Vinkovčanin Josip Damjanović pravi je primjer pobjednika koronavirusa. Samo pet dana prije nego je u Hrvatsku stigao prvi slučaj zaraze, Josip je osnovao vlastitu tvrtku i pokazao apsolutnu nadmoć nad ovom globalnom pošasti – tvrtka posluje uspješno, a sjena pandemije dodatno je ojačala njezin rad.

Iako mlada tvrtka, Dig projekt je projektantski ured koji posjeduje višegodišnje radno iskustvo na području građevinarstva. Ovu tvrtku za projektiranje, nadzor, procjenu i certificiranje osnovao je prošle godine Josip Damjanović, diplomirani inženjer građevinarstva koji od 2007. godine u građevinarstvu stječe znanja radeći kao voditelj gradilišta, projektant i nadzorni inženjer. Posjednik je i impresivnog broja certifikata i ovlaštenja – ovlašteni je inženjer, sudski vještak i procjenitelj u graditeljstvu, voditelj građenja, koordinator zaštite na radu, energetski certifikator i trener za energetski učinkovitu gradnju.

“Nakon 13 godina radnog iskustva javila se želja da se osamostalim, tako sam osnovao vlastiti projektantski ured. Prva je godina poslovanja bila izuzetno zahtjevna, ali, poslovno gledajući, iznimno sam zadovoljan. Kada sam osnovao i otvorio tvrtku koristio sam se dijelom stambenog prostora kao poslovnim uredom jer sam čuo najave otvaranja Poduzetničkog inkubatora. Čekao sam Javni poziv i sredinom travnja uselio i potpisao ugovor o najmu”, kaže Damjanović ističući kako je osnovna djelatnost tvrtke inženjerstvo i s njim povezano tehničko savjetovanje u sektoru građevinarstva. Pruža i konzultantske usluge poput izrade projektne dokumentacije za natječaje, konzultantskih nadzora i praćenja izgradnje i investicije.

Tvrtka je osnovana 19. veljače 2020. godine, samo pet dana prije nego što se pandemija koronavirusa i službeno proširila na Hrvatsku. Prvi je stanar Poduzetničkog inkubatora, a iako je cijeli svoj radni vijek Dig projekt proveo u sjeni korone, velikim trudom i zalaganjem uspjeli su napraviti puno toga. Obavljali su stručni nadzor gradnje reciklažnog dvorišta u Tovarniku, proizvodnog pogona u Otoku za Bjelin Otok, izradili su niz projekata i energetskih certifikata za obiteljske i nestambene javne zgrade te obavili niz procjena nekretnina različitih investitora. Spomenimo i projektiranje Salaša u Vinkovcima, projektiranje i nadzor obnove dječjeg vrtića u Borovu, projektiranje gospodarskih građevina i silosa u Gundincima RURIS.

“Kako mi se doslovno datum otvaranja moje tvrtke poklapa s početkom pandemije, mogu reći da me ova prva godina poslovanja pandemije nije pokolebala, nego me je od samog početka rada tvrtke još više snažila kako moram, doslovce od početka, uložiti puno više energije i napora kako bih preživio prvu godinu rada tvrtke, a k tomu i prvu pandemijsku godinu. Uložio sam puno više truda, rada, zalaganja i discipline nego što bi možda trebalo u normalnim prilikama kako bih lakše prebrodio prethodnu poslovnu godinu”, ističe Josip i napominje kako će ovu i sljedeće godine moći ocjenjivati tek kada pandemija bude iza nas. U sljedećem razdoblju očekuje i proširenje ponuda, jer tehnologija i u graditeljstvu napreduje vrlo brzo.

U svojoj tvrtki trenutno je samozaposlen, ali u skoroj budućnosti planira zaposliti još djelatnika. Njegov recept za uspješno poslovanje je cjeloživotno učenje kao nit vodilja u inženjerskom poslu i konstantno ulaganje u razvoj i opremu kao temelj rada i rasta firme, a razmišljajući o planovima i željama za ovu 2021. godinu, Damjanović kratko kaže: „Uvijek može bolje, u poslovnom smislu sam zadovoljan dosadašnjim rezultatima sa željom da se u narednoj godini ostvari i prva nepandemijska godina rada tvrtke”.