25 C
Vinkovci
Nedjelja, 22. svibnja 2022.

Roberta Metsola nova je predsjednica Europskog parlamenta

Više od autora

- vl promo-
Antonija Periša
Antonija Periša
antonija.perisa@novosti.hr
Nova predsjednica Europskog parlamenta malteška je pučanka Roberta Metsola koja je pobijedila u prvom krugu izbora s osvojenih 458 glasova zastupnika. “David Sassoli bio je borac, borio se za Europu, za nas, za ovaj parlament”, rekla je Metsola na početku pobjedničkog govora dodavši kako će ona nastaviti istim putem.  

Poručila je eurozastupnicima da Europski parlamenet mora izaći iz Strasbourga i Bruxellesa te se približiti svim europskim gradovima, dati podršku Konferenciji o budućnosti Europe i osigurati uspjeh tog demokratskog projekta. “Posebno moramo slušati mlade”, istaknula je nova predsjednica Europskog parlamenta jer je 2022. godina Europska godina mladih.

Osim toga, pozvala je na zajedničku borbu protiv klimatskih promjena. “Moramo pokazati ostatku svijeta da je borba protiv klimatskih promjena naša zajednička sudbina”, napomenula je dodavši kako je moguće istovremeno očuvanje okoliša i jačanje gospodarstva.

Metsola je treća žena na čelu EP-a nakon Simone Veil i Nicole Fontaine. U Europskom parlamentu je od 2013. godine, a još je 2004. kao studentica vodila kampanju za ulazak Malte u Eurospku uniju.

U utrci za predsjednicu EP-a Šveđanka Alice Kuhnke osvojila je 101 glas, a Španjolka Sira Rego iz kluba Ljevice 57 glasova od 705 zastupnika u Europskom parlamentu. 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno