33 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 27. lipnja 2022.

Roditeljstvo nije lako – podrška je potrebna svakako!

Više od autora

- vl promo-
Antonija Periša
Antonija Periša
antonija.perisa@novosti.hr
Udruga Vukovarski leptirići osigurala je financijska sredstva namijenjena za provedbu projekata udruga usmjerenih podršci roditeljstvu u iznosu od 50.000,00 HRK. Projekt financira Središnji državni ured za demografiju i mlade, a naziva se „Roditeljstvo nije lako – podrška je potrebna svakako“. Partner na projektu je Grad Ilok, a razdoblje provedbe je 12 mjeseci s početkom provedbe od 1. rujna.

Provedena su brojna istraživanja o kvaliteti života obitelji djece s teškoćama u razvoju. Rezultati takvih istraživanja pokazali su kako su obitelji djece s teškoćama više izložene stresu, siromaštvu, lošim partnerskim odnosima, smanjenom socijalnom mrežom, fizičkim i psihičkim opterećenjem, depresijom. No, poteškoća djeteta ne mora nužno značiti i nižu kvalitetu života roditelja. Postoje mnogi zaštitni faktori koji pomažu roditeljima lakše prihvatiti, a kasnije i živjeti s poteškoćom svoga djeteta.

Cilj planiranih aktivnosti na projektu je stvoriti poticajno okruženje koje će osnažiti, dati podršku i povećati kvalitetu života roditelja te ih podučiti i pomoći im da se lakše nose sa situacijama u kojima se nalaze te u isto vrijeme nositi pozitivne aspekte za krajnje korisnike – djecu s teškoćama i djecu u rizika od siromaštva.

“Uključivanjem partnerske organizacije, Grada Iloka osiguravamo regionalnu pokrivenost planiranih sadržaja i razvijamo predložene programe na područjima na kojima još nema sličnih usluga čime potičemo regionalni razvoj te utječemo na smanjenje siromaštva i socijalne isključenosti. Također planirano partnerstvo uključuje Jedinice lokalne samouprave i doprinosi uspješnijem rješavanju potreba korisnika na području Vukovarsko – srijemske županije te definira prioritete za daljnji razvoj usluga kroz zajedničku suradnju”, naveli su na službenom Facebook profilu Udruge.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno