18 C
Vinkovci
Subota, 25. lipnja 2022.

Recept klaunovadoktora: Prasni u smijeh i otresi stres!

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr
Mario Perković i njegova alternacija Doktor smijeh ili doktor Žbunj vratio se iz dvodnevne smijehomisije iz potresom pogođenog petrinjskog kraja gdje je s kolegama klaunovimadoktorima iz Crvenih nosova animirao djecu i starije donijevši im malo vedrine tijekom teških dana kojima se ne nazire kraj.

     

„Jedva sam čekao krenuti tamo i svojom kompetencijom pomoći svoj djeci odnosno okupljenim ljudima kako bismo ih barem na trenutak podsjetili na normalan život. Područje je izranjavano vrlo stresnom situacijom te se nadam da ćemo biti tamo s tim ljudima dokle god budemo potrebni u sklopu našeg kriznog djelovanja Local Emergency Smile”, prepričava, nama Vinkovčanima, omiljeni dr. Žbunj dojmove dvodnevnog boravka u kampu, dječjem vrtiću, sportskoj dvorani i ostalim mjestima glavnih te perifernih naselja koje je s kolegicama doktoricama dobrih emocija zajednički obišao.

       

Crveni nosovi klaunovidoktori dio su organizacije internacionanog predznaka te u skladu s tim imaju posebne programe s naglaskom na ovakve krizne situacije. Iskustveno su potkovani jer su ih već primjenjivali u poplavama pogođenoj županjskoj Posavini, tijekom velikog emigrantskog vala 2015.g., odnosno u Grčkoj, Ukrajini ili primjerice Africi, govorimo li u međunarodnom kontekstu.

        

Sa svojim crvenonosnim automobilom, u društvu Dr. Krafnice i Fine Bubline, donijeli su Icebraker show Hrvatskoj Dubici, Hrvatskoj Kostajnici, Sisku i ostalim mjestima.

„Naš program uključuje paradu tri klauna od kojih su dva s glazbom, a jedan je onaj koji pravi nestašluke. Oko nas se, kada prolazimo kroz kontejnersko naselje ili primjerice sportsku dvoranu ‘Brezovica’ okupljaju djeca na ranije dogovorenom mjestu gdje im pripremimo malu predstavu isprepletenu trikovima i žonglerskim vještinama te sve skupa začinimo glazbom,” opisuje Mario Perković. Potvrđuje da, u vremenima straha i psihoze koji nas prožimaju, kako zbog epidemije tako po novome i zbog potresa, terapija smijehom uistinu ljekovito djeluje na ljude. Stres naime čini da u trenutku šoka prestajemo disati, a smijeh je onda i biološki stimulans za doslovno prodisati, riješiti se napetosti i okrenuti situaciju na dobro cijelog organizma.

Klaunovidoktori uvijek su tamo gdje su usamljeni, bolesni, preplašeni. Pa iako trenutno nije moguće pohoditi bolnice ni staračke domove prilagodili su se i doskočili vremenu pjevajući pod prozor svojoj publici. Naime, koliko to situacija dozvoljava posjetili su dvorišne prostore Dječjeg Doma Klasje, Sv. Ane u Vinkovcima, a starije su obišli pred Domovima u Belom Manastiru, Vukovaru, Požegi kako bi im bili što bliži.

Posljednju pravu vizitu Crveni nosovi imali su početkom ožujka prošle godine, no do početka nekih novih neposrednih susreta osmislili su alternativno online rješenje Rezerviraj klauna. Iako je primarno usmjereno djeci u bolnicama, rezervirati klauna u dostupnom terminu od dvadesetak minuta može se svaki dan u vremenu od 14 do 17 sati na njihovoj web stranici od kamo će klaunovidoktori rado svratiti u dom djeteta koje je u izolaciji ili pak bolesno leži kod kuće. Želja im je svratiti, pa makar i virtualno, do svakog djeteta kojemu je uskraćena slobodna igra ili možda jednostavno samo želi vidjeti klauna.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno