Otvorenjem umjetničke izložbe i radionicom cijanotipije i službeno je počelo Walkow ljeto. Kulturno-umjetnički i zabavni program tijekom srpnja i kolovoza dovest će naš grad na jednu višu razinu, a sudeći prema današnjem odazivu, velik broj Vinkovčana svoje će ljeto provesti upravo u Walkowu.

Kako ljetni mjeseci u gradu na Bosutu inače prolaze bez većeg broja događanja, vlasnici caffe bara Walkow – Centar kulture odlučili su po tom pitanju nešto poduzeti, pa su organizirali Walkow ljeto koji će prvi vikend donijeti brojne edukacije, radionice, izložbe i glazbeni program. Događaj koji obilježio početak Walkow ljeta bila je radionica cijanotipije koju je vodila Iva Muškić, a koja je okupila desetak sudionika.

„Radi se o fotoosjetljivoj tehnici – o kemiji koja se nanosi na papir i nakon toga papir postaje fotoosjetljiv. Na papir se mogu slagati razne biljke ili printevi na foliju i nakon toga se izlažu suncu. Ispiru se i zalijevaju hidrogenom i krajnji rezultat je tu“, pojasnila je Iva.

Zidovi Walkowa od danas krase i umjetnički radovi za koje su se pobrinuli mladi umjetnici iz naše i Osječko-baranjske županije. Izložba ilustracija, fotografija i crteža bit će otvorena dva tjedna, no, napominju organizatori, ako odaziv bude velik, trajat će cijelo ljeto.

„Znamo da se mladi oduvijek bore s izložbenim prostorom i ne dobivaju puno prilika pokazati svoje radove, tako da smo htjeli svoja vrata otvoriti mladim umjetnicima i drugim ljudima kako bi vidjeli da se ipak nešto rade, da umjetnici žive i danas i da se njihovi radovi mogu pronaći i na nekim javnim prostorima“, rekla je Iva Martinović, jedna od izlagačica.

Održana je i radionica izrade zatvorenog biljnog terarija.

„Biljni terarir je samoodrživi eko sustav u kojemu se biljke zalijevaju putem kondenzacije, a hranu primaju fotosintezom. Jednostavan je za održavanje, dovoljno ih je prozračiti jednom mjesečno i eventualno podrezati biljke koje su previše narasle“, pojasnila nam je voditeljica radionice Ana Hrgovčić. Ističe kako su biljke njezin dugogodišnji hobi, a od nedavno vodi profil biljke.plants gdje savjetuje ljude kako se brinuti o biljkama i svoje je znanje tako danas odlučila podijeliti i s drugima. Radionica je okupila 15 sudionika.

„Odlučili smo pokrenuti nešto da grad malo oživi i da mladi imaju prostor da se izraze na radionicama, da pogledaju umjetnička djela iz cijele Hrvatske i da imaju kvalitetan glazbeni program. Htjeli smo da program bude što raznovrsniji, od radionica do izložbi, podržali smo i lokalne DJ-eve i popularnu Akleu Neon, pa će svatko pronaći nešto za sebe“, istaknuo je Zvonimir Šarić, jedan od organizatora Walkow ljeta i suvlasnik Walkowa.

Početak glazbenog programa označit će večerašnjim nastupom izvođači Ana Mi i Sweet Boy, a bogat program nastavlja se i sutra. U 15:30 očekuje nas radionica aromaterapije, u 17 sati radionica osnova fotografije, a u 18:30 Aerial ring radionice. U 21:30 možete pogledati performans na ringu by Red Arrow, dok će u glazbenom dijelu koncert održati Aklea Neon i Ana Mi.