2 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 28. studenoga 2022.

Prvosvibanjski roštilj većinom u dvorištima

Više od autora

- vl promo-


Antonija Periša
Antonija Periša
antonija.perisa@novosti.hr

Prvog svibnja obilježavamo Međunarodni praznik rada, odnosno dan solidarnosti radništva i općenito radnih ljudi cijeloga svijeta. Većinom ga vežemo uz boravak u prirodi, dobar roštilj i malo sportskih igara ili drugih fizičkih aktivnosti.

Iako je sve manje mladih koji taj dan slave u punom smislu riječi, ipak ima pojedinaca koji se vesele izletu na otvorenom, bez previše tehnologije i pametnih uređaja. Uz silnu želju da ih vrijeme posluži, ti mladi većinom proslavu ovog neradnog dana počinju dan ranije pa logoruju u šumi ili poznatim vinkovačkim izletištima kao što su Kunjevci, Sopot, Nova i Stara brana.

Nažalost, zbog pandemije koronavirusa, u zadnje dvije godine to nije bio slučaj, a ostaje nam vidjeti hoće li pogodnija epidemiološka situacija ponovno izvući ljude iz kuća.

Oni koji nisu pretjerani avanturisti, neradni dan koji ove godine pada na nedjelju, najčešće provode u dvorištu s obitelji uz, naravno, već spomenutu neizostavnu stavku – roštilj. No, kako ističe jedna od naših sugovornica Mira Randović, prije je to sve bilo puno izraženije, veselije i bezbrižnije. Spremanje za izlet bi već krenulo 30. travnja ujutro, a svaki pojedinac društva dobio bi svoj zadatak: tko je „mali od roštilja”, tko priprema meso, tko nosi loptu i igre, deke i šatore, a tko je zadužen za skupljanje smeća.

„Živjeli smo za taj dan. Većinom smo išli u šumu dan ranije, prespavali i onda još sutra cijeli dan boravili u prirodi. Cure su sjedile na dekama, pričale i pijuckale kavu, a dečki su igrali nogomet i roštiljali”, rekla je Randović dodavši kako bi se dogovorili za mjesto gdje će doći, a tamo ih je čekao traktor koji im je bio glavno prijevozno sredstvo taj dan. Danas Praznik rada većinom slavi u dvorištima obitelji i prijatelja, uz nostalgiju kako je to nekada bilo.

Određene tvrtke i poduzeća su čak organizirano odlazili u razna odmarališta pa se tako dobro znalo gdje će biti šumari, željezničari ili PIK-ovi radnici. Bilo je tu sportskih igara punih natjecateljskog duha, onog poznatog pitanja tko je napravio najbolji roštilj uz učenje najmlađih kako zapaliti vatru s malo papira i nekoliko triješčica.

Iako je razvoj tehnologije učinio svoje pa ljudi većinom više ne provode svoje slobodno vrijeme izvan kuće, postoji nekolicina njih koji taj dan borave na otvorenom, roštiljaju i bave se sportom te tako ulijevaju nadu da neki običaji, barem još neko vrijeme, neće izumrijeti.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno