Nakon 36 dana štrajka prosvjetnih djelatnika, učenici osnovnih i srednjih škola danas su ponovno u školskim klupama, a tihi i prazni školski hodnici ponovno su oživjeli. Posjetili smo jutros neke od vinkovačkih osnovnih i srednjih škola i osobno se uvjerili da je štrajka polako bilo dosta svima, kako nastavnicima i roditeljima tako i djeci koja su jedva dočekala da ponovno vide svoje prijatelje iz razreda, pogotovo osnovnoškolci. “Sretni smo što napokon idemo u školu, posebno sin jer on je prvi razred i sve mu je novo i zanimljivo. Malo smo izgubili na kontinuitetu, ali radili smo kod koće samostalno, a kako bi pružili podršku učiteljima u njihovim nastojanjima. Sve se može kad se hoće i uz malo truda”, priča nam Ivana Marović, majka malog Lukasa, učenika prvog razreda Osnovne škole Josipa Kozarca.

I Drago Majstorović koji je jutros u školu doveo svog unuka Marka, također prvašića u ovoj vinkovačkoj školi, ističe da prije svega treba imati razumijevanja za bunt prosvjetnih djelatnika.

“U našem društvu premalo cijenimo njihov rad, oni nam odgajaju djecu i svi njima možemo zahvaliti što smo odrasli u normalne ljude. Siguran sam da će djeca uspjeti sve nadoknaditi, ne smijemo podcijeniti njihove sposobnosti, jer ona su puno snalažljivija i izdržljivija nego što mi to mislimo”, objašnjava Drago Majstorović.

Podsjetimo, sindikati u prosvjeti i Vlada postigli su dogovor o povećanju koeficijenata nastavnom osoblju čime je okončan najduži štrajk u hrvatskom školstvu. Od 1. prosinca koeficijent se povećava za 3%, od 3. lipnja 2020. za 1 %, a od 1. siječnja 2021. za još 2%.

“Sretni smo što je nastava počela, nedostajali su nam naši učenici i drago nam je što se sve vraća u normalu. A kako je sve završilo, kada je štrajk u pitanju, to je sada druga priča i reći ću samo da je moglo i bolje. Iako se možda ne čini da će biti tako, uvjerena sam ipak da ćemo sve nadoknaditi bez problema i da djeca neće biti zakinuta za znanje koje im pripada”, kaže Danijela Zovko, nastavnica koja u ovoj školi predaje petim i sedmim razredima. Sličnog je mišljenja i njezina kolegica, učiteljica razredne nastave u Osnovnoj školi Ivana Gorana Kovačića Izabela Čalić, koja tvrdi da će učenici sve stići nadoknaditi i da se uvijek može pronaći način. “Mislim da smo djelomično postigli cilj, iako većina nas nije zadovoljna s konačnim ishodom pregovora, no važno je prije svega da su djeca ponovno u klupama”, zaključuje nastavnica Čalić. Po završetku štrajka Ministarstvo obrazovanja je izradilo pregled stanja za dane izgubljene nastave. Napominju kako pregled stanja nije uputa školama, nego informacija za javnost utemeljena na postojećim propisima s obzirom na veliki broj neprovjerenih informacija i špekulacija koje se pojavljuju.

Prema podacima Ministarstva, nisu sve škole u Hrvatskoj u istoj situaciji, jer 34 osnovne i 28 srednjih škola u potpunosti je održavalo nastavu, djelomično je nastavu održavalo 274 osnovnih i 139 srednjih škola koje u tom slučaju ne moraju nadoknađivati nastavne dane, već samo izgubljene nastavne sate, dok 441 osnovna škola i 163 srednje uopće nisu održavale nastavu i nemaju podatke o eventualnoj nadoknadi nastave.

Prema zakonskoj regulativi, navedene škole koje za vrijeme štrajka nisu uopće održavale nastavu morat će nadoknaditi 16 nastavnih dana i to subotom ili nenastavnim danima, a s obzirom na broj dana bit će potrebno skratiti praznike i produljiti nastavnu godinu.

Uzimajući u obzir kalendare za navedene škole, u pravilu bi zimski praznici trajali barem dva tjedna, od 24. prosinca do 6. siječnja. Proljetni praznici trajali bi od 10. travnja do 13. travnja, a nastavna godina trebala bi biti produžena do 26. lipnja 2020. godine, no sve su to samo prijedlozi, ništa još nije i definirano.

“Iako smo izgubili 16 dana, mislim da ipak ima dovoljno prostora i vremena da to i nadoknadimo, nastavnici su svjesni situacije, a dovoljno su i stručni i spretni da bez problema odrade ono što bude potrebno. Najvažnije je da su djeca na nastavi, jer mi smo ovdje upravo zbog njih i njihovog obrazovanja”, ističe Mario Lovrić, ravnatelj “četvrte” vinkovačke osnovne škole. Dodaje i da će se o konkretnim koracima, kada je nadoknađivanje nastave u pitanju, više znati idući tjedan, nakon sastanka ravnatelja vinkovačkih škola. Najviše će posljedice štrajka, na žalost, osjetiti maturanti koji ionako nemaju previše vremena za sve što ih čeka, a kojima bi nastava trebala biti duža za tjedan dana, odnosno do 29. svibnja slijedeće godine. Naime, Pravilnik o provedbi državne mature kaže da pravo pristupa polaganju državne mature imaju pristupnici koji su s uspjehom završili završni razred na kraju nastavne godine, što uključuje i učenike, odnosno pristupnike kojima je pozitivno riješen prigovor na zaključenu negativnu ocjenu. Kako bi državna matura završila u predviđeno vrijeme, Ministarstvo će pristupiti izmjeni spomenutog pravilnika s namjerom da se dio ispita iznimno može polagati i prije kraja nastavne godine.

Cilj je da državna matura završi u predviđenom terminu, odnosno da se rokovi upisa na visoka učilišta ne pomiču.

“Drago mi je da su se naši profesori izborili za ono zbog čega su i štrajkali, moram reći da sam cijelo vrijeme bio uz njih. Sigurno je da se matura približava i da nema baš puno vremena, no mislim da se sve stigne nadoknaditi ako budemo na vrijeme imali prave informacije i ako se sve posloži na pravi način. Znači sada je sve na profesorima, mi smo čekali njih, a sada oni moraju nama omogućiti pravovremenu nadoknadu. Naravno, veliki dio je i na nama samima, jer neće nitko drugi naučiti umjesto nas”, priča nam Jakov Zucić maturant vinkovačke Gimnazije.

Mate Vukušić, ravnatelj vinkovačke tehničke škole Ruđer Bošković koja ima 36 odjeljenja, 750 učenika i 102 zaposlenika i najveća je u Vukovarsko-srijemskoj županiji, kaže kako su počeli raditi plan nadoknade izgubljenih sati i dana u štrajku, još za trajanja štrajka.

Napravili smo točnu specifikaciju koliko je radnih sati koji nastavnik izgubio jer nisu svi izgubili isto sati. U izradi rasporeda nekima smo povećali broj sati nekima smanjili ovisno koliko je tko izgubio sati. Osim ovakvim balansiranjem u rasporedu, sigurno ćemo morati odraditi i koju subotu. Uskršnji praznici će biti kraći, koliko još, ne znamo. Oni koji su izgubili najviše sati, imat će prioritet. Imamo 10 razreda maturanata i s njima moramo najviše raditi pa ćemo dio nastave za njih produžiti za jedan tjedan. Ovo je naš plan, no čekamo i očitovanje Ministarstva obrazovanja koje će nam dati upute što činiti” kaže Vukušić. Kako će na kraju godine sve izgledati vrijeme će pokazati, no činjenica je da i nastavnike i učenike očekuje jako puno posla kako bi nadoknadili izgubljeno.