliku za predstavljanje vlastitog načina rada i usvajanje novih tehnologija koje su već primijenjene u proizvodnji.

Poslovni susret drvoprerađivača održan je kao aktivnost projekta „centrikomNET – Povećanje konkurentnosti transnacionalnih centara poslovnih kompetencija i mreža“ koji je usmjeren na razvoj i unaprjeđenje inovativnih modela za povećanje konkurentnosti poduzetnika.

Organiziran je nakon 8. Gospodarskog foruma Žepče, koji je okupio brojne goste iz javnog i privatnog sektora iz Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske i Crne Gore. Preko 80 sudionika imalo je prigodu za razmjenu međusobnih iskustava i praksi u primjeni digitalizacije u procesu proizvodnje te inovacija kao generatora gospodarskog razvoja u svakoj od zemalja bez obzira na njen sadašnji razvoj.

Glavni fokus ovogodišnjeg Foruma bila je drvoprerađivačka industrija, kao profitabilna industrija koja je u dinamičnom trendu rasta.

Projekt implementiraju vodeći partner Općina Stari Jankovci s partnerima Općinom Tovarnik, Razvojnom agencijom Žepče, Unijom poslodavaca Crne Gore i Centrom kompetencija d.o.o. za istraživanje i razvoj. Odobren je u okviru drugog poziva za dostavu projektnih prijedloga u okviru Programa prekogranične suradnje INTERREG IPA CBC Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014.-2020., a sufinanciran je sredstvima ERDF i IPA II fondova Europske unije.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno